x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Calendarul de perete: Cui ne adresăm pentru... încadrarea în muncă

Calendarul de perete: Cui ne adresăm pentru... încadrarea în muncă

04 Feb 2009   •   00:00

Munca a reprezentat de-a lungul timpului o condiţie indisolubil legată de însăşi existenţa oamenilor. Constituţia ţării noastre sta­tuează în art. 5, alin. 3 că munca este o îndatorire de onoare a fiecărui cetăţean, iar în art. 18, alin. 1 asigură o reglementare unitară dreptului la muncă:



"În Republica Socialistă România, cetăţenii au dreptul la muncă. Fiecărui cetăţean i se asi­gură posibilitatea de a desfăşura, potrivit pregătirii sale, o activitate în domeniul economic, administrativ, social sau cultural, remunerată după cantitatea şi calitatea ei. La muncă egală, retribuţia este egală. Aceste prevederi constituţionale sunt reluate şi dezvoltate de Codul Muncii (Legea nr. 10/1972), care în art. 7 prevede că, începând cu vârsta de 16 ani, fiecare persoană aptă de muncă şi care nu urmează cursurile unei şcoli este datoare să desfăşoare, până la vârsta de pensionare, o muncă utilă societăţii, care să-i asi­gure mijlocele de existenţă şi de dezvoltare spirituală. O persoană se poate încadra în muncă într-o unitate socialistă prin trei modalităţi:
– printr-o cerere adresată direct unităţii socialiste care are locuri de muncă vacante;
– prin repartizarea emisă de direcţiile pentru probleme de muncă şi ocrotiri sociale;
– prin dispoziţia de repartizare emisă de organele în drept absolven­ţilor diferitelor forme de învăţământ, liceal, profesional sau superior.

Încadrarea în muncă a unei persoane într-o unitate socialistă se face pe baza verificării aptitudinilor şi a pregătirii profesionale, prin proba practică, examen, concurs sau termen de încercare, în con­diţiile prevăzute de lege. În vederea încadrării în muncă, persoana va prezenta unităţii următoarele acte: buletinul de identitate, carnetul de muncă sau o declaraţie din care să rezulte că nu a mai fost încadrată în muncă sau motivele pentru care nu poate prezenta carnetul de muncă, actele din care să rezulte studiile, respectiv calificarea cerută pentru funcţia (meseria) pe care urmează să o ocupe, actele din care să rezulte starea sănătăţii, dovada privind situaţia debitelor la unitatea unde a lucrat anterior, orice alte acte cerute de lege pentru încadrarea în postul respectiv (de ex. – actul de repartizare în muncă etc.). Înca­drarea efectivă în muncă şi înce­perea raportului de muncă se rea­lizează prin încheierea contractului individual de muncă.

×
Subiecte în articol: special