8 Martie 1989 a fost o zi a femeii cât se poate de normală. În şcoli, sub supravegherea tovarăşelor învăţătoare, elevii pregăteau felicitări pentru mame. Acasă, mamele pregăteau atenţii pentru învăţătoare.
Cele mai multe învăţătoare îi puneau pe copii să facă felicitări pentru mame, la orele de lucru manual. Tehnica realizării acestora era diferită de la o şcoală la alta. "Ne puneau să decupăm foi de bloc, să le îndoim în formă de carte poştală, să decupăm, apoi, pe prima copertă, o inimă şi prin inima aia se vedea făţăul nostru, pentru că era musai să aducem şi o poză şi, p’ormă, musai să compunem ceva. Iar dacă nu ne ieşea faza cu compusul (mie nu mi-a ieşit niciodată), ne dicta învăţătoarea. Sau le scria ea, pur şi simplu", îşi aminteşte Cristian, elev la o şcoală din Banat. Şi în Târgovişte, eleva Raluca Berivoe confecţiona, sub atenta îndrumare a învăţătoarei, felicitări pentru mamă. "Se făceau, parcă, la ora de lucru manual. Erau din hârtie glase sau pictate", spune Raluca.
Pe de altă parte, felicitarea pentru mama se putea face şi fără a apela prea mult la creativitatea copiilor. "Venea un fotograf care ne punea în faţa unei mese şi în spate aveam un tablou cu un mileu roşu drept fundal. În faţă, pe masă, aveam un caiet sau o carte a unui copil din clasă, care scria foarte frumos, ca să se vadă frumos în poză. Apoi ne aşezau pe rând, pe toţi, în aceeaşi poziţie standard şi ne pozau cu un stilou în mână. Un stilou chinezesc, pentru că ăla era frumos şi nu avea toată lumea. După câtva timp, venea poza înrămată într-un cadru cu 8 Martie şi i-o dăruiam mamei", ne povesteşte Ioana.
Alţi fotografi veneau direct cu panoul în formă de felicitare. Felicitarea avea un medalion, de fapt o gaură în panou prin care elevii băgau, pe rând, capul şi erau imortalizaţi pe film. "Mai erau zece minute până se termina ora de română. Uşa s-a deschis, tovarăşa directoare şi-a băgat capul în clasă. Ne-a făcut semn să rămânem aşezaţi şi i-a zis tovarăşei directoare: «La pauză, toată lumea în curte, da? Că a venit fotografu’». Aşa că, în loc să ne jucăm de-a caii pe lângă containerul de gunoi, în pauza mare am stat la coadă lângă panou să fim pozaţi", îşi aminteşte Răzvan, elev, în 1989, al clasei a IV-a A de la Şcoala Generală nr. 8 din Buzău.
"Să nu uităm de cadourile pentru învăţătoare pe care trebuia să le dăm şi de 1, şi de 8 martie. Şi nu erau doar aşa, simbolice. Se chinuia mama să facă rost de cel mai frumos bibelou de prin oraş. Era greu, dar bibelourile erau foarte apreciate", spune Ioana. În dimineaţa zilei de 8 Martie, Răzvan pleca de acasă cărând după el un uriaş buchet de flori. În curtea şcolii, se întâlnea cu colegii care aveau şi ei buchete pentru tovarăşa învăţătoare. "Erau învelite în celofane mari şi încercam să le înmânăm în bună stare tovarăşei, lucru destul de greu pentru un copil de 8-9 ani.
Intrarea în şcoală era foarte îngustă. Înainte să înceapă prima oră, fetele puneau buchetul pe bancă şi ţineau braţele în jurul lui, pentru că băieţii se mai băteau şi puteau oricând ateriza pe flori", spune Răzvan. "Cele mai multe flori erau garoafe. Nu toată lumea le considera flori «de mort». În plus, nici nu se prea găsea altceva în oraş", îşi aminteşte el. "Pe lângă flori, aduceam şi un cadou. În a treia, Măcelaru, ţiganul clasei, care din întâmplare se afla într-o perioadă în care trecea pe la şcoală aproape zilnic – venea cam un trimestru pe an, dar, nu se ştie cum, promova –, a fost singurul care n-a adus flori. Noi, ceilalţi, ne uitam urât la el. El însă zâmbea foarte relaxat. Lui nu i se părea nimic anormal că a venit cu mâna goală; pentru noi, era ca o blasfemie", spune Răzvan, acum inginer.
"Trebuia să-i aduc şi un cadou tovarăşei învăţătoare. De obicei era un săpun Fa, pe care mama îl scotea din rezerva ei specială, din şifonier. Săpunurile astea nu erau folosite niciodată la spălat. Doar la cadouri. Seara, pe 7 martie, l-a împachetat într-o folie de aluminiu scoasă de la presat dintr-o carte mare de bucate, pe care o ţinea într-un sertar din bucătărie. Eu am liniat felicitarea, am scris urarea şi am pus-o într-un plic. De Mărţişor şi de 8 Martie, mama era foarte meticuloasă în toată procedura asta a făcutului de cadouri pentru învăţătoare. Eu mă plictiseam şi nu-mi convenea, pentru că nu mai puteam să ies în faţa blocului. La şcoală erau trei clase paralele şi la una era un învăţător, nu învăţătoare. Îi invidiam pe cei de la clasa cu învăţător pentru că nu trebuiau să ducă flori şi săpun, deşi acolo elevii silitori veneau şi ei cu buchete. Pentru tovarăşa directoare", povesteşte Andrei Ichim.
Citește pe Antena3.ro