"Regulile de conspirativitate ale partidului" gasite in Arhivele Cominternului ne ajuta insa sa intelegem modul de viata si rigorile la care trebuiau sa se supuna acestia in dubla lor calitate - militanti comunisti si agenti in slujba serviciilor sovietice de informatii.
Viata in subteranele clandestinitatii Pe tot parcursul existentei sale, Cominternul (1919-1943) a patronat, finantat si dirijat de la Moscova armata de agenti a "revolutionarilor de profesie". Raspanditi in intreaga Europa actionau in clandestinitate pentru infaptuirea "revolutiei proletare". Actionau simultan ca spioni si militanti politici. "Regulile de conspirativitate ale partidului" gasite in Arhivele Cominternului ne ajuta insa sa intelegem modul de viata si rigorile la care trebuiau sa se supuna acestia in dubla lor calitate - militanti comunisti si agenti in slujba serviciilor sovietice de informatii. Regulile prevazute trebuiau sa le aplice in tarile unde erau trimisi precum si in relatiile pe care le aveau cu "centrul" ori unii cu altii in cadrul aceleiasi filiale. "STRICT CONFIDENTIAL". Aceasta era mentiunea inscrisa pe documentul ce consemna regulile de conspirativitate ale cominternistilor. Reproducem cateva dintre acestea, considerate elocvente in formarea unei reprezentari asupra vietii lor. Subtitlurile ne apartin: "Scopul conspirativitatii este acela de a garanta partidului posibilitatea de a duce o munca de organizare, agitatie si propaganda, pana la rasturnarea de la putere a exploatatorilor de catre proletariat, sub conducerea partidului (...).Citește pe Antena3.ro
PORTRET
|
Numarul agentilor Cominternului va fi imposibil de precizat vreodata. In conditiile conspirativitatii, cu certitudine nu puteau fi prea multi. Cum "actiunile de exceptie cer oameni de o plamada speciala" - dupa cum spunea contele de Marenches, seful serviciilor speciale a generalului De Gaulle - putini puteau fi "expertii" de care avea nevoie organizatia "revolutionarilor de profesie". Cu referire la aptitudinile si priceperile acestora, istoricul N. Werth ii apreciaza ca maestri ai activitatii in ilegalitate, indivizi apti sa organizeze provocari, asasinate, atentate, greve, manifestatii galagioase, aventurieri ce se pricepeau sa se deghizeze, sa scape de urmaririle politiei, sa vietuiasca sub identitati si cu adrese false oriunde in lume urmau a fi trimisi.
|
FILIALE
|
Comunistii din partidele straine care se autoproclamau "sectii" ale Cominternului se supuneau neconditionat "centrului". Sub imperativul regulilor si rezolutiilor sub care fiinta Internationala a III-a, la finele deceniului doi si inceputul deceniul trei au fost intemeiate si in statele nationale ale Europei Centrale si Rasaritene partide comuniste afiliate si subordonate celui bolsevic. In 1921 - dupa vizitele la Moscova ale unei delegatii reprezentand factiunea radicala de sprinsa din PSDR - s-a infiintat PCdR. In aceste conditii, teza conform careia in perioada interbelica a existat o "aripa nationala" in PCdR, care s-a opus deciziilor Cominternului, este pura inventie propagandistica. Ea face parte din ansamblul manipularilor de rescriere a istoriei comunismului in spirit national dupa moartea lui Stalin si retragerea trupelor sovietice.
|