x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Ceauşescu dixit: din cauza unei singure nunţi, 40.000 de oameni au rămas fără carne

Ceauşescu dixit: din cauza unei singure nunţi, 40.000 de oameni au rămas fără carne

de dr. Petre Opriş    |    20 Oct 2009   •   00:00

În anii '80, preşedintele României a intervenit în repetate rânduri pentru îmbunătăţirea aprovi­zionării municipiului Bucureşti cu produse agroa­limentare. Din păcate, reorganizările pe care le-a impus - începând cu Ministerul Comerţului Interior şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi terminând cu abatoarele din capitala României - au complicat şi mai mult problemele care existau.

Sistemele de organizare în ministerele menţio­nate erau bulversate de hotărârile lui Nicolae Ceauşescu privind raţionalizarea consumului de alimente. De exemplu, liderul PCR declara la 20 octombrie 1989, în şedinţa Comitetului Politic Exe­cutiv: "La Capitală, spre exemplu, numai carnea reprezintă 100 kg pe an de locuitor, la care se adaugă soia, ceea ce asigură circa 140 kg, împreună cu preparatele, dar echivalentul în carne, ceea ce, după datele şi cerinţele unei alimentaţii raţionale, depăşeşte cu mult necesarul. (...)

După normele internaţionale, noi ar trebui să consumăm 2.650 calorii. În realitate, până acum, am consumat aproape 3.300 de calorii, şi cu aceasta vom creşte mult consumul de calorii! În general, normele OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii - n.r.) prevăd, pentru toate ţările, consumuri care sunt între 2.500 şi 2.700 de calorii cel mult la unele. Noi suntem la 2.650!

În general, în Capitală, este proastă organizarea, începând de la ministerele industriei alimentare şi comerţului, care nu s-au ocupat în mod cores­pun­zător ca produsele (alimentare - n.r.) care sunt repartizate pentru Capitală să poată fi desfăcute cum trebuie. Sistemul însuşi de organizare a comerţului este necorespunzătoare în Capitală!". Evident, Nicolae Ceauşescu îi blama pe subordo­na­ţii săi, dar nu îşi asuma răspunderea pentru pro­pri­ile sale greşeli. În definitiv, el a fost cel care i-a promovat "pe bandă rulantă" pe miniştrii criticaţi şi destituiţi după câteva luni de la instalarea lor în func­ţii, cu acordul tacit şi la fel de vinovat al tutu­ror membrilor CPEx.


PRODUSELE DIN CARNE ŞI "ACŢIUNILE CONTRAREVOLUŢIONARE"
Comercializarea de produse alimentare pe "piaţa neagră" a fost doar o consecinţă a deciziilor eronate adoptate de Nicolae Ceauşescu de-a lungul anilor.

Penuria de bunuri de strictă necesitate era evidentă în toate magazinele din ţară. Cu toate acestea, preşedintele României dorea să menţină pentru concetăţenii săi un regim alimentar raţionalizat, la fel ca într-un război. Putem presupune că atitudinea sa a fost influenţată de soţia sa, de persoanele aflate în apropierea cuplului prezidenţial, precum şi de propriul regim de viaţă, ca urmare a diabetului de care suferea.

Într-un acces de furie, preşedintele Ro­mâ­niei a recunoscut faptul că presiunile spe­culanţilor asupra sistemului de repartizare a alimentelor, mai ales carnea, erau periculoase. "Noi avem, de exemplu, pentru carne de porc un trust special pentru Capitală - afirma Ceauşescu la 20 octombrie 1989, într-un discurs dogmatic susţinut la şedinţa Comitetului Politic Executiv.

Acum, când am făcut controlul, inclusiv cu Ministerul de Interne, care şi ei au dormit şi unii din miliţie - încă nu iau descoperit, cred că au fost părtaşi la tot ceea ce s-a întâmplat - s-a constatat că nu au livrat în Capitală şi pe baza unor ordine date de la comerţ, de la industria alimentară şi de la agricultură, au trimis în toată ţara, deşi, conform legii, ei nu trebuie să livreze porcii decât în Capitală, fiind trust special pentru Capitală, tocmai ca să asigurăm buna aprovizionare!

Au ajuns şi la Braşov, şi la Iaşi, şi la Piteşti, peste tot, inclusiv la diferite unităţi din agricultură, în afară de sistemul menţinut la Ministerul Agriculturii şi la Casele de comenzi de comerţul interior, care au câteva centre, care de fapt au fost cuprinse tot în fondurile care erau repartizate pentru Capitală, dar nu s-a asigurat controlul. Eu le-am spus tovarăşilor că, dacă ei au asigurate produsele şi dacă cei care le dau telefoane le asigură ce cer şi cât cer, nu-i mai interesează ce găsesc (în magazine - n.r.) cetăţenii Capitalei!

Am stabilit şi propun să se aprobe de Comitetul Politic Executiv ca toate întreprinderile care depindeau până acum de Ministerul Agriculturii, inclusiv Întreprin­derea "30 Decembrie", să treacă la Trustul de aprovizionare al Capitalei! Toate! (...)

Inclusiv magazinul pentru diplomaţi trece la Capitală, rămânând să servească numai diplomaţii, fără a mai putea cumpăra de la aceste magazine de la Ministerul de Externe şi nici de la Comerţul Exterior! Nimeni! Sunt un număr nu prea mare şi, chiar dacă ar lua câte un kilogram de carne zilnic, cât sunt ei, 200 şi ceva de persoane, dacă îi prindem că se ocupă de speculă, să le spunem şi lor!


"CIRCUL FOAMEI"
Preocupat de problemele deosebite cu care se confruntau cetăţenii Bucureştiului, Nicolae Ceauşescu a iniţiat construirea în Bucureşti, după 1984, a şase complexuri co­merciale, botezate ad-hoc de cetăţeni "cir­curi ale foamei", din cauza marilor cupole prevăzute în planurile de construcţii. Pentru identificare, Nicolae Ceauşescu a aprobat de­numirea lor în funcţie de strada sau de zona în care erau amplasate. În anul 1988, preşedintele României a inaugurat noul complex comercial de produse agroalimen­tare din cartierul Floreasca. Altele urmau să fie date în folosinţă în 1990 (Lujerului, Dudeşti, Rahova, Timpuri Noi şi Mureş)

×
Subiecte în articol: special