S-a declarat "luna curăţeniei de primăvară", programul manifestărilor de partid subtituindu-se practicilor tradiţionale de întâmpinare a Sărbătorii Paştelui. Au duduit scenele caselor de cultură municipale în faza judeţeană a Festivalului naţional "Cântarea României". După Scînteia, românii robotesc ca furnicile într-un muşuroi şi la pro- ducţii-record.
APRILIE - "LUNA CURĂŢENIEI DE PRIMĂVARĂ"
În întreaga ţară se aplicau programe de gospodărire şi înfrumuseţare a oraşelor şi satelor. Membrii fiecărei asociaţii de locatari aveau obligaţia să ia parte la lucrările de întreţinere a zonei din jurul blocului. Din uzine şi şcoli tinerii erau "scoşi la muncă patriotică" pentru înfrumuseţarea parcurilor.
În spaţiile verzi ale Blajului, bunăoară, s-au plantat peste 400 de arbuşti ornamentali, 300 de bucăţi de trandafiri şi 14.000 de răsaduri de flori.
Urma, de asemenea, confecţionarea de dale şi borduri pentru repararea sau amenajarea trotuarelor, anunţa ziarul judeţean Unirea din Alba. Cum nu e "dialectică" lauda fără critică, jurnaliştii locali au "descoperit" că între blocurile 18 şi 19 s-au deteriorat spaţiile de joacă pentru copii fără să se fi luat (încă!) "măsuri corespunzătoare".
BEREA DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂŢII
"Persoanele care consumă peste patru litri de bere pe săptămână sunt de trei ori mai expuse riscului îmbolnăvirii de cancer decât cele care beau mai puţin sau deloc - aceasta este concluzia unui raport al Fondului britanic pentru cercetări oncologice", anunţă ziarul judeţean Oltul. Potrivit specialiştilor (?!), berea conţine cele mai multe substanţe cancerigene dintre toate băuturile alcoolice. Este, oarecum, similară în efecte nedorite fumului de ţigară. În plus, băutorii de bere sunt primii expuşi cancerului de pancreas.
ATENTAT LA PURITATEA FOLCLORULUI
Pe scena Centrului de cultură şi creaţie din Gheorghieni s-a desfăşurat concursul formaţiilor şi interpreţilor de muzică populară din cadrul Festivalului naţional "Cântarea României". S-au reunit ("într-un minunat buchet") cei mai buni reprezentanţi ai genului. "Alături de veteranii cântecului popular, cum ar fi fluieraşul András József din Mihăileni-Şimoneşti, în vârstă de 80 de ani, multilaureat al marelui festival, şi-au dat concursul numeroase formaţii alcătuite majoritar din tineri, care preiau şi duc mai departe inconfundabilele valori ale folclorului de pe meleagurile harghitene." Deşi au fost opt ore de program, membrii juriului s-au declarat nemulţumiţi de numărul redus şi calitatea me-diocră a soliştilor vocali. Formaţia OJT Miercurea-Ciuc şi-a conectat instrumentele la staţii de amplificare, iniţiativă taxată de ziariştii de la Informaţia Harghitei drept "gest care distorsionează în cadrul unui concurs de asemenea anvergură, în care puritatea şi autenticitatea folclorului, precum şi acurateţea interpretării sunt elementele fundamentale".
SĂPTĂMÂNĂ DE PRODUCŢII-RECORD
Scînteia anunţa în ultima perioadă, producţii suplimentare şi economii importante în întreprinderi din întreaga ţară. Fruntaşe sunt întreprinderile din Bucureşti şi din judeţele Cluj, Suceava, Bacău şi Dolj. "Numeroase colective muncitoreşti au declarat perioada 3-9 aprilie «Săptămână de producţii-record», fiind hotărâte ca şi prin această valoroasă iniţiativă să îmbogăţească bilanţul realizărilor deosebite dedicate zilei de 1 Mai", raporta corespondentul Scînteii la Suceava. Spre exemplu: unităţile forestiere de exploatare şi transport Iacobeni şi Vatra Dornei au realizat suplimentar 350 de metri cubi de cherestea, Întreprinderea de Materiale de Construcţii a avut un plus de 100 metri cubi de prefabricate din beton armat, iar Filatura de In şi Cânepă a depăşit planul cu 1.000 metri pătraţi de ţesături. Toate s-au făcut "în condiţiile unor importante economii de materii prime, materiale, energie electrică şi combustibil convenţional".
ARGINT PENTRU GIMNASTE
S-a încheiat Competiţia internaţională de gimnastică organizată la Cottbus, în R.D. Germană. Româncele n-au adus nici o medalie de aur acasă, însă în concursul special pe aparate Camelia Mândricel s-a clasat pe locul al doilea la paralele, cu 9,675 de puncte. Coechipiera sa, Maria Neculiţă a ocupat locul al doilea la bârnă cu 9,75 de puncte şi locul al treilea la sol cu 9,71 de puncte. La toate cele patru aparate din cadrul concursului, locul întâi a fost ocupat de americanca Brandy Johnson.
"OLIMPIADE" ŞCOLARE
Ca orice fruntaşi şi liceenii buni sărbătoreau timpul liber prin muncă. Faza finală a olimpiadelor şcolare profesionale a fost în plin avânt. La Clubul Minerul din Bălan s-a deschis festiv concursul de meserii, faza finală. În întrecere au fost elevii instituţiilor cu profil minier. Consiliul Judeţean al Organizaţiei Pionierilor Harghita a iniţiat un concurs în Miercurea-Ciuc, sub genericul "Cupa speranţelor". În competiţie s-au înscris cei mai buni elevi ai liceelor de electronică.
"MOŞTENIREA" LUI MIRCEA CEL... MARE
Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti a anunţat premiera spectacolului "Moştenirea", "producţie a dramaturgiei naţionale". Scenariul lui Titus Popovici e în consens cu indicaţiile de valorificare a tradiţiilor şi luptelor seculare. Lui Mircea nu i se mai zice însă "cel Bătrân", ci, precum lui Ştefan-Vodă, "cel Mare".
Curând teatrele vor intra în fierberea "Săptămânii dramaturgiei româneşti contemporane". În consecinţă, Teatrul Naţional din Craiova anunţă premieră cu "Piticul din grădina de vară", de Dumitru Radu Popescu. La Cluj era anunţată "Arma secretă a lui Arhimede", de Dumitru Solomon ("o pledoarie pentru înţelegerea şi pacea din lume").
Citește pe Antena3.ro