Circulă la Radio o listă de cuvinte care nu mai au voie să figureze în materialele transmise pe post. Mi-a dat-o şi mie cineva de la redacţia literară. Iată-le: "tabletă", "coordonate", "comandament", "interviu", "dezbatere", "Câmpia română", "strateg-strategie", "reconstrucţie", "minimalizare", "mărţişor", "maximalizare", "pluralism", "nominalizare"... Toată lumea e stupefiată.
Totuşi, în Suplimentul literar al "Scînteii tineretului" sunt pagini de proză şi poezii închinate mărţişorului!
Titel Constantinescu, Frica şi... alte spaime, Bucureşti, Editura Victor Frunză, 1996, p. 314
Maldăre de scrisori de la persoane necunoscute, din Franţa şi din Belgia, care scriu pentru a o susţine pe Doina Cornea şi pentru a protesta împotriva demolărilor, parvin la Ligă. România se bucură de un capital de simpatie nebănuit. S-a primit la revista Catacombes un sul de hârtie acoperit cu semnături împotriva distrugerii satelor, zeci de foi lipite împreună, acoperite cu nume, o stranie litanie care s-a desfăşurat în faţa mea când am deschis pachetul. Atâtea semne de bunăvoinţă din partea oamenilor, dorinţa lor de "a semna apelul" precum şi puterea mediilor de informare, care sunt capabile să mobilizeze atâţia necunoscuţi, ce lucru extraordinar!
Sanda Stolojan, Nori peste balcoane. Jurnal din exilul parizian. Traducere din franceză de Micaela Slăvescu, Revizuită de Sanda Stolojan, Bucureşti, Humanitas, 1996, p. 293
Nu-s deloc în apele mele. De aceea accept promenada propusă de Mişu. Picură. Cu Onea plecăm la Muzeul Haşdeu, renovat pe jumătate, dat "în funcţiune". Mergem agale printre stropii mici de ploaie. Alături de muzeu, Şcoala de miliţie, la miliţieni au venit rudele şi "gagicile". Onea ne arată ce s-a făcut prin grija lui în incinta faimosului muzeu.
Are nevoie de "fonduri". Îi promitem că vom veni cu elevii să viziteze spaţiul minim cât s-a renovat şi să mai facă ceva bănuţi, că-i vai şi-amar... Ne întâlnim cu Vaida, care a fost la Bucureşti să-i ducă lui fiu-său, student, de mâncare. Cică face foame groaznică mâncăul, dar noi ştim de la studenţii noştri personali cum e cu cazarea şi cantina. La Vio, am intrat în cămăruţa lor de la cămin, cu paturi suprapuse, cu baie unde apa curge jos prin chiuvetele sparte. Pe vremea noastră era mai bine, ehe, ce frumos era la Căminele de pe Ana Ipătescu de la Iaşi! Cu mâncarea o duceam mai rău, eram băieţi şi "iepuraşi" la supliment... Acum, gata cu suplimentul! Suntem în ultima decadă a mileniului... Vio pleacă, mititica, la Bucureşti, cu ce-am putut s-o dotăm, nu cine ştie ce. Eu cu Diana mergem la filmul românesc "Hanul dintre dealuri", de Cristiana Nicolae, după "Hanul lui Mânjoală" de Caragiale. Foarte bun filmul, şi ca tramă, şi ca peisaj, şi ca interpretare: Florin Busuioc, Dana Comnea, Alexandru Repan, Gina Patrichi, Mariana Buruiană. E şi Onea, nu în distribuţie, ci în sală. Zice că a intrat pe gratis şi e mândru. Surprinzător, o puzderie de ţigani. O fi o simplă întâmplare? Mai e timp şi pentru Radioul cel cu veşti de pus la inimă. Şi alt film la televizor: "Fata lui Bube", cu Claudia Cardinale, dulce Claudia...
C. Trandafir, Jurnal în curs de apariţie la Editura Libra
Ieri, la ziua lui Vasile, regal al lui Liviu M., care are un dar inepuizabil de povestitor, făcându-i de ruşine pe cei doi prozatori de faţă, şi spre desfătarea tuturor. Mici nuvele improvizate, cu o artă desăvârşită a construcţiei laconice şi în poantă. Păcat că totul se consumă oral, fiindcă în scris am convingerea că nu ar reuşi să le transpună cu acelaşi firesc. Poate înregistrate. Dar acum pleacă: şi-a depus actele pentru Canada. Detaliu important, uitat ieri: romanul lui Blaga se numeşte de fapt "Robie pământeană/şi/robie cerească", după spusele doamnei Hélène. (...)
Mircea Zaciu, Jurnal IV, Bucureşti, Editura Albatros, 1998, p. 417
Citește pe Antena3.ro