Nicolae şi Elena Ceauşescu au plecat în vizită de lucru în judeţul Ialomiţa. Acolo au inspectat culturile agricole şi au dat indicaţii privind producţia industrială. În ţară, ritmul recoltării porumbului era cu mult sub cel indicat. S-a dat startul competiţiei de ciclism "Turul României".
VIZITĂ DE LUCRU
Pentru a urmări îndeaproape ritmul recoltărilor de toamnă şi producţia industrială în apropiere de Congresul al XIV-lea al PCR, secretarul general împreună cu "Tovarăşa" au efectuat o vizită de lucru în judeţul Ialomiţa. Au poposit întâi în comuna Gheorghe Doja, de unde primiseră o scrisoare de invitaţie. "Mii de locuitori ai comunei aflaţi pe câmp la strângerea recoltei au făcut o entuziasmă şi călduroasă primire. Cooperatori şi mecanizatori, tineri şi vârstnici cu emoţia revederii, au ovaţionat îndelung şi au scandat cu însufleţire numele partidului şi al secretarului său general."
Primirea a fost una după tipar. Au fost întâmpinaţi de primul-secretar al Comitetului judeţean de partid, Alexandrina Găinuşe, şi de o formaţie alcătuită din membri ai gărzilor patriotice şi ai detaşamentelor de pregătire a tineretului pentru apărarea patriei, care a prezentat onorul. S-au oferit pâine, sare şi flori.
RECOLTELE BOGATE ALE IALOMIŢEI
Primul obiectiv al vizitei a fost un lan cultivat cu hibridul de porumb Fundulea 450, unde Nicolae Ceauşescu a dat "indicaţii preţioase" privind cultivarea şi întreţinerea plantelor. Însoţit de preşedintele cooperativei, Constantin Călin, "a examinat cu atenţie modul în care se prezintă lanul şi a cerut ca anul viitor să se extindă în cooperativă experienţa acumulată privind cultivarea în rânduri dese a porumbului". S-au făcut măsurători şi la sfecla de zahăr, estimându-se că se vor obţine producţii-record de 130.000-140.000 kg sfeclă la hectar.
PE PLATFORMELE INDUSTRIALE
Sosirea oficială în judeţ a avut loc pe platforma industrială a municipiului Slobozia, "unde se aflau mii şi mii de cetăţeni". "În aplauzele, uralele şi aclamaţiile celor prezenţi, tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi tovarăşa Elena Ceauşeascu au luat loc într-o maşină deschisă, îndreptându-se spre primul obiectiv înscris în programul de lucru - Întreprinderea de ulei din Slobozia." Au oferit lămuriri suplimentare asupra producţiei ministrul Industriei Alimentare, Paula Prioteasa, şi directorul întreprinderii, Gheorghe Bălan, care au subliniat că s-au înregistrat creşteri de 15%-20% faţă de parametrii proiectaţi, s-au utilizat noi surse de materii prime - sâmburi de tomate şi de struguri - pentru obţinerea de diverse uleiuri tehnice. Următorul obiectiv a fost Fabrica de furfurol de pe platforma Combinatului de Îngrăşăminte Chimice Slobozia, după care delegaţia s-a îndreptat spre tânărul oraş Ţăndărei, unde au vizitat Întreprinderea de industrializare a sfeclei de zahăr şi Fabrica de ulei.
TURUL ROMÂNIEI
A început cea de-a 27-a ediţie a competiţiei internaţionale de ciclism "Turul României". Startul festiv a fost dat la 11:30, pe Stadionul Tineretului din Bucureşti, iar startul tehnic - 30 de minute mai târziu, pe şoseaua Bucureşti - Buftea, de la Mogoşoaia. Traseul era împărţit în opt etape şi urmărea itinerariul: Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Gh. Gheorghiu-Dej, Piatra-Neamţ, Miercurea-Ciuc, Târgu-Mureş, Alba-Iulia, Râmnicu-Vâlcea, Bucureşti. Sosirea era prevăzută pentru duminica următoare, tot pe Stadionul Tineretului, în jurul orei 14:30.
TELEGRAME DE FELICITARE
Ciprul şi Nigeria îşi săbătoreau zilele naţionale. Ambele republici sărbătoreau 29 de ani de la proclamarea independenţei. Cu această ocazie, Nicolae Ceauşescu a trimis câte o telegramă şefilor de stat, Ghiorghios Vassiliou şi generalul Ibrahim Badamasi Babangida. Dacă telegrama care a luat drumul Ciprului a fost una scurtă, care conţinea obişnuitele felicitări cordiale şi urări de sănătate şi fericire, cea adresată preşedintelui nigerian vorbeşte despre prietenie şi cooperare: "Sunt încredinţat că raporturile strânse de prietenie şi cooperare statornicite între Republica Socialistă România şi Republica Federală Nigeria vor cunoaşte şi în viitor o dezvoltare şi diversificare tot mai largă, spre binele popoarelor român şi nigerian, în interesul cauzei păcii, securităţii şi colaborării internaţionale".
CURS DE CINEMATOGRAFIE LA "SCALA"
Întreprinderea cinematografică municipală Bucureşti a iniţiat, începând cu luna octombrie, un curs de cultură cinematografică pentru elevi, intitulat "Scurtă istorie a cinematografului", care urmărea să sublinieze mesajul educativ al filmului. Prelegerile susţinute de critici, regizori, scenarişti, actori erau însoţite de proiecţii de filme în temă şi urmau să aibă loc lunar la Cinematograful "Scala". Elevi din şcolile bucureştene interesaţi de acest curs erau ivitaţi să-şi facă abonamente prin consiliile organizaţiei pionierilor din fiecare sector.
RITM SCĂZUT ÎN AGRICULTURĂ
Rapoartele oficiale anunţau restanţe mari la culesul porumbului. La soia, recoltările fuseseră realizate pe 86% din suprafaţa cultivată, la cartofii de toamnă, pe 89% din suprafaţă, iar la porumb, numai pe 48% din suprafaţă. Fruntaşe erau judeţele Călăraşi şi Teleorman, cu o recoltă strânsă pe 72% şi respectiv 71% din suprafeţele cultivate, şi Sectorul Agricol Ilfov - 84%.
O altă problemă apăsătoare în agricultură era depăşirea vitezelor la semănat, cu atât mai mult cu cât se anunţau ploi în întreaga ţară, iar grâul fusese semănat pe numai 27% din suprafaţa prevăzută. Printre codaşe se numărau judeţele: Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Cluj, Harghita, Bacău.