x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Din Bancoteca "Epocii de Aur": "La belle epoque: labele«poc»"

Din Bancoteca "Epocii de Aur": "La belle epoque: labele«poc»"

de Serban Cionoff    |    14 Mar 2009   •   00:00

Anul 1989 era un an de excepţie sau, ca să folosim limbajul consacrat al "Epocii", "un an cu profunde, ma­jore semnificaţii în viaţa comu­niştilor şi a întregului nostru po­por". Era anul Congresului al XIV-lea al partidului, anul în care România urma să-şi achite integral datoria externă.



Lui 1989 îi urma 1990, marcând împlinirea a 25 de ani de la "istoricul Congres al IX-lea, care l-a ales în fruntea partidului pe Tova­răşul Nicolae Ceauşescu, inau­gu­rând cea mai luminoasă epocă din istoria multimilenară a patriei şi pe care, cu legitimă mândrie şi aleasă recunoştinţă, o numim «Epoca Ni­co­lae Ceauşescu»".

În paralel cu acest folclor oficial – şi, bineînţeles, cu o mare putere şi, mai ales, imposibil de oprit în contagiune – înflorea folclorul subversiv. Din Bancoteca Epocii de Aur am ales pentru ediţia de azi două anecdote consacrate aceleiaşi teme: de­finirea perioadei istorice inaugurate de Congresul al IX-lea al PCR.

1. De ce e "La Belle …poque"? La clasa I B a venit inspecţie de la judeţ. Tovarăşii vor să verifice cum se rea­lizează ridicarea nivelului politico-ideologic al copiilor încă de la cea mai fragedă vârstă. Învăţătoarea intră în clasă emoţionată:
– Copii, astăzi trebuie să căutăm împreună un nume nou pentru epoca istorică pe care o trăim sub cutezătoarea şi eroica îndrumare a Tovarăşului Nicolae Ceauşescu. Dar vreau să nu mai folosim doar de­numirea "Epoca de Aur". Încercaţi să compuneţi voi o altă definiţie. Hai­deţi, cine vrea să ne spună la ce definiţie s-a gândit?
Urmează momente de tăcere apă­sătoare. Din fundul sălii începe să se agite repetentul clasei, elevul Bulă. Învăţătoarea, după ce s-a făcut o vreme că nu îl observă, trebuie să îl lase să vorbească.
– T’arşa, epoca noastră se poate numi Labelepoc!
Descumpănită, învăţătoarea în­treabă:
– Frumoasă expresie, dragă Bulă, dar cum ai găsit tocmai această formulare? Te-ai gândit la înflorirea artelor, a culturii, la marile creaţii ale "Omului nou"?
– Nu m-am gândit deloc la astea. Aşa ne-a învăţat tovarăşul miliţian care păzea coloana pe traseu la vizita Tovarăşului şi a Tovarăşei.
– Vrei să spui că tovarăşul miliţian v-a vorbit despre "La Belle… poque"? Povesteşte-ne şi nouă.
Păi, aşa ne-a spus: "Atenţie la mine, când trece Tovarăşul şi cu To­varăşa, toată lumea face ca  mine Labele POC! Labele POC!".

2. "Keops şi poporul".  În clasă se discută dacă "Epoca de Aur" are echi­valent, în măreţie şi în frumuseţe, într-o altă epocă din istoria universală. Şi, dacă ar exista asemenea epocă, copiii ar dori să trăiască pe atunci? Nimeni nu găseşte echivalent, doar Bulă se agită în ultima bancă. T’arşa, Iepoca noastră, cu Casa Poporului cu tot, nu a fost întrecută decât cu perioada faraonului Keops. Acela cu piramidele.
Măi Bulă, îl ia învăţătoarea cu binişorul, e adevărat, piramida lui Keops, faraonul din Egiptul Antic, este una din cele şapte minuni ale lumii, dar nu uita că nu faraonul a ridicat-o, ci mii şi mii de sclavi care au muncit până la epuizare 24 de ore din 24 pe  arşiţă sau pe furtună. Keops doar a comandat, masele de egipteni exploataţi sunt adevăraţii  eroi. Poţi tu să îi invidiezi?
Aşa o fi, zice Bulă, dar tata îi spu­nea aseară mamei că mai bine, decât să trăiască acum, trăia în Egipt pe vremea lui Keops.
Cum aşa? Din ce motive?
Păi zicea că munceau ei, sclavii ăia, 24 de ore din 24, dar după aia nu îi mai scotea nimeni la miting să scandeze "Keops şi poporul!".

×
Subiecte în articol: special