x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Cadouri pentru familia Ceauşescu: Portret dedicat preşedintelui Republicii Socialiste România

Cadouri pentru familia Ceauşescu: Portret dedicat preşedintelui Republicii Socialiste România

de Diana Rotaru    |    Alexandra Zotta    |    19 Mar 2009   •   00:00

Alături de ta­lerul omagial pri­mit de Elena Ceau­şescu din partea Republicii Arabe Egipt este atent aşezat la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, un obiect ase­mă­nă­tor, împodobit de această dată cu figura "primului fiu al ţării".



Darul a fost primit de Ni­colae Ceau­şescu din partea Turciei în 1986 şi a îm­podobit, pro­babil, împreună de celelalte por­trete oma­giale, re­şe­dinţa familiei Ceauşescu.

Relaţiile Republicii Socialiste România cu Turcia au fost relaţii de prietenie şi sprijin, întreţinute prin vizite oficiale. În 1978, preşedintele Nicolae Ceauşescu primea la Bucureşti vizita primului-ministru al Turciei, Mustafa Bülent Ecevit, în onoarea căruia a organizat şi un dineu privat la reşedinţa sa din Bucureşti. În timpul aceleiaşi vizite, Bülent Ecevit a primit din partea preşedintelui RSR cea mai înaltă distincţie oferită de statul român – Ordinul Steaua României.

Vizita oficială a cuplului Ceauşescu în Turcia a avut loc abia în 1987, aproape 10 ani mai târziu. Cu prilejul acestei vizite au avut loc discuţii cu preşedintele de la acea vreme, Kenan Evren, şi a fost semnat un acord pe termen lung privind schimburile comerciale şi cooperarea econo­mică şi tehnică între cele două ţări.

În urma "călduroaselor" relaţii dintre Republica Socialistă România şi Turcia, din colecţia de cadouri a familiei Ceauşescu nu putea lipsi acest taler care îl reprezintă pe "conducătorul iubit" într-o postură distinsă, cu privirea înţeleaptă şi un zâmbet subtil.

×
Subiecte în articol: special