Atmosferă de "sărbătoare" – acţiuni educative şi congrese ştiinţifice în întreaga ţară. "Cu cântec înainte, marş! era comanda sub care debutau festivităţile sărbătoririi a patru decenii de la apariţia pionierilor. În primele trei luni ale anului au fost suspendate aproape o mie de permise de conducători auto.
Câştigătorul concursului Crucii Roşii a primit un televizor Sport. La fel de bine arătau pe hârtie şi cifrele referitoare la sectorul sanitar (215.000 de paturi de asistenţă medicală, 535 de policlinici, 5.501 dispensare
CU CÂNTEC ÎNAINTE, MARŞ!
Pentru a sărbători cum se cuvine împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Pionierilor, în toată ţara au fost organizate "acţiuni politico-educative, sesiuni de referate şi comunicări cu tema «Organizaţia Pionierilor - şcoală de educare comunistă, patriotică în spiritul revoluţionar a celei mai tinere generaţii a patriei»", titrează Scînteia. La nivel judeţean se organizau "adunări jubiliare" cu mici artişti laureaţi ai "Cântării României". Deschise printr-un "emoţionant ceremonial pionieresc, în cadrul căruia, într-o atmosferă sărbătorească, era adus drapelul organizaţiei" şi încheiate - tot "emoţionant"! - în acordurile marşului pionieresc "Patriei să-i dăm onorul".
"SÂMBRA OILOR" CU AGREGATE ELECTRICE
"O serie de ferme de ovine au trecut încă din luna martie la tunderea oilor!", anunţa ziarul judeţean Secera şi ciocanul din Argeş. Dacă unele dintre ele, cum ar fi fermele Vlăşcuţa şi Stârci ale IAS Costeşti, reuşiseră să încheie deja această etapă tehnologică, altele n-o începuseră încă şi suportau "criticile constructive" ale ziarului de partid. Pozitiv au fost apreciate fermele IAS Piteşti, unde oile erau tunse "contra cronometru" de echipe din şase oameni, "dotaţi cu agregate electrice de tuns". "La fiecare 2-3 minute, în mâinile îndemânatice ale tunzătorilor îşi lăsa «cojocul» câte o oaie. Un «cojoc» destul de bogat, în medie cântărind circa 3 kilograme", relata ziaristul.
Ca şi în sudul ţării, în nord-vestul ei "sâmbra" tradiţională era bună pentru "Cântarea României"; cealaltă - valabilă pentru "noua revoluţie agrară" - avea tot agregate electrice.
CONDUCĂTORI AUTO BĂUŢI
De la începutul anului, 949 de permise de conducere fuseseră suspendate, conform bilanţului rutier întocmit în luna aprilie. Cauza: urcarea la volan sub influenţa băuturilor alcoolice. În majoritatea cazurilor, şoferii fuseseră depistaţi prin implicarea în accidente. În consecinţă, "în cadrul marilor sisteme de dirijare centralizată", dar şi în intersecţiile izolate, urmau a fi amplasate sisteme de supraveghere. Proiectate şi construite de lucrătorii de la Întreprinderea "Automatica" din Capitală, aparatele aveau încorporate "elemente de culegere a datelor din trafic, linii de comunicaţie, echipamente pentru transmisia datelor şi un calculator de prelucrare a informaţiilor".
STRICT PENTRU EXPORT
Întreprinderea de maşini-unelte şi agregate din Bucureşti a efectuat ultimele teste funcţionale ale liniei flexibile automate D.P. - 222, utilaj unicat, destinat exportului. Proiectul liniei flexibile era exclusiv românesc, scrie Scînteia, şi aparţinea inginerilor de la ICSIT Titan. Tot pentru export, în paralel cu acest utilaj, la întreprinderea bucureşteană erau montate încă două agregate. Cât va fi fost, oare, contribuţia reală a inventatorilor la "implementarea" noilor produse?
WOOLMARK, PUBLICITATE FĂRĂ COMERŢ
S-a încheiat simpozionul internaţional Woolmark - 1989. Organizată la Alba Iulia de Secretariatul Internaţional al Lânii, cu sediul la Bruxelles, Ministerul Industriei Uşoare şi Centrala Industriei Lânii, întâlnirea a avut ca temă "tendinţele care se manifestă pe plan mondial în producţia şi comercializarea de covoare şi mochete pluşate, realizate din lână pură, virgină, la prima prelucrare". Textilele Woolmark erau cunoscute de români nu de pe piaţă, ci, surprinzător, din paginile revistelor şi almanahurilor vremii. Ca orice produs destinat exportului, se "refuza" consumului intern.
OBREJA I-A BĂTUT PE CHANG GUN IL ŞI PE AKOPKOPIAN
S-au încheiat galele semifinale ale competiţiei internaţionale de box "Centura de aur", desfăşurată în sala Rapid din Capitală. RS România a avut finalişti la categoriile semimuscă, pană şi semiuşoară. Cel mai spectaculos meci a fost cel de la categoria mijlocie mică: pugilistul român Rudel Obreja l-a învins prin knock-out, din prima repriză, pe Chang Gun Il din RPD Coreeană. În finală, Obreja avea să-l învingă pe câştigătorul cupei mondiale, sovieticul I. Akopkopian.
PREMIUL CEL MARE - UN TELEVIZOR "SPORT"
Numărul din luna aprilie al revistei Sănătatea este dedicat Congresului Societăţii de Cruce Roşie din RS România, organizat cu ocazia sărbătoririi a 125 de ani de existenţă a societăţii. Pentru susţinerea acestei "organizaţii de masă", programul a conţinut concursuri tematice şi o bienală de caricaturi - "Hipocrate se amuză". La concursul "A fi soră de Cruce Roşie", premiul cel mare - un televizor "Sport" - a fost câştigat de Valerica Tatu, "om al muncii" la Centrul teritorial de Calcul din Bacău. "În toate cazurile, premierile s-au făcut în cadru festiv, evenimentul constituindu-se în prilejuri de evidenţiere a efervescenţei înregistrate în activitatea organizaţiei noastre premergătoare Congresului Societăţii de Cruce Roşie din RS România", scria Sănătatea.
Citește pe Antena3.ro