Companiat de soţie, Nicolae Ceauşescu a întreprins o vizită de lucru în judeţul Harghita. În drum, perechea prezidenţială a poposit la Sibiu, pentru o scurtă întrevedere şi cu mezinul Nicu. În urma sa, "Tovarăşul" lăsase şi câteva "indicaţii preţioase". Trebuia profitat de primăvara timpurie şi grăbite lucrările de irigare a unor culturi.
Spre Deva, via Sibiu
După ce se "încălzise" înainte cu o vizită de lucru la Cernavodă, secretarul general Nicolae Ceauşescu a plecat în judeţul Hunedoara. L-a însoţit, cu acea ocazie, şi Elena Ceauşescu. În drum spre obiectivul lor, cei doi au poposit la Sibiu, unde mezinul familiei prezidenţiale, Nicu, era prim-secretar al Comitetului Judeţean de partid din 1987. Amfitrionii perechii prezidenţiale au fost membrii biroului Comitetului Judeţean şi ai Comitetului Executiv al Consiliului Popular. Alături de ei, mii de "oameni ai muncii" şi-au "exprimat vibrantele sentimente de stimă şi preţuire" faţă de secretarul general. Respectându-se protocolul ocaziilor de acest fel, s-a intonat imnul de stat şi s-au servit pâine şi sare. Iar de acolo, elicopterul Cabinetului 1 s-a deplasat spre Deva.
Angajamente şi "indicaţii preţioase"
Şi acolo "oamenii muncii" au fost mobilizaţi din timp.
Mii de mineri, siderurgişti, energeticieni, constructori, ţărani cooperatori au fost aduşi la stadionul municipal din localitate. Agenda zilei a fost încărcată pentru "înalţii oaspeţi". Primul obiectiv a fost Întreprinderea electrocentrale Deva, unde oficiile de gazdă le-au făcut Petre Fluture (ministrul Energiei Electrice) şi Florea Bereş (directorul întreprinderii). Cei doi au raportat "Tovarăşului" la unison, printre altele, îndeplinirea planului pe lunile anterioare. În plus, au expus şi măsurile pentru realizarea planului anual. La Combinatul Siderurgic Hunedoara, responsabili de primirea oaspeţilor au fost Marin Enache (ministrul Industriei Energetice) şi Sabin Faur (directorul general al combinatului). "Factorilor locali", Nicolae Ceauşescu le-a trasat şi câteva indicaţii - implementarea metodelor moderne de producere a oţelului, extinderea tehnologiilor de vârf de înaltă productivitate, sporirea producţiei anuale. Marţi seară, Nicolae şi Elena Ceauşescu s-au întâlnit cu membrii Comitetului Judeţean Hunedoara al PCR, care şi-au luat noi angajamente de respectare a planului cincinal.
Nicolae Giosan, agendă încărcată
Şi Nicolae Giosan, preşedintele Marii Adunări Naţionale, a avut o săptămână "plină". Se întâlnise încă de luni cu Severo Aguirre del Cristo, preşedintele Adunării Naţionale a Puterii Populare a Republicii Cuba. A doua zi, N. Giosan a primit o delegaţie pakistaneză sosită la Bucureşti, cu care a convorbit pe marginea relaţiilor bilaterale dintre cele două state. În final, a avut o întrevedere şi cu o delegaţie a Uniunii Interparlamentare Arabe, formată din secretarul general Abdel Rahman Bouraoui şi adjunctul acestuia, Houridoian Bouchkonj.
Cercuri, cluburi şi concursuri pioniereşti
În fiecare săptămână, pionierii participau la diversele cercuri şi concursuri organizate pentru ei. În Constanţa, de pildă, cei de la Şcoala nr. 1, în cadrul cercului "Prietenii legilor", au dezbătut pe tema "Constituţia Republicii Socialiste România - oglindă a democraţiei noastre socialiste". Alţii s-au întrecut în Parcul pionierilor din localitate, împărţiţi pe echipaje, în concursul "Educaţia rutieră - educaţie pentru viaţă". La Casa pionierilor şi şoimilor, clubul "Prietenii juriştilor" a organizat, de asemenea, un concurs pe tema "comportamentului rutier civilizat". La Mangalia, elevii s-au întrecut la Centrul de creaţie şi cultură "Cântarea României", în concursul de cultură generală "Cine ştie câştigă" şi de educaţie "materialist-ştiinţifică" "Măreţia omului". În acea perioadă s-a desfăşurat şi etapa municipală a competiţiei "Măreţe ctitorii ale Epocii Nicolae Ceauşescu".
Trese şi insigne
În funcţie de cum se remarcau la învăţătură, la muncă patriotică şi la concursuri, pionierii câştigau... trese şi insigne. "De când erai pionier, aveai două feluri de uniformă", îşi aminteşte Emilia Pavelescu. "Cea de toată ziua, cu care mergeai la şcoală, şi cea de gală - cu fustă plisată, cămaşă albă şi cravată. Iar dacă mai aveai şi trese sau insigne erai cea mai fericită. Tresele şi insignele se dădeau după merite, în funcţie de disciplină. Însă şi pentru tresele alea trebuia să depui ceva muncă. Erau date şi pentru rezultatele la învăţătură, dar şi pentru ceva muncă patriotică." Galoane de diferite culori ataşate uniformelor semnalau şi ele gradul în ierarhia pionierilor: roşu (şefii de departament), galben (şeful clasei), albastru (locţiitor şef de şcoală), albastru închis (şeful de şcoală).
Citește pe Antena3.ro