x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Gheorghe Maurer - "aparator al comunistilor"

Gheorghe Maurer - "aparator al comunistilor"

09 Feb 2005   •   00:00

Sub titlul "Procesul comunistului Luca Laszlo", in dosarul de ancheta intocmit de Securitate in anii 1952-1954, se afla si un articol reprodus dintr-un ziar, datat 16 martie 1938. Documentul este relevant pentru tipul relatiilor stabilite in epoca intre justitie, Siguranta si militantii comunisti. Subtitlurile ne apartin.

1938 - Vasile Luca, in fata tribunalului


LAVINIA BETEA

BRA{OVUL INTERBELIC. Ora[ul n care s-a judecat procesul lui Vasile Luca n martie 1938. Avocatul ap`r`rii nu a fost nimeni altul dec~t Ion Gheorghe Maurer
"Comunistul LUCA LASZLO a fost condamnat in contumacie in procesul rebeliunei de la CFR din 1933, la 20 ani munca silnica. Fiind arestat si rejudecat s-a redus pedeapsa la 10 ani munca silnica. A facut recurs si rejudecat, a fost condamnat la 8 ani munca silnica. A facut recurs si s-a casat sentinta pentru gresita aplicare a pedepsei.

Procesul venind ieri, 15 martie a.c., spre judecare la Trib. Militar Brasov, dupa dezbaterile ce a avut loc, a fost condamnat 8 ani recluziune si 5 ani interdictie.

Dupa citirea ordonantei definitive, a fost audiat ca martor al acuzarii comisarul-sef TURCU, care a depus dupa cum urmeaza:

Presedintele: Cunosti pe Luca Laszlo si ce stii despre el?

Martorul: Luca Laszlo a fost arestat de mine, este un vechi militant comunist, cu rol de conducere in miscarea revolutionara din Romania; am gasit asupra lui material de propaganda comunista si instructiunile referitoare la organizarea ceferistilor in sindicate revolutionare.

Intrebari favorabile

Avocatul GHEORGHE MAURER, trimisul Partidului Comunist din Bucuresti: Cum intelege dl martor rolul de conducere al lui Luca Laszlo in miscarea comunista si cum explica aceasta grava acuzare?

Martorul: Luca Laszlo a fost secretar al Consiliului Sindicatelor Revolutionare din Romania. Aceasta calitate este prevazuta in toate publicatiunile de propaganda aflate la dosarul cauzei.

Presedintele: Sa ni se faca o explicatie lamurita asupra acestei organizatiuni, daca este comunista si cum a lucrat la calea ferata.

Martorul: La Moscova functioneaza pe langa Komintern un alt organism, denumit Internationala Sindicatelor Rosii, prescurtat Profintern, care urmareste unificarea muncitorimei sindicalizate in asociatiuni revolutionare comuniste. Consiliul Sindicatelor Revolutionare din Romania este fractiunea acestui organism international si instructiunile date pana la arestarea lui Luca Laszlo lamuresc pe deplin executarea directivelor pentru organizarea muncitorimei ceferiste, in vederea revolutiei.

Presedintele: Poate martorul sa ne precizeze cum lucreaza organizatiunile comuniste?

Informatii precise

Martorul: Comunistii speculand nemultumirile muncitorilor, ii indeamna la miscari demonstrative, pentru cucerirea revendicarilor profesionale si economice, cari apoi le transforma in miscari cu caracter politic, ce dau nastere la rebeliuni, dupa cum s-a intamplat cazul cu muncitorii ceferisti.

Presedintele: Sa ne lamuriti si ce inseamna opozitiile rosii.

Martorul: Comunistii, urmarind acapararea asociatiunilor constituite legal, introduc membri in aceste asociatiuni, cari agita spiritul revolutionar al muncitorilor, pe chestiunea revendicarilor, se arata ca lupta curagiosi si atunci cand observa ca membrii ii urmeaza, asa-zisa opozitie rosie are misiunea de a face adunari si a schimba conducerea. Odata comunistii stapani pe sindicat, executa programul lor, cum l-a executat si la CFR provocand rebeliunea.

Presedintele: Multumeste martorului.

Apararea: Cum intelege martorul amestecul lui Luca Laszlo in rebeliunea ceferistilor, cand el nu a fost lucrator la CFR si nici nu a fost arestat in cauza?

Martorul: Luca Laszlo fiind conducatorul sindicatelor revolutionare, s-a instalat clandestin la Bucuresti, a organizat un aparat tehnic pentru propaganda, agitatie si raspandirea publicatiunilor cu acest caracter in randurile muncitorimei ceferiste si despre modul cum a lucrat consiliul la CFR exista brosura aflata la dosar.

Presedintele: Domnul procuror este rugat sa citeasca brosura. S-a dat citire brosurei, care prevede in amanuntime programul impus de Partidul Comunist pentru organizarea muncitorimei ceferiste.

Apararea: Sa raspunda martorul cum explica refuzul lui Luca Laszlo sa semneze declaratia din procesul-verbal?

Martorul: Exista o brosura a Partidului Comunist cu reguli de pastrarea conspiratiei, care impune membrilor arestati sa nu faca nici un fel de marturisiri in fata autoritatilor. Luca Laszlo a executat dispozitiunile Partidului Comunist, el fiind un intransigent comunist.

Dezbaterile procesului fiind amanate pentru a doua zi, Tribunalul militar l-a condamnat 8 ani recluziune si 5 ani interdictie, azi 16 martie a.c.

AVOCATII COMUNISTILOR
Printre avocatii care i-au aparat pe comunisti in procese au fost Lucretiu Patrascanu, cumnatul sau Petre Pandrea si Ion Gheorghe Maurer. Primii doi au fost arestati si condamnati politic in timpul regimului comunist. In aceasta situatie, cel care va ramane simbolul categoriei de "avocat al comunistilor" a fost Maurer (prim-minstru al Romaniei in 1961-1974).
Maurer a pledat in multe "procese anticomuniste" pentru aceasta, dupa propriile afirmatii, la un moment dat fiind anuntat ca a fost primit ca membru in cadrul partidului. Nici el si nici ceilalti avocati nu au aparat militantii comunisti pentru bani. Onorariile nu erau in nici un caz foarte mari. Cel mai probabil convingerea si credinta in ideile de stanga au stat la baza actiunilor lor.
Tactica apararii comunistilor actionati in instanta dupa grevele de la 1933 fusese conceputa de Petre Pandrea. Se urmarea tergiversarea proceselor - acesta e si cazul lui Vasile Luca. Se spera astfel ca timpul trecut, banii si relatiile puse in miscare urmau sa-si faca efectul.
Martorul acuzarii este in "procesul Luca" din 1938 faimosul comisar Turcu, seful "brigazii comunisti" din cadrul Sigurantei, serviciul secret roman din perioada interbelica. El va plati aceasta functie cu ani multi de inchisoare dupa venirea Partidului Comunist la putere.

BANI SI RELATII
Printre structurile Partidului Comunist din Romania functiona in aceasta perioada si sectorul "aparare". Ilegalistii de la "aparare" se ocupau, in principal, cu gasirea si plata avocatilor care ii aparau pe militantii comunisti acuzati in procese. Totodata, gaseau si aplicau solutii de mituire a paznicilor si personalului administrativ din inchisori pentru a usura viata tovarasilor lor. Mai importanta inca decat aceasta era mituirea agentilor si oamenilor legii pentru a obtine pedepse mici sau achitarea inculpatilor. Aceasta tactica functiona foarte bine in perioada interbelica.
Resursele financiare ale comunistilor proveneau de la "Ajutorul rosu", iar in timpul razboiului de la oameni bogati, in special evrei, care doreau sa sprijine miscarea comunista ca opozitie la fascism.
Printre ilegalistii de la "aparare" s-a aflat si Marioara Iliescu, mama vitrega a lui Ion Iliescu.

VA RECOMANDAM SPRE LECTURA
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Arhivele Securitatii, Editura Nemira, Bucuresti, 2004, 618 p.

Volumul de fata reuneste intre copertele sale cinci sectiuni: studii, documente, istorie orala si marturii, recenzii, viata stiintifica.

Dintre cele 13 interesante studii, amintim "Profilul informatorului reflectat in documentele Securitatii", sub semnatura Cristinei Anisescu si al Corneliei Reinhart, "Evolutia Trupelor de Securitate in cadrul structurilor MAI", al cercetatorului Liviu Taranu. Printre arhivele consultate in vederea realizarii acestor studii se numara Arhiva CNSAS, Arhivele Nationale Istorice Centrale, Arhiva Serviciului Roman de Informatii.

Fiecare dintre documentele publicate este insotit de catre un studiu introductiv care incadreaza in context si explica respectiva sursa istorica. Ele se refera, printre altele, la excluderile din PMR intre anii 1956 si 1957 sau la criteriile de incadrare a ofiterilor de Securitate (1974-1976). Alaturi de alte merite incontestabile ale volumului, se numara si acela ca valorifica si aduce in circuitul public documente si studii referitoare la perioada de dupa 1970. Pentru ultimii 30 de ani ai regimului comunist din Romania, cercetarea este mult mai dificila, in lipsa accesului la documentele de arhiva.

SAPTAMANA VIITOARE EPISODUL 31
Panait Istrati, un "revoltat prin nastere si vechi revolutionar". Reperele unei biografii de exceptie pot explica atat fervoarea cu care Istrati a crezut in utopia comunista, cat si dimensiunile uriase, de "drama intima", ale dezamagirii pe care i-a provocat-o contactul cu realitatile sovietice. Invitat la cea de-a zecea aniversare a "Revolutiei din octombrie", a ramas doi ani in URSS. Vizita a avut efectul unui "dus rece": si-a dat seama printre primii unde poate duce punerea in practica a ideilor lui Marx si Lenin.
×