Nicolae Ceauşescu s-a întâlnit cu noii ambasadori ai Republicii Portugheze şi ai Malaieziei în România. Flota românească s-a îmbogăţit cu un cargou. Senzaţional în învăţământul superior: o nouă sesiune de admitere. Femeile aveau liber la asortare.
MUSAFIRI LA SNAGOV
Program de vizită la vila de protocol de la Snagov. Nicolae Ceauşescu s-a întâlnit cu ambasadorul Malaieziei, Zainuddin Abdul Rahman, şi cu ambasadorul Republicii Portugheze, Carlos Macieira Ary Dos Santos. În cadrul întâlnirilor s-a vorbit despre relaţiile dintre România şi ţările respective şi despre raporturile de colaborare economică. Ambasadorul Malaieziei a adus în discuţie vizita cuplului prezidenţial din 1982, "eveniment deosebit de important în evoluţia raporturilor dintre cele două ţări". Tot vineri şi tot la Snagov a fost primit şi Avercenko Boris Efimovici, reporter al ziarului sovietic Pravda, căruia Nicolae Ceauşescu i-a acordat un interviu.
SENZAŢIONALUL LA RUBRICA DE ANUNŢURI
Ministerul Educaţiei şi Învăţământului anunţa organizarea unui nou concurs de admitere în facultăţi în perioada 1-6 septembrie pentru ocuparea locurilor rămase libere după sesiunea din luna iulie. Opţiunile din sesiunea de toamnă erau: Institutele Politehnice din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, Institutul de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Universităţile din Braşov, Craiova, Galaţi, Iaşi, Timişoara şi Academia de Studii Economice din Bucureşti.
Ştirea - de senzaţie pentru instituţiile din învăţământul superior - era expediată la rubrica de anunţuri. Nicăieri nu se spune că, în fapt, din nu se ştie ce motive se suplimentaseră locurile în respectivele instituţii. Ceea ce nu se întâmplase niciodată în ultimii ani!
TITLURI DE RUPT LIMBA
În ţară începuseră "manifestările politico-educative şi cultural-artistice prilejuite de aniversarea victoriei Revoluţiei de eliberare socială şi naţională, antifascistă si antiimperialistă de la 23 August 1944, măreţ eveniment istoric din viaţa poporului român, deschizător de eră nouă în devenirea socialistă a patriei".
Judeţul Cluj raporta simpozioane cu titluri în care-ţi rupi limba precum: "Revoluţia de eliberare socială şi naţională, antifascistă si antiimperialistă de la 23 August 1944 - începutul unei noi ere a istoriei naţionale", "Epoca Nicolae Ceauşescu, perioadă de grandioase realizări în economia României socialiste". În Dej, Gherla şi Huedin s-au limitat la "mese rotunde" care "au pus în lumină dinamismul fără precedent, dezvoltarea multilaterală a societăţii româneşti, creşterea prestigiului României în lume în cei 24 de ani de când în fruntea gloriosului nostru partid se află tovarăşul Nicolae Ceauşescu". Nici vasluienii n-au fost mai prejos. în top a fost expunerea "Partidul Comunist Român - continuatorul celor mai înaintate tradiţii de luptă ale poporului român pentru dreptate socială şi libertate naţională, pentru progres şi civilizaţie", urmată de recitalul de versuri patriotice sub genericul "Slavă patriei şi partidului, iubitului nostru conducător tovarăşul Nicolae Ceauşescu".
LIBER LA ASORTARE
Revista Femeia îşi informa cititoarele că, în luna august, la modă erau comoditatea, confortul şi simplitatea. Acestea conferă nota de originalitate a hainelor destinate doamnelor şi domnişoarelor. "Fiecare poate alege, poate combina după raţiunea şi gustul său veşmântul, în cazul nostru rochia care-i place. Cu funde şi cordoane late, subliniind o talie fină sau o siluetă neobişnuit de subţire, lejere, «pe lângă corp»", nota autoarea articolului. Cu o asemenea libertate de asortare, în prim-plan a trecut, din nou, stilul "chemisier", la care se adăugau noi caracteristici: umerii marcaţi, mâneci potrivit de largi sau chimono. Important este că aceste ţinute se potriveau unei ieşiri la spectacol, mersului în vizită sau la serviciu dimineaţa. În ceea ce priveşte coloritul, acesta era cu dominante de smarald, ducând cu gândul la moda anului ce avea să vină - 1990.
PAVILION ROMÂNESC ÎN RD GERMANĂ
România participa la expoziţia horticolă internaţională de la Erfurt, în RD Germană. Pavilionul românesc cuprindea o largă gamă de produse horticole, de pomi şi arbori fructiferi, legume, fructe, viţă-de-vie pentru struguri de masă, flori şi plante ornamentale, realizări ale industriei de prelucrare a produselor horti-viticole. Printre oaspeţii de seamă ai pavilionului s-au numărat Horst Sindermann, membru al Biroului Politic al CC al PSUG, preşedinte al Camerei Populare, Werner Krolikowski, membru al Biroului Politic, secretar al CC al PSUG, şi Bruno Lietz, ministrul Agriculturii şi Silviculturii, dar şi alţi membri ai conducerii de partid şi de stat a RDG.
ROMÂNI SECONDAŢI DE SOVIETICI
Conform unui clasament întocmit de Federaţia internaţională de specialitate, în fruntea celor mai buni halterofili din lume se afla, la categoria 100 kg, românul Nicu Vlad, cu 417,500 kg la totalul celor două stiluri. Locul al doilea era ocupat de sovieticul Serghei Kopîlov - 402,500 kg. La categoria 60 kg, primul loc era adjudecat tot unui român: Atila Csanka - cu 290 kg la cele două stiluri, secundat de Mihail Suvaev (URSS) - 287,500 kg.
CARGOUL "GĂEŞTI" A FOST LĂSAT LA APĂ
Constructorii de la Şantierul naval Brăila raportau construcţia - cu trei săptămâni mai devreme faţă de grafic - a cargoului multifuncţional "Găeşti" de 8.750 tdw. Acelaşi cargo reprezintă şi cea de-a 120-a lansare din 1972, când a fost construit primul cargou de 4.500 tdw. Noua navă de producţie românească era dotată cu motor de 6.000 CP, realizat la Întreprinderea Constructoare de Maşini Reşiţa.