În 1989 aveam doar 10 ani. Eram în afara conştiinţei răului. Eram înăuntrul unei lumi care începea şi se sfârşea cu jocul. Memoria mea afectivă este plină de lumina acelor ani. Anii dinaintea căderii regimului. Ani când mama mea suferea fără ca eu să ştiu, când milioane de mame sufereau, fără ca lumea mea de vis să fie atinsă de această suferinţă.
Nu am memoria vreunei vârste, căci memoria mea cuprinde lumină.
Vara, toamna, iarna, primăvara nu aveau începuturi, sfârşituri şi limite. Nu există timp. Existau aventurile trăite în faţa blocului cu ceilalţi copii, cazematele iarna, cele două tabere care se băteau cu bulgări de zăpadă, eliminând, fără să ştie, ura tăcută, acumulată de o familie asupra alteia.
Erau anii pe care astăzi îi rememorez ca pe visele în care simţi că zbori în spatele unui cal alb, cu zâne bune care te prind de obraji şi îi spun fiinţei celei mai iubite - "Vai, dar ce fetiţă inteligentă aveţi, doamnă! Şi ştie atât de multe limbi străine...". îmi amintesc faţa surpinsă a mamei, când câte o bătrână mă privea cu gingăşie rostind această frază. Inventam o viaţă fantastică pe care o povesteam tuturor băbuţelor cu care stăteam la cozi la carne şi la ouă, până mă schimba mama, pe la 16:30. Le vorbeam în limbi de pe alte planete - engleză, coreeană, chineză şi "honolulueză". Le cumpăram astfel simpatia, dar îmi cumpăram şi câteva locuri înaintea lor, ajutând-o pe fiinţa care ocupa cele mai multe şi importante locuri în existenţa mea să nu stea la o coadă aşa de lungă.
Ştiam că trăiesc în comunism, ştiam că tovarăşul Nicolae Ceauşescu e preşedintele republicii, ştiam de tovarăşa Elena. Măcar pentru că luam toate premiile de inteligenţă şi cultură generală la grădiniţă. Motiv pentru care m-au selectat ca să mă pupe Tovarăşul. Ştiam că sunt nişte persoane importante, de vreme ce ni se povestea atât de mult despre ele. Şi le priveam cu îngăduinţă, încercând să le fac un loc lângă fiinţa cea mai iubită din viaţa mea. Mai ştiam şi imnul, pentru că sora mea, mai mare cu doi ani şi jumătate, mă punea, seară de seară, să stau drepţi, în poziţie de salut, în faţa televizorului, când se cânta "Trei culori cunosc pe lume". Mai ştiam ceva din istoria poporului român, şi că românii erau mai tari ca turci, pentru că mereu în rol de turc luam bătaie de la român, adică de la sora mea. Care, cu această ocazie, îmi explica cine e şeful în casă. Primeam, de asemenea, distincţii date de sora mea pentru excelenţa la olimpiada de gimnastică, desfăşurată în sufrageria casei părinteşti.
Era vremea în care, plictisită de fadele păpuşi, inventasem un joc ştiut doar de mine şi împărtăşit partenerei mele de joacă: "Jocul de-a hârtiile". Decupasem toate personajele din cărţile de citire, dar mai ales de matematică, pentru a construi familii. Eram Dumnezeu, dar nu aşa cum îl văzusem pictat pe tavanul cel mai de sus al bisericii unde m-a dus mama. Mă speriase domnul respectiv. Îmi plăcuse doar senzaţia de zbor pe care mi-o lăsaseră hainele lui viu colorate şi vaporoase. Mai târziu, Dumnezeu devenise securist. Controlul vieţii mele era dat de acest personaj prezent peste tot, cum mi-a zis tata. Şi care mă turna la el. Lucru pe care l-am putut dovedi ulterior, când am fost certată pentru o boacănă. Pe care, clar, tata o ştia de la acest domn, Dumnezeu, despre care se vorbea cu o oarecare reţinere. Viaţa, destinul şi moartea hârtiilor-personaje din jocul meu depindeau de mine. Inventasem ceva neinventat. Dialogurile prindeau contur, părinţii-hârtii se duceau la serviciu şi la cozi, iar copiii-hârtii la şcoală şi la joacă. Se întâmplau şi poveşti de dragoste. Ioana de hârtie era îndrăgostită de Andrei de hârtie şi nu ştia cum să îi spună. Aşa cum văzusem în "Declaraţie de dragoste", la televizor. Scenariile mele nu ieşeau niciodată în afara realităţii.
Picioarele mele mici şi pline de seva cimitirului Ghencea, mirosul tare al generalului plin de epoleţi şi tămâie, galben la faţă, întins pe satinul alb al sicriului, câteva bocete, soarele care mă bătea pe partea dreaptă a feţei, fanfara care cânta... în rest, aşteptarea mea, nerăbdătoare să înceapă ritualul aruncării cu bănuţii mortului. Cât de mult jinduiam după momentul acesta! Era cheia mea spre fericire. Descoperisem că înmormântările apărătorilor republicii erau surse nesecate către elixirul numit îngheţată. Începusem să mă descurc, în lipsa restului de la pâine, pe care sora mea îl apăra de mine cu propria viaţă.
Fericirea continuă în care trăiam era întreruptă din când în când de deranjul de a frecventa şcoala unde învăţătoarea mă pedepsea pentru că tata nu avea o meserie care să-i procure ei beneficii. Sau pentru că tata nu cotiza cu bani la fondul de cadouri. Şi pentru asta, eram aruncată în ultima bancă, o paria a tuturor spiriduşilor.
Stăteam, ca un condamnat demn, cum văzusem în cărţile de poveşti, alături de ţiganca din clasă. Alăturarea de acea "sub-fiinţă", pusă în ultima bancă, însemna condamnarea veşnică la dispreţul celei mai preţuite persoane din acei ani: învăţătoarea, această zeiţă capricioasă, care, cu un singur gest, te arunca în cel mai ascuns ungher al scării sociale!
Copilăria mea nu purta povara dramelor lumii în care trăiam. Ca şi când lumea se înţelesese să nu mă deranjeze. Eram supremul zeu al universului meu. Univers care nu cunoştea pericolul.
În universul meu, treceam strada în fugă să văd dacă mă calcă maşinile, mă lăsam cumpărată de ţigani cu o singură ciocolată, falsificam bani cu ajutorul bancnotelor din cartea de matematică, doar ca să iau gumă de mestecat. În lumea asta, mergeam fluierând cu mâinile în buzunar, traversând graniţa răului şi binelui. Era o lume unde fericirea s-a scris cu majuscule.
Vârsta mea de aur s-a întrerupt o dată cu Revoluţia. în ziua în care fiinţa cea mai iubită din viaţa mea fugea printre cadavre şi gloanţe ca eu să mai pot trăi iluzia că lumea mea nu se sfârşise. Abia atunci am început să înţeleg că ceva m-a smuls de pe planeta mea şi m-a aruncat pe cea a adulţilor.
Citește pe Antena3.ro