x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 19 august 1989

19 august 1989

de Alexandra Zotta    |    19 Aug 2009   •   00:00

A apărut un nou volum "din gândirea" Tovarăşului. În cinematografele bucureştene rula "Flori de gheaţă", regizat de Anghel Mora. Robert Licu a fost golgeterul campionatului balcanic de la Sofia. Planul la export şi recoltatul florii-soarelui au fost subiectele zilei în media.


OPERĂ DE MARE COMPLEXITATE

Prima pagină din Scînteia prezenta cel mai nou volum al lui Nicolae Ceauşescu - "Procesul revoluţiei şi construcţiei socialiste în România". Nici opera, nici laudele nu aduceau vreo noutate. "Impresionanta operă teoretico-ideologică a secretarului general al partidului" de "complexitate deosebită", care "îmbrăţişează o vastitate de probleme ridicate de progresul societăţii româneşti, de evo­luţia lumii contemporane, conţine aprecieri şi orientări, previziuni şi soluţii de cea mai mare importanţă pentru înţelegerea dinamicii actuale a societăţii, a proceselor înnoitoare pe care aceasta le cunoaşte sub impactul profund şi durabil al revoluţiei ştiinţifico-tehnice contemporane". Şi tot aşa...


95 MILIOANE DE LEI PLUS LA EXPORT

Corespondentul Scînteii la Bacău, Gheorghe Baltă, anunţa livrări suplimentare la export în tot judeţul. Produse în cinstea marilor evenimente politice ale anului. La cererea partenerilor externi, fuseseră livrate, înainte de termen, importante cantităţi de produse petrochimice, utilaje tehnologice, ţesături, organe de asamblare şi cherestea. De la începutul anului, 13 întreprinderi industriale şi unităţi economice au livrat suplimentar la export mărfuri în valoare de aproape 95 milioane de lei, îndeplinindu-şi cu două săp­tămâni mai devreme sarcinile ce le reveneau pe primele opt luni. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate de colectivele de muncă de la Întreprinderea Mecanică, Întreprinderea Forestieră de Exploatare şi Transport şi Combinatul Chimic.


"FLORI DE GHEAŢĂ", PE ECRANE
Pe ecranele cinematografelor bu­cu­reştene Giuleşti şi Mi­o­riţa rula pelicula lui Anghel Mora, "Flori de gheaţă". Croni­ca din revista Cinema a lunii august menţiona: "Aplecarea e certă la Anghel Mora (poet şi prozator totodată) spre fi­loa­ne ele­vat-emo­ţionale, chiar dacă pentru aceste «Flori de ghea­ţă» n-a apelat la surse literare celebre, ci la idei şi propuneri scenaristice originale". "Fabula cu tâlc poetic şi fi­lo­sofic despre timp şi spaţiu" - cum e numit filmul - are în dis­tri­buţie nume importante din cinematografia ro­mâ­neas­că: Ovidiu Iuliu Moldovan, Ileana Predescu şi Anda Onesa.
Ce temă a abordat - din cele indicate de partid pentru educaţia maselor - n-am înţeles în nici un fel din cronică.


CONCURS DE CULTURĂ POLITICĂ ... GENERALĂ

Femeia anunţa, pe două pagini de revistă, organizarea concursului "Ţara mea iubită, ţara mea de dor". Scopul său era să întâmpine "acea piatră de hotar în istoria patriei" care "se confirmă şi se afirmă în aceste patru decenii şi jumătate de continuă devenire, de timp al unor bogate împliniri" - sărbătoarea lui 23 August. Concursul invita cititorii şi cititoarele să completeze un test-grilă de cultură generală privind "marile realizări" obţinute  "sub conducerea înţeleaptă a Partidului Comunist Român" pe parcursul a 45 de ani de la primul 23 August. Cititorii trebuiau să ştie şi să afle unde se găsesc "pe harta economică a ţării constelaţiile ce simbolizează cetăţile oţelului şi ale luminii" şi cum a fost pusă în valoare, în anii socialismului, "vocaţia de constructor a poporului nostru". Se anunţau pentru Premiul I - un mi­nunat aparat de radio; premiul II - un pick-up; pre­miul III - un aspirator de praf. În rest, menţiuni constând în abonamente la revista Femeia.


ZI-LUMINĂ LA FLOAREA-SOARELUI
Printre muncile agricole de actua­litate era şi recoltarea florii-soarelui. Agricultorii şi mecanizatorii, scria presa, lucrau zi-lumină, diferenţiat, în funcţie de coacerea lanurilor.
Floarea-soarelui se recolta 100% mecanizat, "aşa că reuşita deplină stă în folosirea la întreaga capacitate minut de minut şi oră de oră a combinelor dotate cu echipamente RIFS". Într-un reportaj din România Liberă este prezentată situaţia de la Consiliul unic agroindustrial de stat şi cooperatist Popeşti-Leordeni. Aici, parcul de 22 de combine lucra în câmp de dimineaţa până seara, iar defecţiunile erau reparate pe loc, în ateliere mobile.


ROBERT LICU, GOLGETERUL CAMPIONATULUI BALCANIC DE LA SOFIA
La Sofia s-a încheiat campionatul balcanic de handbal pentru juniori. Pe locul I s-a clasat Iugoslavia, urmată de selecţionatele României, Bulgariei şi Greciei. Rezultatele din ultima zi a campionatului au fost: România - Grecia 24-20, Iugoslavia - Bulgaria 35-20. Golgeterul turneului a fost jucătorul român Robert Licu, care a marcat 27 de puncte.

×