x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Luminile şi umbrele trecutului recent

Luminile şi umbrele trecutului recent

de Eliza Popa    |    26 Dec 2010   •   23:18

Un schimb de opinii găzduit, la începutul lui decembrie, de revista "22”, readuce în discuţie un subiect straniu: soţia fostului disident Mihai Botez (devenit, după Revoluţia din 1989, ambasador al României în SUA), ea însăşi fost consul al României la Montreal, afirmă că soţul său ar fi fost asasinat pe patul de spital, în România post-decembristă, mai precis în 1995.

Articolul semnat de doamna Botez este, la rândul său, o replică la apariţia pe piaţă a volumului "Eu, fiul lor”, semnat de scriitorul şi disidentul politic Dorin Tudoran (în fond, o chintesenţă a dosarului pe care Securitatea lui Ceauşescu din România comunistă i l-a întocmit, ani de-a rândul), în care apar referiri la Mihai Botez (prieten de-ai lui Dorin Tudoran).

Dincolo de divergenţele dintre Magda Botez şi Dorin Tudoran, afirmaţiile pe care doamna Magda Botez le face în articolul său vin să îngreuneze şi mai mult dosarul cu dezvăluiri legate de istoria post-decembristă a României, cu atât mai mult cu cât doamna Botez a fost numită consul general al ţării noastre la Montreal după Revoluţia din 1989. De aceea afirmaţiile sale capătă altă încărcătură şi merită o altfel de atenţie. În consecinţă, şi solicitările făcute de Dorin Tudoran unor personalităţi politice care au ocupat posturi-cheie în stat în 1995, la momentul la care a survenit moartea ambasadorului Mihai Botez la spitalul Elias din Bucureşti, de a exprima un punct de vedere în legătură cu afirmaţiile doamnei Magda Botez sunt îndreptăţite şi le preluăm mai jos. Este vorba, în fond, despre istoria recentă a României.

În articolul său, doamna Botez afirma: "Mihai  (Botez - n.r) vorbea despre el însuşi, de faptul că a fost o persoană indezirabilă în timpul comunismului şi de un paradox aparent: a rămas o persoană incomodă. Cât de <> era aveam să aflu în iulie 1995, când Mihai a fost asasinat la Spitalul Elias. Stefan Halper, înalt ofiţer CIA, a venit personal în România cu acest mesaj şi cu propunerea ca Mihai să fie înmormântat cu toate onorurile în cimitirul eroilor în SUA, Arlington. Am refuzat, spunând că, dacă Mihai şi-a dat viaţa, a fost pentru ţara lui, pentru România."

Redăm, mai jos, scrisorile deschise adresate de Dorin Tudoran fostului preşedinte al României Ion Iliescu, actualmente preşedinte de onoare al Partidului Social Democrat, precum şi altor demnitari cu rang înalt în stat la momentul la care face referire doamna Botez în articolul său: Nicolae Văcăroiu (prim-ministru), Teodor Meleşcanu (ministru de Externe), Virgil Măgureanu (şeful Serviciului Român de Informaţii – SRI) şi Ioan Talpeş (şeful Serviciului Român de Informaţii Externe – SIE).

"Stimate domnule Ion Iliescu,
În ediţia din 16 noiembrie, a.c., a revistei ”22”, d-na Magda Botez, văduva regretatului Mihai Botez, oferă cititorilor următoarele informaţii în legătură cu moartea celui numit de Domnia-voastră ambasador al României mai întâi la Organizaţia Naţiunilor Unite şi apoi la Washington:
”Apoi Mihai vorbea despre el însuşi, de faptul că a fost o persoană indezirabilă în timpul comunismului şi de un paradox aparent: a rămas o persoană incomodă.

Cât de <> era aveam să aflu în iulie 1995, când Mihai a fost asasinat la Spitalul Elias.
Stefan Halper, înalt ofiţer CIA, a venit personal în România cu acest mesaj şi cu propunerea ca Mihai să fie înmormântat cu toate onorurile în cimitirul eroilor în SUA, Arlington.
Am refuzat, spunând că, dacă Mihai şi-a dat viaţa, a fost pentru ţara lui, pentru România."

La un an de la dispariţia lui Mihai Botez,  dna Magda Botez semna în publicaţia de limbă română Universul, din Los Angeles, o scrisoare deschisă intitulată ”<>, text în care, printre altele, menţiona următoarele:
”Închei cu un <> venit din foarte înalte cercuri americane (David Funderburk, membru al Camerei Reprezentanţilor a SUA), citat şi în presa românească (vezi Evenimentul zilei, 17. a.c.) că Mihai Botez ar fi fost asasinat fiind din nou incomod pentru fracţiunea de la putere ce nu doreşte intrarea României în NATO.”

Consider că autorităţile române au obligaţia de a exprima o poziţie în legătură cu aceste informaţii, cu atât mai mult cu cât ele au fost aduse la cunoştinţa opiniei publice de o persoană ce a reprezentat România (începând cu al doilea mandat prezidenţial al Domniei-voastre) în calitate de Consul General la Montréal.

Cum moartea lui Mihai Botez – om pe care l-aţi preţuit în mod deosebit - a survenit la 11 iulie 1995, când eraţi şeful statului, îmi îngădui să vă solicit un punct de vedere în legătură cu aceste dezvăluiri, considerând că sunteţi personalitatea cea mai indicată să comenteze informaţii de o asemenea gravitate.
Cu mulţumiri,
Dorin Tudoran

 

Textul doamnei Magda Botez, publicat de revista "22":
http://www.revista22.ro/de-amicitia-9369.html

Scrisorile deschise adresate de Dorin Tudoran unor fosti inalti demnitari ai statului:
http://www.dorintudoran.com/2010/12/03/scrisoare-deschisa-adresata-dlui-ion-iliescu/
http://www.dorintudoran.com/2010/12/08/solicitare/

×