x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 17 august 1989

17 august 1989

de Alexandra Zotta    |    17 Aug 2009   •   00:00

Joi, 17 august 1989, Nicolae şi Elena Ceauşescu au inaugurat cea de-a treia magistrală de metrou, Gara de Nord - Dristor II. În ţară, întreprinderile lucrau intens pentru îndeplinirea planului în avans.  Totul în cinstea lui 23 August. Singurul eveniment consemnat de presă, la interne, fără legătură cu sărbătoarea naţională, a fost eclipsa totală de lună.

MAGISTRALA A TREIA DE METROU: GARA DE NORD - DRISTOR II
Scînteia titra "Vizita de lucru a to­varăşului Nicolae Ceauşescu, împre­u­nă cu tovarăşa Elena Ceau­şescu, în Ca­pitală. Noua magistrală a me­tro­u­­lui, o modernă şi remarcabilă cti­to­rie a «Epocii Nicolae Ceauşescu», a fost inaugurată, într-o atmosferă de profundă mândrie patriotică şi aleasă recunoştinţă faţă de partid, faţă de marele său conducător". "Un număr impresionant de locuitori ai Bucureştiului au ţinut să ia parte la această nouă întâlnire cu iubitul conducător al partidului şi al ţării.
Oameni ai muncii din marile întreprinderi ale Capitalei, studenţi şi elevi, pionieri şi şoimi ai patriei le-au venit în întâmpinare cu inimile pline de bucurie, cu cele mai alese sentimente de dragoste şi preţuire."
Tovarăşii au coborât în toate staţiile de pe traseu. Pretutindeni înţesate de aplaudaci. Care-au scandat ("cu însufleţire") "Ceauşescu - PCR!",  "Ceau­şes­cu şi poporul!", "Stima noastră şi mân­dria - Ceauşescu, România", "Cea­u­şescu reales, la al XIV-lea Congres!", "Ceauşescu să trăiască, Ro­mâ­nia să-nflorească!".


ECLIPSĂ TOTALĂ DE LUNĂ
În noaptea de 16 spre 17 august, a avut loc o eclipsă totală de Lună, în România fiind vizibilă doar prima parte a acesteia. Luna a intrat în penumbră la ora 03:23, începutul eclipsei parţiale a avut loc la ora 04:21, în­ce­putul eclipsei totale - ora 05:20 minute, faza maximă producându-se la ora 06:08. Luna a apus la ora 06:23, înainte de finalizarea eclipsei totale.


CREŞTEA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE AL RSR
Inaugurarea a avut loc în cadrul unei vizite mai ample în Capitală, începută pe şantierul construcţiei Muzeului Naţional de Istorie al Republicii Socialiste România. Construcţia "venea să întregească zestrea edilitară a Capitalei" extinzându-se  pe o suprafaţă de peste 150.000 mp. "Frumuseţea construcţiei este întregită şi de faptul că faţada Bulevardului Ştirbei Vodă este străjuită de un balcon impunător, având de o parte şi de alta trepte construite în formă de amfiteatru, acestea constituind tribuna oficială pentru marile demonstraţii ale oamenilor muncii din Ca­pitală cu prilejul unor evenimente politice de însemnătate deosebită în viaţa ţării", scriau gazetarii Scînteii.


APLAUDACI ŞI CUMPĂRĂTORI
Mai departe, după o plimbare pe Bulevardul Victoria Socialismului, flancat de "edificiile Epocii Nicolae Ceauşescu", Tovarăşii au vizitat Ma­gazinul pentru copii şi tineret şi Ma­gazinul Universal "Unirea", unde au cerut informaţii şi au dat "indicaţii" în legătură cu desfacerea şi etalarea mărfurilor.
Ceea ce nu mai scriu ziarele, "în cinstea" sosirii lor, fuseseră umplute rafurile de mărfuri. Iar "mobilizaţii" pentru aplauze mergeau bucuroşi la asemenea obiective. Căci după plecarea oaspeţilor erau primii cum­pă­ră­tori.  


TÂRGURI ŞI SĂRBĂTORI
La Ambasada Indoneziei la Bu­cu­reşti a avut loc o recepţie, organizată de ambasadorul R. Heman Benny Mochtan cu ocazia Zilei naţionale a Republicii Indonezia.
Şi la Ambasada Republicii Demo­crate Germane din Bucureşti au avut loc manifestaţii, organizate cu ocazia ediţiei de toamnă a Târgului inter­na­ţional de la Leipzig (3-9 septembrie). Helmut Flachs, director în cadrul Oficiului de târguri de la Leipzig, a vorbit despre tradiţionala participare a României la târg şi despre bunele relaţii de colaborare dintre România şi RDG. La ediţia '89 România a pre­zen­tat produse din domeniile construcţiilor de maşini, mijloacelor de transport, chimiei, aparaturii medi­ca­le, electrotehnicii, confecţiilor, texti­lelor şi tricotajelor.


LA SIBIU, INUL DE FUIOR S-A FĂCUT MARE

"Oamenii muncii de pe ogoare" raportau încheierea recoltării inului de fuior, a ovăzului, a fasolei. Toţi cu producţii mari la hectar şi toţi peste prevederile planului. Conform obiceiului, după încheierea unei etape agricole, toată presa cita raportările din "telegramele primite de tovarăşul Nicolae Ceauşescu de la oamenii muncii din agricultură". Era rândul judeţelor Sibiu, Vaslui şi Sălaj. Astfel, Comitetul judeţean Sibiu al PCR raporta terminarea recoltării inului de fuior şi obţinerea unei producţii medii de 7.065 kg tulpini şi 1.250 kg sămânţă la hectar. Judeţul Vaslui încheiase recoltarea la ovăz cu o producţie de 5.140 kg/hectar şi la fasole cu o producţie medie de 5.028 kg/ha. Judeţul Sălaj anunţa numai producţia la fasole: 5.045 kg/hectar.


ÎNTRECERILE DIN VALE
În Valea Jiului, minerii se întreceau continuu pentru a da patriei mai mult cărbune. Mai îndârjit, în preajma marilor sărbători - 1 Mai şi 23 August. Colectivul Întreprinderii Miniere Pa­ro­şeni din Valea Jiului - unitate "Erou al Muncii Socialiste" - raporta, "în cinstea zilei de 23 August şi a Congresului al XIV-lea al partidului" înregistrarea unei producţii suplimentare de 191.000 tone cărbune cocsificabil."
Întreprinderea Minieră Căpeni - unitate distinsă cu "Ordinul Muncii" clasa I pentru rezultatele obţinute în întrecerea socialistă din 1988 - "raporta cu mândrie" indicatorii de plan realizaţi la producţia-marfă şi producţia fizică pe 8 luni cu 15 zile înainte de termen.

×