Instituirea regimurilor sovietice in statele din Europa Centrala si de Est nu s-a petrecut brusc, ci pe etape. Intr-o prima faza, partidele comuniste (acum in legalitate) s-au aliat cu partidele democratice si au intrat la guvernare. Ele au vizat si au obtinut posturile ministeriale cheie, pe care le-au folosit in scopul anihilarii opozantilor politici.
Masca regimului popular
Statele din Europa Centrala si de Sud-Est au fost supuse in anii 1944-1945 unui proces de precomunizare. Definitivarea ocupatiei sovietice s-a produs in perioada 1946-1948. Fenomenul nu a fost unitar in zona, ci a cunoscut particularitati de la tara la tara. OAMENII LUI STALIN. Pentru a impune sistemul sovietic in statele europene, URSS s-a folosit in primul rand de partidele comuniste. Desfiintate in perioada interbelica in mai toate statele si interzise in timpul razboiului, liderii acestor partide isi gasisera adapost dupa 1939 in "patria comunismului". Este cazul maghiarului Matiash Rakosi, al bulgarului Gheorghi Dimitrov sau al romanilor Ana Pauker si Vasile Luca. Ei au activat sub "steagurile" Cominternului. In timpul razboiului s-au deplasat in Asia Centrala (in toamna anului 1941), atunci cand trupele naziste se apropiau de Moscova. Revin un an mai tarziu si lucreaza in special la radio, facand propaganda in tarile lor in favoarea URSS. TACTICA "FRONTISTA". In anii 1944-1945, comunistii intra deja la guvernare in cadrul unor "guverne de uniune". Ei se alatura partidelor democratice si formeaza "fronturi democratice". In Ungaria, in noiembrie 1944 se constituie Frontul National de Independenta format din reprezentanti ai Partidului micilor proprietari (cel mai influent in acel moment), ai Partidului National-Taranesc, ai Partidului Socialist si ai Partidului Comunist. In Cehoslovacia, se formeaza, in martie 1945, un Front national cuprinzand Partidele Popular, Socialist-National, Social-Democrat si Comunist. Peste numai o luna, acest Front va forma un cabinet de uniune nationala. In Bulgaria se constituie un Front al Patriei din Partidele Taranist, Socialist si Comunist. In scurt timp, in noiembrie 1945 aceasta coalitie (care prezinta candidati comuni, pe liste unice) castiga alegerile cu un procent record: 88% din sufragii. ARMATA, JUSTITIA, INTERNELE. In cadrul acestor cabinete, partidele comuniste au strategii clare. Ei cauta sa controleze ministerele-cheie: armata, internele, justitia, prin care vor face schimbari in favoarea lor. Tinta era dobandirea unei puteri cat mai mari. Prin Ministerul de Justitie, bunaoara, puteau fi anihilati opozantii politici sub masca lozincii epurarilor antifasciste. Operatiunile de epurare s-au desfasurat in toate statele la dimensiuni diferite. In Bulgaria, numarul celor arestati a ajuns la 12.000 (dintre care, conform datelor oficiale, 4.000 au fost executati). De asemenea, in Ungaria, sub masca epurarii colaboratorilor cu regimul horthyst, au fost arestati multi opozanti ai comunistilor maghiari. In Polonia insa, fenomenul epurarii a avut dimensiuni reduse.
Citește pe Antena3.ro
|
PARADOXURI
"Situatia internationala a URSS, la incheierea unui razboi din care ea a iesit devastata, dar victorioasa, era paradoxala. Pe de o parte, ea se manifestase ca o mare putere, a carei armata era, numeric, cea mai puternica din lume si ocupa jumatate din Europa; pe de alta parte, ea era mult surclasata in tehnologia militara de Statele Unite, care experimentasera tocmai arma atomica. Pentru conducatorii sovietici, acest paradox era o sursa de tensiuni" Nicolas Werth |
VIATA "ROSIE"
| ||
|
RAKOSI
|
Liderul comunistilor maghiari dupa razboi, Matiash Rakosi, s-a nascut in martie 1892, in localitatea Ada, in Ungaria. Activist in Partidul Social-Democrat, inainte de primul razboi mondial, Rakosi adera la Partidul Comunist inca de la infiintarea acestuia, in noiembrie 1918. Participa la revolutia bolsevica din Ungaria din 1919, dupa care fuge la Viena, unde este arestat. Dupa eliberare pleaca la Moscova, unde activeaza in Comintern. Ajunge sa detina functia de secretar al Comitetului Executiv al Internationalei Comuniste (1921-1922). Apoi, la indicatia Moscovei, activeaza doi ani in cadrul PCdR. Cominternul il insarcineaza in 1924 cu reorganizarea Partidului Comunist din Ungaria. Razboiul il gaseste la Moscova, unde conduce Biroul din strainatate al PCdU. Revine in Ungaria dupa indepartarea regimului horthyst si conduce PCU pana in 1948. Doi ani (1952-1953) conduce guvernul de la Budapesta. In timpul revolutiei ungare din 1956, Rakosi, emigreaza in URSS, unde va inceta din viata, intr-o totala obscuritate, in februarie 1971.
|
|
CITITI MAINE
EPISODUL 124
|