Comunistii romani apeleaza la Comintern
Anii â30 au marcat in miscarea comunista romaneasca inceputul "luptei fractioniste". PCdR era condus de mai multe centre, printre care unul intern si unul la Moscova. Datorita perpetuarii acestei situatii, existenta partidului era amenintata. Incepand de atunci si pana in 1944, reprezentantii PCdR se vor pari unii pe altii. PAULA MIHAILOV
JOCUL SORTII. In vreme ce ilegalistii romani se duelau in "fractii", bucurestenii mondeni dansau (foto stanga) si jucau la loterie (foto dreapta) |
Citește pe Antena3.ro
PARTIDUL CU CONDUCERE DUBLA
|
Dupa arestarea liderilor comunistilor in mai 1921, Partidul Comunist din Romania (PCdR) a incetat a mai fi reprezentat la nivelul Cominternului. El a fost inlocuit de centrul bolsevic cu comunisti romani emigranti in Rusia, apartinand "grupurilor de la Harkov si Moscova".
La al II-lea Congres al Cominternului (1922) vor participa pentru prima data delegati comunisti "socialisti" din tara: Lucretiu Patrascanu, Elek Koblos, Ana si Marcel Pauker.
Dupa alti sase ani, la Harkov s-a hotarat "inlocuirea in bloc a conducerii partidului". Astfel, PCdR ("Socialist") a disparut, rolul sau fiind preluat de gruparea comunistilor de la Moscova, din care faceau parte Alexandru Stefanski, Boris Stefanov, Vanda Nikolski, Nicoale Goldberg.
La Bucuresti, abia in anii â30 va reaparea o filiera nationala a comunistilor. Existenta a doua conduceri intr-un singur partid a grabit aparitia "luptelor fractioniste de principii". Nemultumit de jocul dublu al romanilor, Stalin va pune capat acestei lupte prin asasinarea, in timpul Marii Terori (1936-1938), a majoritatii liderilor comunisti aflati in exil in Rusia.
|
VA RECOMANDAM SPRE LECTURA
|
Georges Nivat, "La pas prin noua Rusie"
Editura Compania, Bucuresti, 2004
Georges Nivat este unul dintre cei mai apreciati slavisti din Franta. Pasiunea sa pentru spatiul rus a fost oglindita in numeroasele articole, carti si studii realizate despre Rusia zilelor noastre, pe care a studiat-o din perspectiva oamenilor care locuiesc acolo. Cartea de fata este o selectie din scrierile sale aparute de-a lungul timpului, in urma calatoriilor pe care le-a facut autorul in Federatia Rusa de dupa caderea comunismului. Perindarile lui pe teritoriu rusesc nu au avut un scop turistic si nici unul de documentare stiintifica. Din scrierile sale, cititorii pot vedea ce se intampla in viata de noapte a Moscovei, cum resimt cersetorii greutatea tranzitiei, ce simt mamele soldatilor trimisi in razboaiele din Afganistan si Cecenia, cum functioneaza institutia ajutoarelor sociale in Rusia "democratica". Cititorii romani pot descoperi in aceasta lucrare o fascinanta descriere a Rusiei contemporane si a locuitorilor ei, cu toate poticnelile si succesele inregistrate in drumul catre o economie de piata si o democratie functionala.
|
SAPTAMANA VIITOARE EPISODUL 23
|
10 ani de la preluarea puterii de bolsevici. Anul 1927 a fost anul sarbatoririi jubileului cuceririi puterii de bolsevici. Actiunea a intrat in istorie sub numele de "Marea Revolutie Socialista din Octombrie". Pana la caderea comunismului, acesta va ramane neschimbat. Rusia, in relatiile internationale. Ajunsi la putere, revolutionarii rusi au trebuit foarte repede sa-si asume si rolul de diplomati. Au actionat in relatiile externe ca un stat "burghez", nu fara a uita scopul final: incendierea lumii vechi.
|