x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Ancheta lui Silviu Brucan

Ancheta lui Silviu Brucan

25 Mar 2009   •   00:00

Document dactilografiat cu litere mari (maşină IBM), destinat şefului DSS, adjuncţilor acestuia şi Cabinetului 1, cu interspaţii pentru nume proprii scrise de mână (reprodus integral): sublinierile îi aparţin gen. Iulian Vlad, şeful DSS.



Strict secret
Exemplar nr. 1

Notă

1. Din ancheta efectuată asupra lui Brucan Silviu în ziua de 24 martie a.c. au rezultat următoarele:
a) Sub influenţa ştirilor difuzate de unele posturi de radio străine, Brucan Silviu a adoptat în timpul an­chetei o atitudine refractară, eschi­vându-se să facă declaraţii cu privire la problemele importante asupra cărora a fost chestionat. Astfel, a refuzat să dea explicaţii referitoare la persoanele prin care a fost anunţat că Apostol Gheorghe doreşte să-l întâl­nească. De asemenea, a evitat să dea detalii despre conţinutul concret al primelor discuţii purtate care i-au determinat să se asocieze şi să pună la cale acţiunea duşmănoasă. Recu­noaşte că Apostol Gheorghe i-a rela­tat încă din acea fază despre faptul că a acordat un interviu lui Bu­hoiu Aristide, însă pretinde că nu i-a dat nici un detaliu despre conven­ţia avută referitoare la momentul di­fuzării acestuia. Susţine, de asemenea, că Apostol Gheorghe nu i-ar fi relatat nimic cu privire la un even­tual sprijin extern în acţiunea pe care ei au convenit să o pună la cale.

b) Referitor la includerea lui Ră­ceanu Grigore pe lista celor şase aderenţi la scrisoare, Brucan Silviu se situează pe o poziţie de respingere a ideii că acest lucru a fost făcut la su­gestia sa, comentând şi declarând în scris că o astfel de recunoaştere ar însemna implicit legarea acţiunii lor de cazul de trădare a lui Răceanu Mircea, evidenţiind interesul americanilor de a-l salva.

c) A dat o declaraţie în care recu­noaşte că Deşliu Dan este un poet nemulţumit şi revoltat care a fost nevoit să treacă de la un statut cu totul special de poet al partidului, apreciat şi alintat, la critici aspre şi neier­tă­toare ce puneau sub semnul întrebării întreaga lui operă literară. L-a caracterizat ca pe un om care clocoteşte de revoltă, fapt simţit de el ori de câte ori a fost vizitat la domiciliu.

I s-a mai luat o declaraţie referitoare la Comşa Radu, fost director la CSP, în prezent pensionar, una dintre legăturile lui apropiate, despre care susţine că constituie pentru el o sursă bogată de informaţii asupra mersului reformelor din URSS, precum şi un interlocutor cu care abordează, deseori în contradictoriu, o serie de aspecte privind politica economică a statului nostru.


Ancheta lui Brucan Silviu continuă.
2. În dimineaţa zilei de 24 martie a.c., până în momentul plecării de la domiciliu, Brucan Silviu, în discuţiile pe care le avea cu soţia sa despre anchetă, îşi exprima părerea că declaraţiile pe care le-a scris nu au nici o valoare juridică, ci numai una istorică, prin ele urmărindu-se să se stabilească cât şi ce a făcut fiecare.

3. În cursul aceleiaşi zile, la domici­liul lui Brucan Silviu a venit Galan Emil, care i-a relatat lui Sidorovici Alexandra că ar fi dispus să îl infor­meze pe corespondentul ziarului Iz­vestia la Bucureşti despre per­secuţiile la care sunt supuşi fiica şi ginerele lui Brucan Silviu. Tot el a informat-o pe soţia lui Brucan că în oraş circulă tot felul de zvonuri potri­vit cărora şi asupra familiei Mănescu s-au luat măsuri similare, în sensul că o fiică a acestuia, din prima căsătorie, cu care el nu avea aproape deloc legături, a fost mutată din Bucureşti într-o altă localitate.
De asemenea, i-a relatat că a fost sunat de Deşliu Dan, prilej în care acesta l-a informat despre faptul că este anchetat într-un regim oarecum similar cu al lui Brucan, anchetatorii urmărind să obţină de la el recu­noaşterea faptului că ar fi făcut tra­fic cu cafea.

4. În ziua de 24 martie a.c., Nicole Mircea s-a deplasat cu trenul la Călă­raşi. Ajungând în localitate, s-a pre­zentat la Secţia judeţeană de pro­iectări, unde a comunicat că a fost transferat în interesul serviciului la această unitate împotriva voinţei lui.
Fiind întrebat dacă se va stabili în Călăraşi, Nicolae Mircea a afirmat că înţelege că trebuie să lucreze în această localitate, dar nu se va stabili acolo, deoarece are de întreţinut trei persoane în vârstă de 80 de ani.
A afirmat că se va prezenta la noul loc de muncă în ziua de 27 martie a.c.
Nr. D-3/00184.815
Din 25 martie 1989

Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 517-519

×
Subiecte în articol: special silviu brucan brucan silviu