În ianuarie 1989 s-a lansat la cinema Scala filmul pentru tineret "Expediţia", în regia lui Mircea Moldovan, după un scenariu scris de poetul Petre Ghlemez – aflat la prima sa tentativă cinematografică.
Povestea celor zece elevi ai unei şcoli din Orşova, membri ai cercului de istorie, care organizează, împreună cu profesorul lor, o expediţie în timpul vacanţei de vară a adus zeci de pionieri în sălile de cinematograf. Amintirea seriei de televiziune "Cireşarii", lansată în 1984, era încă vie în memoria tututor, un motiv în plus ca lumea să dea năvală.
Actorul Marius Rădmănăştean, unul dintre "cutezătorii" din distribuţie, îşi aduce aminte de naşterea producţiei Casei de filme Unu. "Filmul «Expediţia» s-a lansat la Scala, într-adevăr, apoi a mai avut o premieră la Timişoara, la 22 mai, la fel de importantă, şi încă una la Orşova, o lună mai târziu (acolo au început filmările).
La toate lansările au vorbit Petre Ghelmez şi Mircea Moldovan, Adrian Titieni, profesorul de istorie în film, şi unii dintre copii. La Bucureşti a vorbit şi Titi Popescu, directorul de producţie. În film au mai jucat Dana Dogaru, Boris Petroff, Ioan Lupu şi Dumitru Chesea.
La Timişoara, premiera a fost spectaculoasă, pentru că înainte de proiecţia filmului a concertat grupul de copii Flores, din care eu făceam parte la acel timp, condus de Ion Mătăsaru (care a semnat şi câteva piese de pe coloana sonoră a filmului, piese interpretate de mine, voce şi chitară). Fiindcă vorbim despre perioada comunistă, am avut probleme de ordin organizatoric, în sensul că tatăl meu a avut discuţii cu departamentul de cultură judeţean şi chiar cu reprezentanţi ai Securităţii pentru ca evenimentul să fie acceptat în această formulă, proiecţie cu concert în deschidere. O asemenea manifestare li s-a părut prea occidentală. După ce toate riscurile au fost asumate şi obstacolele depăşite, premiera a fost un succes, iar sala de cinematograf Capitol a fost plină (1.500 de locuri). Au fost de faţă şi prieteni, colegi, oameni care cunoşteau grupul Flores (obţinuse premii la Cântarea României şi era printre puţinele grupuri care apăreau la televiziune alături de Mini Song din Bucureşti şi Castelanii din Carei)", rememorează Rădmănăştean unul dintre cele mai importante momente ale carierei sale.
Pentru Marius, aventura a început însă din primăvara lui 1988, când s-a anunţat castingul pentru "Expediţia": "Aveam 12 ani şi eram solist al grupului muzical Flores. Într-o dimineaţă m-a sunat profesorul Mătăsaru şi mi-a spus să vin urgent la Palatul Copiilor. Uşor frustrat şi adormit, pentru că era zi de vacanţă, m-am dus acolo şi am cunoscut-o pe Maria Peici, care se ocupa de casting şi care mi-a pus câteva întrebări: dacă pot să alerg, dacă ştiu să înot şi dacă pot cânta la chitară. Apoi am făcut poze cu un număr pe piept şi am aflat că eram acolo pentru un film de lungmetraj gen «Cireşarii» sau «Egreta de Fildeş» şi că erau căutaţi zece copii din toată ţara. Într-adevăr, am aflat ulterior că au fost văzuţi 25.000 de copii."
Norocul i-a surâs însă timişoreanului, mai ales că se afirmase deja într-o piesă de teatru de Ion Băieşu, "Un bărbat şi o femeie". "După două săptămâni am fost sunat şi anunţat că am trecut de prima probă şi că trebuie să mă prezint la Bucureşti pentru probe video. Ai mei au pornit Dacia şi în şapte ore eram la Bucureşti, unde am văzut alte sute de copii şi un nene cu barbă şi voce impunătoare (Mircea Moldovan), care ne spunea ce să facem în faţa camerei. Eu am cântat o piesă de-a lui Hruşcă, am spus câteva replici şi apoi am plecat înapoi la Timişoara. După o vreme am mai primit un telefon. Mi-au spus că am fost acceptat şi că trebuie să mă prezint la Orşova, unde începeau filmările."
Cea mai frumoasă vacanţă de vară, aşa descrie Marius Rădmănăştean perioada în care a cutreierat ţara cu echipa de filmare. "Timp de trei luni am avut cea mai frumoasă vacanţă de vară alături de alţi nouă copii şi câţiva dintre cei mai mari actori şi profesionişti ai cinematografiei româneşti. S-a filmat la Orşova, Deva, Sibiu, Braşov, Poiana Braşov şi împrejurimi. Filmările au fost pentru mine o distracţie continuă, mai ales că Mircea Moldovan, un om extraordinar, cu multă răbdare şi talent, exersa replicile cu noi la hotel înaintea filmării. Am văzut multe locuri frumoase, am mers cu mocăniţa, am vizitat Porţile de Fier, am aflat că ploaia în filme e produsă de tunurile cu apă ale pompierilor, am stat în multe hoteluri frumoase şi am mâncat pe gratis. Rolul meu în film era genul de om bun la toate, trubadurul găştii, mereu cu chitara în spate, iar numele era Andrei, cu porecla de «Pelicanul». Fiecare dintre copii avea o sarcină în film (fotograf, casier), iar Titieni era prof de istorie. Ne ducea prin ţară să ne pregătească pentru un concurs de cultură generală, pe care, evident, l-am câştigat cu brio. Cum era şi normal, am avut parte de tot felul de peripeţii. La o scenă filmată lângă un foc de tabără am stat trei ore în fum, de ni s-au înroşit ochii, apoi am zăpăcit un câine-lup, Lăbuş, dresat de miliţie, care era mascota noastră în film. L-am smotocit întruna până nu şi-a mai ascultat dresorul", îşi aduce aminte actorul. Pe perioada cât au durat filmările, dar mai ales după ce s-a întors la şcoală, Marius Rădmănăştean a fost cel mai rebel pionier dintre pionieri. "Pentru că urma să se filmeze şi cea de-a doua parte a filmului, am primit o hârtie semnată şi parafată de la Ministerul Învăţământului prin care mi se dădea voie să merg la şcoală cu părul lung. Nu avea voie să mă tundă decât frizerul echipei de filmare. Cred că am fost cel mai şmecher elev din a VII-a cu ocazia asta."
Muzica filmului "Expediţia" a fost asigurată de Ionel Tudor, iar coloana sonoră de Mihai Orăşanu, elemente care au completat măreţia naturii surprinsă pe pelicula care s-a dorit un film cu puternic mesaj pedagogic. În distribuţia finală au rămas Marius Rădmănăştean, Tudor Mihăiţă, Miruna Suciu, Andrei Platon, Ana Maria Rohatinovici, Ovidiu Şuteu, Alice Bănuţoiu, Ana Maria Nechiti, Tănase Cristian, Sorin Bălaşa, alături de Adrian Titieni, distribuit în rolul dascălului, dar şi de Eugenia Bosînceanu, Dana Dogaru, Nae Gheorghe Mazilu, Ladislau Miske.
"Filmul s-a constituit mai degrabă într-o prezentare a frumuseţilor patriei. Din câte îmi amintesc, am fost prezent la lansare şi, bineînţeles, cei mai mulţi dintre spectatori erau pionieri", ne-a declarat Adrian Titieni, pe atunci proaspăt absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.
Citește pe Antena3.ro