x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special "Eminentul strateg", reales cu unanimitate

"Eminentul strateg", reales cu unanimitate

de Monica Iordache Apostol    |    24 Noi 2009   •   00:00
"Eminentul strateg", reales cu unanimitate
Sursa foto: /Agerpres

Candidatura lui Nicolae Ceauşescu la funcţia de secretar general al PCR a fost supusă unui simulacru de vot plenului în ultima zi a Congresului, la 24 noiembrie, propunerea apar­ţi­nând lui Manea Mănescu. Ziarele vre­mii susţineau că realegerea lui Ceau­şes­cu a fost marcată de "ovaţii de una­ni­mă satisfacţie şi imensă bucurie"

În ultima zi de Congres, Nicolae Ceauşescu a fost reales în funcţia de secretar general al PCR. "Candidatura" lui Ceauşescu a fost propusă ple­nu­lui congresului de către Manea Mă­­nescu. "(...) Îmi revine deosebita onoa­re să propun Congresului al XIV-lea să aleagă, în funcţia supremă de secretar general al Partidului Co­mu­nist Român şi membru al Comitetului Central, pe cel mai iubit fiu al naţiunii noastre socialiste, care de şase decenii, cu înălţător patriotism şi exemplară dăruire revoluţionară, şi-a dedicat munca şi viaţa cauzei par­tidului şi poporului, eminentul strateg re­vo­lu­ţio­nar, ctitorul Ro­mâ­niei socialiste, luptător înflăcărat pen­tru împlinirea idealurilor nobile de l­ibertate, independenţă naţională şi progres, pentru triumful socialismului şi păcii, to­va­ră­şul Nicoale Ceauşescu".

Cel mai iu­bit fiu al po­porul a fost ales, bine­în­ţe­les, cu unanimitate de voturi, mai ales că votul a fost deschis. Proaspăt reales, Ceau­şescu a promis că "va acţiona ca şi până acum pentru edificarea socie­tăţii socialiste multilateral dezvol­ta­te". "Cuvintele-legământ ale secreta­ru­­lui general al partidului au avut un larg ecou în inima şi conştiinţa par­ti­ci­­panţilor la marele forum, care au ex­­pri­mat prin puternice aplauze, urale şi ovaţii, nestrămutata convingere a co­muniştilor, a întregii noastre na­ţiuni că prezenţa în continuare a to­va­ră­şului Nicolae Ceauşescu în fruntea par­tidului constituie che­ză­şia su­pre­mă a împlinirii năzuinţelor de pace, bu­năstare şi progres ale poporului ro­mân(...)", scria România liberă în edi­ţia din 25 noiembrie 1989. Delega­ţii au ales apoi, prin vot se­cret, Comitetul Cen­tral al PCR, al­că­tuit din 467 de membri, din care 281 membri plini şi 186 supleanţi.
A fost aleasă Comisia Centrală de Revizie, formată din 75 de membri, şi a fost aprobată rezoluţia Congresului.


DISCURSUL FINAL
Ceauşescu a menţionat în discursul de la în­cheie­rea lucrărilor că au fost adoptate în unani­mitate toate hotărârile. "La dezbateri au luat cu­vân­tul 554 de delegaţi din toate judeţele şi din Ca­pitala patriei, precum şi din toate sectoarele şi ramurile de activitate, care au analizat, în spi­rit critic şi au­tocritic, acti­vitatea de până acum şi au prezentat hotărârea organizaţiilor de partid, a tuturor oamenilor muncii, a între­gului popor, de a înfăptui neabătut hotărârile ce vor fi adopta­te de congres", spunea Ceauşescu. El s-a arătat în­cântat de "nivelul înalt al discuţiilor - şi politic şi ideologic şi din punct de vedere al ştiinţific" şi de faptul că a remarcat "un înalt nivel de pre­gă­­tire şi de înţelegere la cooperatorii noştri, la mun­citorii noştri, care nu numai că ştiu să producă, dar au şi un nivel politic şi ideologic ridicat".


CE AR FI TREBUIT SĂ AJUNGĂ ROMÂNIA
După planurile lui Ceauşescu, România de astăzi ar fi trebuit să fie, cel puţin pe hârtie, o putere industrială, iar ro­mânii - savanţi cu toţii. "(...) În anul 2000,  România va deveni o ţară cu o industrie puternică, pe baza celor mai noi rea­lizări ale ştiinţei, cu o agricultură socialistă puternică, cu un nivel de viaţă ridicat al întregii naţiuni, demonstrând în fapte că tot ceea ce rea­lizăm este destinat progresului şi ridicării ţării, bunăstării ge­nerale a poporului - scopul şi ţelul suprem al politicii partidului, esenţa societăţii socialiste multilateral dezvoltate ce o edi­ficăm cu succes în România! În următorul cincinal  şi în anii până în 2000-2010, România va deveni o ţară cu un înalt nivel ştiinţific, cu un învăţământ care să asi­gure crearea unui popor cu înalte cunoştinţe în toate domeniile, cu o înaltă cultură - poporul României socialiste gata să treacă spre etapa superioară, spre comunism, pe baza celor mai noi cunoştinţe ale ştiinţei şi tehnicii, ale cunoşterii legilor de dezvoltare generală a omenirii", prevedea Ceauşescu în discursul de încheiere a lucrărilor Congresului.  


RECEPŢIE TOVĂRĂŞEASCĂ
Cuplul Ceauşescu a participat apoi la o recepţie oferită de Comitetul Central al PCR, în pavilionul central al Comple­xului Expoziţional din Piaţa Scînteii. Apariţia lui Nicolae şi a Elenei a fost "aplaudată îndelung", după cum scrie România liberă, de către invitaţi.

Nicolae Ceauşescu le-a mai ţinut un discurs despre "rezultatele deosebite ale Congresului" şi a toastat "pentru minu­natul nostru partid, pentru eroicul nostru popor român, constructor conştient al socia­lismului şi comunismului, pentru oaspeţii de peste hotare (...), în sănătatea tuturor celor prezenţi", iar la sfârşit el a fost feli­citat pentru realegere şi aplaudat, bineînţeles, îndelung. "Recepţia s-a desfăşurat într-o atmosferă caldă, tovără­şeas­că", încheie România liberă.


CUM S-A FĂCUT PROPUNEREA
Cu câteva săptămâni înaintea Congresului,  în Comitetul Central al PCR se făceau propuneri de candidaţi pentru conducerea partidului şi implicit a ţării. "În şedinţa care a pregătit al XIV-lea Congres, ca şi în celelalte, a apărut cineva montat, care trecuse deja pe la Ceauşescu pentru a fi pregătit. El a propus în numele Comisiei de propuneri, al Comitetului Central şi al maselor largi de oameni să se meargă pe un singur candidat. Aceasta era de fapt o formă de mascare a democraţiei. Se vota şi toată lumea era de acord cu un singur candidat. Urale, entuziasm. Aceeaşi persoană îl propunea apoi tot în numele CC şi al maselor largi de oameni ai muncii pe Nicolae Ceauşescu pentru această funcţie. Se vota din nou şi toată lumea era de acord fără excepţie. Urale, entuziasm, din nou. Acelaşi lucru se întâmpla şi cu rapoartele care urmau să fie prezentate în Congres. Aceste documente erau întocmite de Comitetul Central, ele erau trimise ulterior în teritoriu unde erau aprobate, după care se întorceau în Comitetul Central de unde erau trimise la Congres",  ne-a povestit Eugeniu Florescu, delegat şi membru al comisiei care s-a ocupat de pregătirea forului comunist.

×
Subiecte în articol: special