x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Ungaria devine azi "Republica democrată"

Ungaria devine azi "Republica democrată"

23 Oct 2009   •   00:00

Budapesta a condamnat Uniunea Sovietică pentru intervenţia militară din 1956.

Budapesta - Începând de astăzi, Ungaria devine "Republica demo­crată" şi renunţă la titulatura de "Republica populară". Aceasta, în urma unei hotărâri adoptate săp­tămâna trecută de Parlamentul ungar în cadrul măsurilror de libe­ralizare din această ţară. Declararea Republicii democrate coincide cu aniversarea a 33 de ani de la răscoala din 1956 de la Budapesta.
Î
ntr-o acţiune fără precedent, noul Partid Socialist ungar a adoptat vineri o rezoluţie în care condamnă Uniunea Sovietică pentru că a trimis tancurile să zdrobească răscoala din 1956. "Nici o putere nu are dreptul să împiedice eforturile unei naţiuni pentru schimbări so­ciale şi politice printr-o in­ter­venţie militară din afară", se spune în rezoluţie. "Ne dezicem de in­ter­venţia militară sovietică din oc­tombrie-noiembrie 1956."

În acelaşi timp, Parlametnul ma­ghiar a decis ca la alegerile generale din martie anul viitor să participe mai multe partide. Mathyas Soroush, care urmează să devină preşedintele provizoriu al Republicii Demo­crate Ungare, a declarat că este po­sibil ca Ungaria să devină un stat neutru, după modelul Austrei sau Finlandei.

Într-un interviu acordat săp­tă­mâ­nalului vest-german Der Spiegel, primul-ministru, Miklós Németh, a spus că reformele democratice introduse în Ungaria vor fi aplicate indiferent de evoluţiile din Uniunea Sovietică, dar ele pot înregistra un regres dacă "perestroika" va eşua în URSS. "Să ne ajute Dumnezeu dacă perestroika va fi frânată sau va eşua în întregime. Aşa ceva va fi rău pentru toată lumea", a spus Németh.
Viaţa noastră, 23 oct. 1989

×
Subiecte în articol: din presa internaţională