x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special 1980: "Nu dorim să ne amestecăm în problemele interne din Polonia!"

1980: "Nu dorim să ne amestecăm în problemele interne din Polonia!"

de dr. Petre Opriş    |    15 Iul 2009   •   00:00
1980: "Nu dorim să ne amestecăm în problemele interne din Polonia!"
Sursa foto: Arhivele Naţionale/

În 1981, prim-ministrul şi totodată liderul Partidului Muncitoresc Unit Po­lonez (PMUP), generalul Wojciech Jaruzelski, impusese legea marţială în Polonia cu scopul de a pune capăt miş­cărilor sociale din ţara respectivă şi de a reprima orice fel de opo­ziţie la adresa guvernului pe care îl conducea (inclusiv des­fiin­ţa­rea sindicatului "Solidaritatea").



Atitudinea critică pe care Ceau­şescu a avut-o faţă de Wojciech Jaruzelski are conexiuni evidente cu evenimentele ce au avut loc în Polonia în anii 1980-1981. De exemplu, cu prilejul reuniunii de la Moscova a liderilor partidelor comuniste şi muncitoreşti din statele membre ale Organizaţiei Tratatului de la Varşovia (4-5 decembrie 1980), Nicolae Ceau­şescu a afirmat răspicat: "Doresc de la început să declar că Partidul Comunist Român, Comitetul nostru Central, poporul român consideră că pro­blemele din Polonia trebuie să fie so­luţionate de către Partidul Muncito­resc Unit Polonez, de clasa munci­toa­re, de poporul polonez într-o deplină unitate, pornind de la necesitatea asig­urării dezvoltării socialiste a Po­loniei, a întăririi continue a independenţei şi suveranităţii sale, a forţei sale economice, a bunăstării materiale şi spirituale a poporului, a întăririi conlucrării cu ţările socialiste".

În finalul discursului de la Moscova, li­derul român a declarat fără echivoc: "Nu dorim să ne amestecăm în problemele in­terne din Polonia". Rezolvarea crizei respective depindea, în opinia sa, de elaborarea unui program politic de către conducerea PMUP în conformitate cu preceptele ideologiei comuniste, care indicau clasa muncitoare drept singura forţă politică progresistă. Totodată, Ceauşescu a declarat că nu este de acord cu ideea existenţei unor sindicate independente în Polonia şi susţinea că "tocmai forţele antisocialiste şi reacţionare în­cearcă să pună sub semnul întrebării rea­lizările socialiste, pentru a submina rolul conducător al partidului şi pentru a putea să-şi promoveze politica lor".

Pentru ca noul program politic să aibă succes, liderul român considera că era necesar să se atenueze criticile din interiorul PMUP la adresa propriilor conducători pentru a se evita apariţia fracţionismului. A sugerat şi realizarea unei campanii de imagine în care să se prezinte numai evenimente şi realizări pozitive care avantajau partidul comunist polonez. De ase­menea, el a propus promovarea masivă a muncitorilor "în diferite munci de condu­cere până la Congres, care să-şi asume răspunderea şi să asigure organizarea Congresului, imprimându-i un spi­rit re­vo­lu­ţionar, muncitoresc".

Pentru a doua oară, Ceauşescu a revenit asupra ideii de a nu se interveni în Polonia cu trupe ale statelor membre ale OTV: "Nu trebuie să scăpăm din vedere că posibilitatea unei intervenţii din afară ar re­pre­zenta pentru socialism, în general, un lu­cru grav, iar pentru politica de destindere şi de pace cu atât mai mult".

Un an mai târziu, la consfătuirea de la Moscova a miniştrilor Apărării ai statelor membre ale OTV (1-4 decembrie 1981), mareşalul sovietic Dmitri Ustinov i-a informat pe toţi cei prezenţi la reuniunea res­pectivă - în cadrul unei şedinţe separate, care nu fusese prevăzută în ordinea de zi - că ge­neralul Jaruzelski a solicitat acordarea de ajutor din partea "ţărilor-prietene" printr-o telegramă adresată Comitetului Miniştrilor Apărării. Momentul este larg descris în cartea generalului Constantin Olteanu, mi­nistrul Apărării de atunci.

Nu a insistat însă asupra faptului că în timp ce la Moscova se purtau aceste discuţii, Ceauşescu i-a con­vo­­cat imediat într-o şe­dinţă pe membrii CPEx. Reuniunea-fulger a început la ora 13:00 (ora României) şi, po­trivit conţinutului sten­o­gramei şedinţei, putem aprecia că aceasta a durat aproximativ o jumătate de oră.

Decizia adoptată în cursul acelei şedinţe a fost exprimată în mod clar chiar de Nicolae Ceauşescu: "În primul rând, este o problemă politică şi nu militară şi ar trebui să spunem că nu este necesar ca problemele politice să fie discutate de militari şi ca atare să nu fim de acord cu nici o referire (...) Fondul problemei acesta (sic!) a fost la nivelul primilor se­cretari şi a conducătorilor de guverne. Fiind o problemă militară, cred că ei (miniştrii Apărării - n.r.) să-şi vadă de treabă şi să nu fim de acord să ne angajăm în nici un fel de acţiuni (...) Este o problemă politică. Nu este o problemă pe care s-o discute militarii".

Atât liderul PCR, cât şi ministrul român al Apărării Naţionale au sugerat că paragraful propus de mareşalul Dmitri Ustinov ascundea o intervenţie militară în Polonia a Organizaţiei Tratatului de la Varşovia.
După încheierea şedinţei Comitetului Politic Executiv, generalul Olteanu a primit ordin de la Nicolae Ceauşescu să nu accepte introducerea paragrafului propus de ma­reşalul Dmitri Ustinov în comunicatul de presă. La rândul său, ministrul român a comunicat omologilor săi din OTV faptul că nu era de acord cu textul respectiv.

×
Subiecte în articol: special Polonia