x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 8 mai 1989

8 mai 1989

de Lavinia Betea    |    08 Mai 2009   •   00:00

S-au împlinit 68 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist în Ro­mânia. La filmele lui nu te plictiseşti, ca la superproducţiile occidentale – a fost lăudat Sergiu Nicolaescu. 125 de ani de la mişcarea mondială de Cruce Roşie s-au aniversat în România prin "manifestări specifice". La 8 mai, alţii sărbătoreau şi Coca-Cola.



UN SINGUR GÂND, UN SINGUR ŢEL, O SINGURĂ VOINŢĂ
"Partid - Popor, Un singur gând, un singur ţel, o singură voinţă",  aceasta a fost lozinca sub care presa oficială a aniversat ziua înfiinţării partidului. Cu mult mai puţin fast însă decât fuseseră omagiaţi Tovarăşul ori Tovarăşa de ziua naşterii lor. Din articolele publicate lipsea orice altă referire la gândul, ţelul sau voinţa altuia, din istoria de 68 de ani a PCR, decât a lui Ceauşescu.
Liderul comunist fondator Gheor­ghe Cristescu se întorsese, de altfel, după o vreme la social-democraţi şi "petrecuse" ceva timp, sub regimul co­munist, pe la Canal. Alţi con­du­că­tori sfârşiseră cu câte un glonţ tras în ceafă în beciurile NKVD. Mai încoace, Foriş fusese asasinat în împrejurări dubioase. Pârvulescu era de două ori exclus din partid, iar Gheorghiu-Dej, ras din istorii. În mai '89, poporul era partidul, iar partidul, tot una cu gândul, ţelul şi voinţa lui Ceauşescu.     

NOUTĂŢI DIN BRĂILA

Întreprinderea de Utilaj Greu "Progresul" din Brăila a livrat în devans partenerilor externi "instalaţii de aglo­merare şi piese de schimb ru­tie­re". Cui şi ce? - imposibil de ghicit. Din presa zilei aflăm doar că la Brăila se produ­ceau atunci "excavatoare, utilaje pentru industria siderurgică şi minieră, pentru cea de construcţii navale".

SUPERTARE SERGIU NICOLAESCU!
"François Villon" - ultima producţie cinematografică a lui Sergiu Nicolaescu a fost lăudată în cronica semnată Horia Pătraşcu din revista Flacăra. "... Nimic din tarele cu care ne-au obişnuit superproducţiile occidentale (şi nu numai) - adică plictisul ce apare imediat spectatorului după şocul vizual iniţial", scrie criticul. După ce remarca suta de milioane de spectatori din palmaresul regizorului, impresiile bune culminează cu mărturisirea: "Pe mine m-a impresionat însă că spectatorii au stat până la capăt, adică au vrut să-i cunoască şi pe cei din umbră - care nu sunt niciodată vizibili pe ecran". Au fost interesaţi, vrea să zică, şi de autorii decorurilor, muzicii, imaginii şi costumelor din "François Villon".

ZIUA CRUCII ROŞII
România Liberă a publicat un extins articol dedicat Zilei mondiale a Crucii Roşii. Aflăm din el că organizaţia a fost fondată la Geneva în urmă cu 125 de ani. Începuturile prezenţei sale în România nu sunt însă menţionate. Pretutindeni însă, în sate şi oraşe, au fost organizate "manifestări specifice" precum: concursuri "Sanitarii pricepuţi", simpozioane pe tema grijii partidului pentru sănătatea populaţiei, dezbateri şi proiecţii cu filme de educaţie sanitară. N-a lipsit din finalul lor "expresia sentimentelor de profundă dragoste şi re­cu­noştinţă faţă de tovarăşul Nicolae Ceauşescu (...), faţă de tovarăşa Elena Ceauşescu pentru grija statornică acordată ocrotirii sănătăţii po­pu­laţiei, pentru sprijinirea permanentă a activităţii de Cruce Roşie din ţara noastră".

MOZART LA ELECTRECORD
"Harnica noastră casă de discuri Electrecord" a făcut melomanilor un cadou prin editarea a două discuri cuprinzând creaţii din opera lui W.A. Mozart. Primul o are ca solistă pe pianista Ilinca Dumitrescu. Protagonista celui de-al doilea a fost Formaţia Pro Arte. Formaţia era compusă din violonista Anda Petrovici, violoncelistul Marin Cazacu şi pianistul Nicolae Licareţ. Li se alăturase în respectivul proiect şi violistul Gabriel Bâlă.    

JOB-URI GOALE

La Mica publicitate a României Libere se anunţau şi locuri goale în câm­pia muncii. Întreprinderea pentru desfacerea cu ridicata a măr­fu­rilor alimentare din import cu se­diul în Strada Varşovia nr. 6, Sector 1, Bucureşti, încadra de urgenţă portari (bărbaţi) pentru Complexul de depozite din Strada Emil Bodnăraş nr. 82, Sector 6. Candidaţilor li se cerea doar stagiul militar satisfăcut şi... buletin de Bucureşti.
Şi încă mai ofertant: Cooperativa de Producţie, Achiziţii şi Desfacerea Mărfurilor Tunari încadrează şefi de secţii pentru prestări servicii populaţie şi pentru secţii de producţie industrială - fierărie, potcovărie şi reparaţii căruţe, vulcanizare, sobar, forări puţuri, frizer, coafor, croitor, bărbaţi şi femei.  

8 MAI ÎN ALTE CALENDARE

În Bucureşti a fost organizată o manifestare culturală cu prilejul Zilei naţionale a statului Israel. La evenimentul organizat de Institutul Român pentru Relaţiile cu Străi­nă­tatea au participat personalităţi ale mediului academic şi diplomaţi, precum şi ambasadorul Israelului la Bucureşti, Yosef Govrin.
8 mai a fost însă sărbătorit în multe feluri, în diverse locuri ale lumii. Căci în 8 mai 1886 farmacistul american John Styth Pemberton  inventase Coca-Cola. La 8 mai 1898 s-a creat Liga pentru Drepturile Omului. Iar la 8 mai 1945 s-a semnat o primă capitulare, fără condiţii, a Germaniei, în Europa sfârşind astfel războiul pe frontul de Vest.   

×