Păduri botoşănene ● Majorări ● Oţel de... casă părintească! ● Patroni de licee ● Filme româneşti ● Vreme caldă la Moscova
De Mărţişor, 40% din oamenii muncii şi 600.000 de pensionari au beneficiat de majorări la salarii şi pensii. Silvicultorii din Botoşani au săpat sute de mii de gropi pentru plantarea puieţilor de stejar. Moscova a intrat într-un neobişnuit proces meteo. Sezon turistic permanent în staţiunea Amara.
Păduri botoşănene
Judeţul Botoşani avea doar 12% teren împădurit din suprafaţa sa. Sub media pădurilor pe ţară şi în dizarmonie cu indicaţiile secretarului general. Astfel că silvicultorii botoşăneni au luat grabnice măsuri.
Anul trecut se făcuseră lucrări de împădurire şi reîmpădurire pe 1.000 de hectare (mult peste sarcina de plan!), menţionează jurnalistul local. Alte 1.200 de hectare de teren cu alunecări ori excesiv degradat din fondul agricol au fost împânzite cu puieţi de stejar. În ianuarie şi februarie 1989 s-au săpat 45.000 de gropi în terenuri degradate şi 128.000 în fondul forestier.
Şi-au primit pedeapsa şi cei care nu respectă legea şi sarcinile partidului: 15 silvicultori din Truşeşti au fost sancţionaţi pentru "neglijenţă în muncă" – "greşeli tehnice la plantarea şi întreţinerea puieţilor".
Peste două decenii, consemnează reporterul, la Cucorăni, Drăguşeni, Dersca, Unţeni, Corni, Leorda, Tudora vor foşni pădurile tinere!
Majorări
De mâine, 1 martie, începe a treia etapă de majorare a retribuţiilor şi pensiilor, anunţă presa. Beneficiază "personalul muncitor" cu salarii mai mari de 2.250 de lei lunar şi pensionarii care primesc între 1.500 şi 3.000 de lei. Adică 40% din oamenii muncii şi 600.000 de pensionari.
Se înţelege însă că noua "expresie a politicii profund umaniste de creştere a bunăstării poporului" se tratează aparte "aplicării noului mecanism economico-financiar". Care prevede penalizări pentru neîndeplinirea sarcinilor la export ori economia de materii prime şi energie. Şi cine le poate împlini altfel decât pe hârtie? După contabilitatea oficială, planul e realizat dacă nu depăşit, după cea reală... ies penalizări, nu majorări la salariu.
Oţel de... casă părintească!
Bilanţurile şi angajamentele sunt urzeala şi băteala cotidianului. Fruntaşă pe ramură e şi întreprinderea judeţeană de valorificare a materialelor refolosibile Ialomiţa. "Numai în 1988 – scrie Scînteia –, din gospodăriile populaţiei şi unităţile economice au fost reintegrate în circuitul productiv 25.000 tone de oţel, 3.338 tone de fontă, 1.517 tone de neferoase, 1.900 tone de hârtie, 1.954 tone de cioburi de sticlă şi alte materiale refolosibile."
Patroni de licee
"Cum se realizează legătura învăţământului cu cercetarea şi producţia" – era temă comună de analiză şi dezbatere în COM-uri (consilii ale oamenilor muncii), organizaţii de partid şi UTC din gimnazii, licee, facultăţi, fabrici, uzine ori IAS-uri. Era şi temă de cercetare ştiinţifică şi de licenţă în filozofie. Şi chiar de doctorat la Academia Ştefan Gheorghiu – singura instituţie din România unde mai puteau fi susţinute doctorate în socio-uman. Inspectoratele şcolare judeţene încheiau convenţii cu marile fabrici şi uzine din judeţ. Liceele de profil intrau sub patronajul viitorului angajator. Constanţa Decean, inspector general al judeţului Alba, declara următoarele ziarului România liberă: "În liceele nr. 1 şi 4 din Alba-Iulia, nr. 1 şi nr. 2 din Cugir, nr. 1 din Blaj, nr. 1 din Aiud, Sebeş, Baia de Arieş şi Zlatna, precum şi în liceele agroindustriale din Blaj şi Ciumbrud dispunem de o bază modernă de pregătire în meserie, în care elevii realizează efectiv produse, repere şi lucrări din producţia unităţilor patronatoare".
Filme româneşti
Instituţiile culturale aveau printre alte sarcini şi pe aceea de promovare a creaţiei naţionale. În Bucureşti funcţionau 16 cinematografe. Jumătate dintre ele aveau în repertoriul săptămânii filme româneşti. Cu excepţia unuia singur ("Zece negri mititei"), celelalte sunt producţii cinematografice din ţări frăţeşti.
Pe motiv de economii valutare, nu se cumpărau nici filme produse în ţări socialiste. Ajungeau pe ecrane prin "schimburi" parafate de comisiile de resort. Interes deosebit avea regizorul român în prietenia cu vreun ministru ori cu membrii comisiei: filmele sale făceau înconjurul "lagărului". Vizionate în oraşele şi satele sovietice şi chinezeşti, recordul la spectatori era asigurat.
Vreme caldă la Moscova
Despre reformele experimentate de Uniunea Sovietică nu se spune şi scrie în rubricile de politică externă din presa românească. Din ştirile Agenţiei Tass, Agerpresul preia curiozităţile meteo. La Moscova sunt 10 grade Celsius! Ieşite din comun au fost şi căldurile de la Krasnodar (23 grade Celsius). Iar Riga a înregistrat un "record" absolut pentru sfârşitul de februarie (11,6 grade Celsius).
Citește pe Antena3.ro