x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 1 iulie 1989

1 iulie 1989

de Ilarion Tiu    |    01 Iul 2009   •   00:00
1 iulie 1989

Începea la Phenian Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor, unde a trimis un mesaj şi Nicolae Ceauşescu. Nicu Vlad a câştigat proba de 100 kg, la Campionatul de haltere de la Cardiff. Au fost puse în circuit noi curse aeriene spre Constanţa, pentru sezonul estival.



CEAUŞESCU, CU GÂNDUL SPRE PHENIAN
Nicolae Ceauşescu a adresat un mesaj participanţilor la ediţia a XIII-a a Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor, care se desfăşura la Phenian (Coreea de Nord). În corpul acestuia, şeful statului îi asigura pe tinerii lumii că "România militează cu consecvenţă pentru ca toate statele şi guvernele lumii să acorde cea mai mare atenţie rezolvării problemelor de viaţă şi de muncă ale tineretului, să se preocupe de crearea tuturor condiţiilor pentru ca tineretul să trăiască şi să se dezvolte în deplină libertate, beneficiind neîngrădit de cuceririle civilizaţiei moderne, de tot ce este necesar pentru afirmarea lui deplină în muncă, în ştiinţă, cultură, în toate domeniile vieţii sociale. Nu poate exista îndatorire mai nobilă decât cea de a asigura generaţiilor tinere - care reprezintă viitorul omenirii - condiţii pentru o viaţă demnă, liberă şi fericită, într-un climat trainic de pace şi colaborare internaţională".

SUCCESE LA COMPETIŢIA INTERNAŢIONALĂ DE HALTERE

Halterofilul Nicu Vlad a câştigat proba la 100 kg din cadrul concursului internaţional de la Cardiff (Marea Britanie), care conta ca semifinală în cadrul Cupei Mondiale. Performanţe au mai obţinut şi sportivii Andrei Socaci (în cadrul probei de 85,5 kg) şi Petre Becheru (în cadrul probei de 90 kg).

FORUMUL PIONIERILOR, LA IAŞI
La Iaşi se desfăşura Forumul judeţean al Pionielor, eveniment organizat în contextul sărbătoririi a 40 de ani de la înfiinţarea organizaţiei. Deviza Forumului era "În Epoca de Aur, sub tricolor şi roşu steag, spre comunism - Tot înainte!". A fost prezentat "Raportul Consiliului Judeţean al Organizaţiei de Pionieri privind activitatea desfăşurată de consiliile şi comandamentele pioniereşti pentru înfăptuirea sarcinilor politico-educative reieşite din documentele de partid şi de stat, din indicaţiile secretarului general al Partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu".

Cei prezenţi au asistat la spectacolul "Suntem copiii Epocii de Aur", susţinut de formaţii artistice pioniereşti, laureate ale Festivalului Naţional "Cântarea României". Forumul urma să-şi desfăşoare lucrările până la 8 iulie.

CURSE AERIENE SPRE LITORAL
Pentru sezonul estival, au fost inaugurate noi curse interne de transport aerian, pe rutele: Arad-Constanţa (luni, miercuri şi vineri), Bacău-Constanţa (luni, miercuri, joi şi sâmbătă), Baia Mare-Constanţa (luni, miercuri, vineri), Cluj-Constanţa (luni-sâmbătă), Iaşi-Constanţa (luni-sâmbătă), Oradea-Constanţa (marţi, joi şi sâmbătă), Sibiu-Constanţa (marţi, joi şi sâmbătă), Suceava-Constanţa (marţi şi duminică), Timişoara-Constanţa (luni-sâmbătă), Târgu Mureş-Constanţa (luni-sâmbătă).

MECI AMICAL ROMÂNO-MAROCAN
Stadionul "23 August" din Iaşi a găzduit partida amicală de fotbal dintre selecţionata oraşului (compusă din jucători pe "scheletul" echipei Locomotiva) şi formaţia Hassaruya Casablanca (Maroc). La capătul celor 90 de minute de joc, ieşenii au învins cu scorul de 4-2 (3-1 la pauză).

DEPOZITAREA FURAJELOR, PIORITARĂ
În zonele deluroase se afla în plină desfăşurarea campania de recoltare şi depozitare a furajelor. Până la sfârşitul lunii, conform planificării venite de la "centru", trebuia încheiată adăpostirea suculentelor. Spre exemplu, în jud. Cluj, CUASC-ul Apahida raportase 8.100 de tone depozitate, cele din Mihai Vitezul şi Viişoara câte 7.000 de tone, CAP-urile din Iclod, Mociu, Ţaga, Bonţida, câte 1.000 tone. Codaşele judeţului erau CAP-urile din Panticeu şi Căşeiu, unde "aşa-zişii gospodari" nu-şi îndepliniseră normele. Operaţiunea de depozitare a furajelor era îngreunată de instabilitatea vremii, precipitaţiile căzute fiind abundente în ultimele zile. Pentru a nu se compromite recolta, autorităţile de la "judeţ" au dat dispoziţie că toţi locuitorii satelor erau responsabili de "desfăşurarea corespunzătoare a acţiunilor acestei perioade".
Deci nimeni nu se putea sustrage de la "munca patriotică"!

INTOXICAŢII CU CIUPERCI
Direcţia sanitară a judeţului Iaşi a tras un semnal de alarmă privind creşterea alarmantă a intoxicaţiilor acute, unele foarte grave, determinate de consumul ciupercilor necomestibile (otrăvitoare), culese de persoane care nu cunoşteau caracteristicile diferitelor categorii de ciuperci. Pentru evitarea îmvolnăvirilor, Direcţia sanitară recomanda populaţiei să întrebuinţeze numai produsele din comerţul de stat, iar în cazul tulburărilor gastrointestinale (vărsături, diaree), după consumarea ciupercilor, să cheme în cel mai scurt timp salvarea. Despre lipsa alimentelor din "comerţul de stat" care-i făcea pe oameni să consume ciuperci, şi nu carne, lapte etc., nu se spunea nimic!

MANIFESTARE "EMINESCU" ÎN AUSTRIA
La Salzburg (Austria) a avut loc un simpozion dedicat Centenarului Eminescu. S-au prezentat mai multe comunicări, iar la final a avut loc un recital de poezie şi cântece pe versurile poetului. Cu ocazia evenimentului, a fost vernisată o expoziţie de volume din creaţia lui Mihai Eminescu.

"HIPOCRATE SE AMUZĂ"
La Brăila a avut loc vernisajul expoziţiei de caricaturi "Hipocrate se amuză", organizată de revista Sănătatea, în colaborare cu Comitetul judeţean de cultură şi educaţie socialistă Brăila şi al Comitetul judeţean de Cruce Roşie Brăila. Au fost evaluate 342 de lucrări, trimise de 81 de autori. În "finală" au ajuns 73 de caricaturi, "opera" a 36 de autori. Expoziţia avea caracter itinerant, urmând să ajungă în luna august în judeţul Constanţa, iar în septembrie la Bucureşti.

FEMEILE DIN CĂLĂRAŞI, ACTIVE PE "FRONTUL MUNCII"

La Clubul "Femina" din Călăraşi a avut loc dezbaterea "Prin muncă să aducem o contribuţie cât mai mare la îndeplinirea obiectivelor şi sarcinilor ce ne revin pentru edificarea societăţii socialiste multilateral dezvoltate şi înaintarea României spre comunism". Tot în judeţul Călăraşi, la Mănăstirea, Comitetul comunal al femeilor, cu sprijinul "celorlalţi factori educaţionali din localitate" a inaugurat seria acţiunilor "Noua revoluţie agrară - temelie sigură a unor producţii agricole sporite, a înfloririi necontenite a satelor".

×