x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Daruri sovietice pentru Conducător

Daruri sovietice pentru Conducător

de Diana Rotaru    |    Adela Cristina Teodorescu    |    30 Apr 2009   •   00:00
Daruri sovietice pentru Conducător

Colecţia externă de daruri a famili­ei Ceauşescu nu avea cum să nu fie com­pletată de o atenţie pri­mită de fa­mi­lia prezidenţială din partea URSS.



Astfel, la Muzeul Naţional de Istorie a României poate fi admirată o bu­telcă tradiţională  rusească (foto), pictată în stilul popu­lar specific, cu flori şi alte elemente ornamentale. Este de bănuit că obiectul era folosit strict ca element de decor, având în vedere că "To­varăşul", bolnav de diabet, consu­ma băuturi alcoolice.

Cadoul nu este în­so­ţit de nici o dată care să indice în ca­drul cărei vizite a fost oferit, exis­tând posibi­litatea ca el să fi completat co­lec­ţia încă de la în­ce­pu­tul relaţiei tu­mul­tuoase dintre Ro­mâ­nia lui Nicolae Ceauşescu în func­ţia de secretar general şi URSS.

Prima intrare la sovietici în calitate de "tânăr conducător" a lui Nicolae Cea­u­­şescu a avut loc în 1965, în cadrul unei vizite diplomatice a unei delegaţii româ­neşti condusă în premieră de acesta. Atunci, sovieticii doreau ca partea ro­mâ­nă să li se alăture în conflictul chino-sovie­tic, însă comuniştii ro­mâni au optat pentru neutra­litate.

×
Subiecte în articol: special