În "Almanahul gospodinei", editat de Revista Steaua, puteam citi în 1989 informaţii despre cum să ne amenajăm singuri locuinţa, care este inventarul necesar servirii unei mese festive, o scurtă istorie a gastronomiei, dar şi reţetele unor vechi bucate româneşti. Almanahul mai cuprinde 1.321 de reţete culinare, precum şi curiozităţi, recorduri, aforisme, fragmente de literatură umoristică, scrisă de autori români şi străini.
Iată câteva proverbe chinezeşti, legate de mâncare, pe care le găsim în almanah: "Stomacul nu se umple cu mâncărurile rămase în barbă", "Mâncarea se pregăteşte o singură dată într-o căldare de lemn". Dintre aforisme cităm: "Un vârf de cuţit cu făină e mai nutritiv decăt patru halbe din cea mai bună bere bavareză", "Toate băuturile alcoolice, chiar cele mai slabe decât berea şi vinurile de fructe sunt otrăvuri" sau "Un măr pe zi te scuteşte de medic". Gospodina care răsfoia acest almanah se putea amuza şi cu vorbe din popor precum: "I-au cerut o tocană şi i-au făcut-o de oaie", "Cine vinde numai gogoşi, până la urmă o pune de mămăligă", "Dacă nu ştiaţi: din lapte de pasăre se face brânza de iepure" sau "Uneori şi o brânză mare poate fi o mare brânză", "Deviză vegetariană îmbunătăţită: Nici o zi din cele şapte/ Fără un purcel de lapte", "Între limbile orientale, cea mai cunoscută este limba cu măsline".
Tot aici putem citi care era psihologia modului de a mânca a lui Marlene Dietrich: bărbaţii adevăraţi adoră să mănânce încă bine. Cei care mănâncă cu degetele, zdrobesc nervos alimentele cu furculiţa sau înfulecă pe nerăsuflate suferă de ceva, şi nu de stomac". Să cităm şi câteva poezioare: "Din bucatele gustoase/ să serviţi cu-nţelepciune/ Ca să nu ştie consoarta/ cât vi s-au părut de bune". Există şi un articol hazliu despre neplăcerile pe care ni le provoacă grăsanii: rup scaunele şi slăbesc fotoliile, sunt grozavi de stângaci, sunt pofticioşi (rău de pofticioşi), sunt plini de manii. Iată şi câteva reţete de preparate româneşti, publicate în acest almanah. Pentru ghiudem avem nevoie de 2 kg carne de vacă, 400 g carne de porc, 50 g sare, 10 g piper, 2 g salpetru de Chile, 5 g zahăr, 10 g boia de ardei, 6 g ienibahar, 10 g chimion, un fir de cimbru, intestine subţiri de vită. Carnea se taie felii şi se pune într-un baiţ, preparat din apă, sare, piper, salpetru, zahăr, boia de ardei, ienibahar, chimion şi cimbru. După 24 de ore se scoate din baiţ, se trece prin maşina de tocat şi se lasă să stea la frigider 24 de ore. Se umplu intestinele, se lasă să se zvânte, se pun cârnaţii pe o masă, se acoperă cu funduri de lemn, pe care se pun greutăţi şi se lasă să stea astfel 24 de ore. Se pun la vânt să se usuce, iar după o zi se presează din nou şi se continuă operaţia şapte-opt zile. Se lasă apoi la aer ca să se usuce timp de o lună. În capitolul dedicat mâncărurilor din peşte citim reţeta de crap portughez: 1,5 kg crap, 300 g ceapă, 225 ml ulei, 60 g făină, 100 g bulion de tomate, 1 kg roşii, 150 ml vin, o legătură de verdeaţă, 1 g piper şi sare. Crapul se curăţă, se spală şi se taie în porţii. Se condimentează cu sare şi piper, se trece prin făină şi se prăjeşte în ulei. În uleiul rămas se căleşte ceapa, care a fost tocată mărunt, se adaugă făina rămasă, amestecându-se bine. Se stinge cu bulionul amestecat cu vin. Se aşază peştele în sos, iar peste el se aşază roşiile tăiate felii. Se dă tava la cuptor pentru încă 15 minute.
Din capitolul "Dulciuri de bucătărie", gospodina putea prepara dolci cu mere, pentru că avea nevoie de 500 g făină, 1 kg de mere acrişoare, 500 ml lapte, 150 g zahăr pudră, 125 ml ulei, patru ouă, 5 g scorţişoară şi sare. Din lapte, făină, sare şi ouă se prepară o cocă mai deasă decât cea de clătite. Merele se curăţă de coajă şi de seminţe şi se dau pe răzătoare. Se amestecă împreună cu coca. Se ia cu lingura din această compoziţie şi se prăjeşte pe ambele părţi în ulei. Se aşază pe un platou şi se pudrează cu zahăr pudră.
Citește pe Antena3.ro