x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 20 august 1989

20 august 1989

de Alexandra Zotta    |    20 Aug 2009   •   00:00

Cu cât se apropia mai mult ziua de 23 august, ziarele revărsau "dovezi vii ale iubirii poporului pentru partid". România a cucerit două medalii de argint şi una de bronz la Campionatul internaţional de şah pentru juniori. Fabrica de produse cosmetice Miraj a pus pe piaţă gama "Suav" destinată tinerelor. La Năvodari s-au făcut amenajări şi renovări în tabăra pentru copii.


23 AUGUST SĂRBĂTORIT ÎN LUME
Din paginile României libere, cititorii aflau că la Moscova a avut loc o conferinţă de presă în cadrul căreia "au fost evocate semnificaţiile profunde ale actului istoric de la 23 August 1944". Potrivit oficiosului FDUS, o întâlnire cu acelaşi scop se ţinuse şi în localitatea braziliană La Plata, la Facultatea de Agronomie a Universităţii din oraş ("au fost făcute ample referiri la participarea Ro­mâ­niei la lupta împotriva hitlerismului pentru eliberarea întregului teritoriu al ţării, la contribuţia armatei române la eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi a unei părţi a Austriei").
Şi universitatea din oraşul costa­rican Heredla a găzduit conferinţa "Considerentele şi propunerile României, ale preşedintelui Nicolae Ceauşescu în legătură cu pro­blemele dezarmării, asigurării păcii şi securităţii internaţionale", în întâmpinarea apropiatului 23 August. Cu excepţia membrilor corpului diplomatic românesc, cine o fi fost să le audieze, Dumnezeu ştie!


VEŞTI BUNE DE LA HELSINKI ŞI NEW YORK
Conform presei oficiale, şi în ţările vestice aveau loc manifestări sărbătoreşti dedicate lui 23 August. La Helsinki a fost inaugurată expoziţia documentară de fotografii "România 1944-1989" (care "oglin­deşte marile transformări şi rea­lizări obţinute de poporul român sub conducerea partidului, în domeniul economic, social, al ştiinţei, culturii şi învăţământului  în anii construcţiei socialiste, îndeosebi  în perioada care a urmat Congresului al IX-lea al Partidului Comunist Român"). Iar la Biblioteca română din New York se vernisase expoziţia "Aeronautica românească - 1989".


SFATURI COSMETICE PENTRU TINERE

Aneta Dumitriu semna în revista Femeia un articol de popularizare a sfaturilor cercetătoarelor de la Întreprinderea Miraj pentru îngrijirea tenului gras şi acneic specific tinerelor. Se recomanda, pe lângă igiena absolut necesară a pielii întregului corp, "să căutăm în magazine, încercând să o folosim corect, noua gamă de produse «Suav». Este o gamă special studiată pentru această vârstă, cuprinzând o loţiune, o cremă, dar şi pudră şi un fond de ten pentru machiajul acestui tip de piele greu în genere de machiat". Tinerele erau sfătuite şi să-şi spele des părul, "fără prea mult şampon, uneori trecând doar jetul de apă călduţă al duşului". În plus, era recomandată o tunsoare scurtă sau foarte scurtă, "pentru că e uşor de întreţinut şi pentru că reprezintă o tunsoare de ultimă modă".


PREGĂTIT SĂ LE ÎNTÂMPINE PE TOATE
Vasile Băran prezenta, în România literară, o recenzie la cel mai nou roman al prozatorului Ştefan Dincă, "Linia de sosire", publicat la Editura Dacia. 160 de pagini despre viaţa din sa­tul Pârvu Nou. Şi câteva amănunte incitante despre personaje: "Cristina, cu părul mătăsos, care-ţi mân­gâie obrajii de departe numai cu pri­vi­rile, Valentina care când dan­sea­­ză devine un bun ce se cere pe cât de eliberat de chingi, pe atât de în­­­s­tru­nit, ciobanul Ionete, care are cu pri­marul o neînţelegere de de­mult, Mir­cea Iulian, omul cu func­ţie care se ridică într-alta luân­du-şi ră­mas bun printr-un zâmbet când scurt, când prelungit, pregătit să le în­tâm­pine pe toate, să înfrunte orice".


MEDALII LA CAMPIONATUL DE ŞAH

La Aguadila, în Porto Rico, s-au încheiat Campionatele mondiale de şah pentru copii şi juniori. Jucătoarele românce au obţinut două medalii de argint prin Adriana Anca (categoria 10 ani) şi Luminiţa Radu (18 ani) şi o medalie de bronz prin Corina Peptan (12 ani). La campionate au participat peste 280 de juniori din 54 de ţări.


RENOVĂRI LA NĂVODARI

Copiii se bucurau de ultima lună din vacanţa de vară. Pentru unii, părinţii au ales expediţii şi tabere montane, alţii au preferat ţărmul în­sorit al Mării Negre la "Complexul de odihnă pentru copii" de la Năvodari. "Din grija partidului şi sta­tului", numai în 1989 fuseseră alocate 4 milioane de lei pentru amenajări şi înfrumuseţări. "Printre multe alte lucrări şi dotări efectuate aici s-au creat noi spaţii de joacă, sectoare de parcare pentru autobuze, s-au plantat 1.500 de arbori, peste 13.000 de arbuşti, 1.500 de trandafiri, s-au gazonat 10 ha de teren, s-au înfiinţat noi spaţii comerciale. De asemenea, s-au amenajat terenuri de sport şi două teatre în aer liber, unul cu 2.500 de locuri, altul cu 1.000 de locuri, cluburi de vacanţă, cantine spaţioase, o modernă policlinică ş.a."

×