10 aprilie a fost data prevăzută pentru încheierea însămânţărilor de primăvară. Prin Scînteia "se strigă" fruntaşii şi codaşii. A început vacanţa de primăvară! Cei mici, în afară de uniforma de şoimi ai patriei, au la dispoziţie hăinuţe stil "à la maman".
MUNCĂ ZI-LUMINĂ
"Zile şi nopţi de efort maxim pentru însămânţarea grabnică a tuturor culturilor de primăvară!", titra oficiosul PCR. Nici o zi liberă pentru mecanizatori, nici măcar sfânta duminică. Până a doua zi, conform planului aprobat în CPEx, trebuiau încheiate însămânţările de primăvară în toată ţara. În sud, unde se încălzeşte mai repede, ca şi în judeţele nordice, nu conta natura, România era una! Dirijată de voinţa lui Ceauşescu.
Conform rapoartelor Ministerului Agriculturii, codaşe la însămânţări erau judeţele Alba şi Satu-Mare, cu un procent de-abia 35% teren însămânţat. "Se lucra la pregătirea terenului 24 de ore din 24, era folosită întreaga zi-lumină la semănat şi erau înfiinţare tabere de câmp pentru mecanizatori" - scrie ziarul despre "măsurile" luate. Fruntaşi - Constanţa şi Sectorul Agricol Ilfov, cu lucrări efectuate în proporţie de peste 80%. Şi Oltul onora încrederea "partidului" de-a raporta campania finalizată în grafic.
TRENUL TINERETULUI SPRE CAPITALĂ
S-a încheiat al doilea trimestru de şcoală! Începând se astăzi, elevii au intrat în vacanţa de primăvară, pe parcursul căreia Inspectoratul şcolar judeţean şi Administraţia permanentă a taberelor organizau excursii de recreere şi culturalizare. Şcolarii, de la mic la mare, urmau să plece, cu trenuri speciale, spre munte, nordul Moldovei sau în zona minieră Petroşani. Traseele stabilite includeau vizite la diferite "obiective istorice, economice şi social-culturale". Pentru elevii din provincie - excursie "de neuitat" la Bucureşti. Încă din prima zi a vacanţei, un "Tren al Tineretului" avea să poarte 1.500 de tineri spre Capitală.
Porţile şcolilor rămâneau însă deschise pentru cei care doreau să desfăşoare activităţi culturale. În unităţile de învăţământ se organizau concursuri de şah şi tenis de masă, dar şi spectacole de muzică şi poezie.
TIMP LIBER ORGANIZAT
Dacă elevii nu aveau şcoală, nu le lipseau obligaţiile. Vizionări, concursuri cinematografice şi dezbateri organizate cu ocazia "Zilelor filmului pentru pionieri" erau planificate în perioada 9-16 aprilie. Ecranizări după opere literare româneşti, filme istorice şi de "actualitate" - "Nelu", "De ce are vulpea coadă", "Expediţia", "Maria şi Mirabela în Tranzistoria". Nu lipseau nici desenele animate - "Uimitoarele aventuri ale muşchetarilor" şi... "Novăceştii"! Ca nu cumva să rămână vreun prichindel ori pionier nesatisfăcut în dorinţa de petrecere frumoasă a vacanţei, li se promitea "Cu poporul, pentru popor". Cine-ar fi rezistat delectării?!
RECORD LA NATAŢIE
Sibiul a găzduit, la Bazinul Olimpia, campionatele republicane de înot. Sibianca Lidia Copariu s-a remarcat la mai multe probe: a înregistrat un nou record naţional la înot în bazin scurt, la 100 m stilul fluture; la 100 m liber a obţinut un timp de 54 secunde şi 48 sutimi, iar la 100 m mixt a stabilit recordul cu timpul de 1 minut, 0 secunde şi 95 sutimi.
ASPIRATOR... MULTILATERAL DEZVOLTAT
Întreprinderea "Electroargeş" a testat un nou articol casnic - un aspirator care... face de toate. "Este un aspirator care îndeplineşte şi «serviciile» sale, adică absoarbe praful, dar, în plus, mai «face» şi altceva: de exemplu, ajută la curăţarea mochetelor (absorbind apa după clătire). Mai poate fi utilizat pentru remedierea operativă a micilor inundaţii casnice, când uitaţi robinetul deschis", lăuda inginerul Bucur Mihai Popa aspiratorul ultramodern de marcă românească. L-au găsit gospodinele în magazin, pus în vânzare, dacă l-au căutat?!
STILUL "À LA MAMAN"
Îmbrăcămintea pentru copii - criticată! Nu scrie nicăieri că mamele nu găsesc pânza moale de bumbac numită finet pentru confecţionat scutece, nici că hăinuţele pentru bebeluşi şi preşcolari sunt "date pe pile".
Hainele celor mici, scrie jurnalistul revistei Flacăra, erau realizate în fabricile de confecţii prin reducerea la scară a tiparelor pentru adulţi. Se păstrau aceleaşi linii şi modele. Chiar şi broderiile, care, de câteva sezoane, înţepeniseră în modă. Atelierele de croitorie erau în schimb mai flexibile. Promovau, mai cu fantezie, tot stilul "à la maman" cu broderie. Dar broderiile reproduceau desene cu personaje din basme, filme şi desene animate.
Citește pe Antena3.ro