În 1989, Cristian Ciobanu era student în anul I la Facultatea de Mecanică. "Dădusem aici cu toate că nu prea ştiam cu ce se mănâncă profesia de inginer mecanic şi cam ce şi cât tre’ să toceşti ca să ajungi să fii repartizat în vreo fabrică amărâtă. Importantă era repartiţia la oraş.
Cu părinţi cadre didactice, care frământaseră ani la rând «glodurile» patriei, repartiţia în mediul urban era un avantaj. Era şi un spirit de turmă, cei buni la matematică de la singura clasă de elită (matematică-fizică, a unui liceu industrial, cum le botezase Ceauşescu pe atunci, un liceu destul de bun de altfel, dintr-un oraş de provincie) trebuiau să se ia după ce făceau cei din promoţiile mai mari.
«Elitele» la matematică se înscriau negreşit la Politehnică, şi de aici, Construcţiile de Maşini de la Mecanică era chipurile facultatea cea mai bună. Întrucât Ceauşescu construia în continuare societatea socialistă (deja) multilateral dezvoltată şi propăşea tineretul spre cele mai înalte culmi ale civilizaţiei prin fabrici şi uzine, era nevoie de ingineri.
Cât eram eu de bun, am ratat un examen în prima sesiune, una pentru că nu eram învăţat să tocesc materie teoretică multă, doi fiindcă în Iaşi erau discoteci studenţeşti faine, restaurante, baruri şi fete frumoase cât colo, iar acasă, la cămin, nu te controla nimeni când vii şi nici nu te punea să sufli în fiolă! O ţineam din chefuri în chefuri. Banii de acasă, însoţiti de un pachet, soseau negreşit. Când încă mai aveam bani, chiuleam de la cursuri, unde şeful de semi-grupă ţinea prezenţa pe condicuţă, deşi la multe ore lipsite se primeau avertismente care mergeau până la exmatriculare. Însă nu-mi era frică, mergeam la crâşmă cu colegii mai nebuni, câteodată încă de dimineaţă. Stăteam la coadă la bere. În februarie 1989 era criză mare la acest sortiment de băutură şi se dădea pe sub mână berea la sticlă. Şefii de restaurante primeau un număr fix de navete. Obligatoriu îţi băgau la pachet şi o farfurie cu pârjoale din peşte sau cu creveţi sleiţi, dar eram bucuroşi că beam, fie şi bere la halbă.
De acolo plecam la cel mai modern bar, «Select», unde beam şpriţ pe acordurile trupei «Europe», jocuri de lumini, fete de fiţe, dar preţuri rezonabile.
Lumea bună fuma Kent. Alte cârciumi interesante în Iaşiul anului 1989 erau supranumite «Doi chiloţi», «La gardul verde» – locul de întâlnire al boemilor – sau «Vânătorul», ce era un restaurant care se umplea de muşterii sâmbăta şi duminica. Situat în Parcul Copou, avea terase largi şi multe, cum astăzi nu mai găseşti. Se servea bere la kilogram în sticle cu gâtul lung, destul de inestetice, dar berea era mult mai bună decât cea de astăzi.
Însă crâşma studentului de rând era Bucşinescu, după numele cartierului aflat în imediata apropiere a complexului studenţesc «Tudor Vladimirescu». Aici îşi făceau veacul studenţii eterni. Unul dintre ei făcea mare vâlvă, pentru că se afla de 15 ani, zice-se, în facultate. Fentase an de an legea, scoţându-şi scutiri medicale. Era la Construcţii, o facultate nu foarte căutată atunci, şi a stat mai întâi în căminul din spatele crâşmei Bucşinescu. Dimineaţa se trezea şi îşi bea, în loc de cafea, berea pe terasă.
Ca el, studenţi eterni, erau foarte mulţi. Avantajele erau că nu munceai, părinţii te ţineau, dacă erau de treabă, pe banii lor. Şi beneficiai de cartele ceva mai ieftine la cantinele studenţeşti, gratuitate pe mijloacele de transport şi liber în discoteci, la spectacole etc. În vacanţele de vară puteai să stai în cămin pentru că aveai restanţe, mai mergeai şi frecai menta şi pe acasă.
Pe scurt, acesta era programul leneşilor. Mai trebuie spus că la crâşma din Bucşinescu veneau toţi amârâţii cartierului, dar predominanţi erau studenţii. Mai tot timpul era coadă, pentru că era ieftin şi, mai ales, se dădea şi pe datorie. Barmaniţa oprea la început carnetele de student, până datornicii au început să renunţe la ele. Atunci a oprit studenţilor doritori de bautură, dar fară bani, buletinele. Dar chiar şi aşa, mulţi întârziau să le recupereze. Aşa se face că doamnele barmaniţe strânseseră o sacoşă întregă cu acte de identite de la studenţii datornici la consumaţie."
Citește pe Antena3.ro