x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Marseille, primul titlu din era Tapie

Marseille, primul titlu din era Tapie

de Delia Gomoescu    |    06 Iun 2009   •   00:00
Marseille, primul titlu din era Tapie

Finalul sezonului 1988-1989 din prima ligă franceză a adus clubului Olympique Marseille primul titlu de campioană din cele patru cucerite sub "patronajul" lui Bernard Tapie.



În cele 38 de etape disputate, OM a adunat 73 de puncte, cu 3 mai multe decât marea sa rivală, Paris St. Germain, care s-a clasat în final pe poziţia secundă.

Meciul care practic a decis campioana a avut loc la începutul lunii mai, pe Stade Velodrome, şi a contat pentru etapa a 35-a. În final, Marseille s-a impus în faţa lui PSG, în urma unui gol marcat de Franck Sauzee, în ultimul minut de joc. Victoria cu Auxerre din penultima run­dă le-a asigurat matematic primul loc băieţilor pre­gătiţi în acea perioa­dă de Gerard Gili, aşa că eşecul din ultima partidă a campionatului nici n-a mai contat.

Titlul de campioană i-a dat auto­mat formaţiei marseilleze dreptul de a evolua în sezonul 1989-1990 al Cupei Campionilor. AS Monaco s-a calificat pentru Cupa Cupelor, iar PSG, Sochaux şi Auxerre au mers în Cupa UEFA. În schimb, Strasbourg, Laval şi Lens au retrogradat.

Jean Pierre Papin, vedeta lui OM, a de­venit golgeter, cu 22 de goluri marcate. Mai târziu, el a fost desemnat jucătorul anului 1989 în Franţa. La începutul lunii iunie, Marseille a realizat eventul după ce a câştigat şi finala Cupei Franţei, 4-3 în faţa lui AS Monaco, antrenată atunci de Arsene Wenger. Tot Papin, autor al unui hat-trick, a fost şi eroul partidei disputate pe Parc des Princes, la care a asistat şi preşedintele francez François Mitterrand.

"Dubla" campionat - Cupă din 1989 a fost primul mare succes al lui Bernard Tapie, după ce acesta a preluat clubul în 1986. Au urmat alte trei titluri consecutive, totul culminând cu câştigarea Ligii Campionilor în 1993. Ulterior, în urma unui imens scandal, Tapie a fost condamnat la opt luni de închisoare pentru corupţie.

S-a descoperit că înaintea finalei de Champions League cu AC Milan, "boss-ul" lui Marseille plătise mai mulţi jucători de la Valenciennes pentru ca aceştia să nu se "implice" prea mult în meciul contra echipei sale şi mai ales să nu-i accidenteze jucătorii.

În 1994, gruparea din Marsilia a fost retrogradată din cauza neregulilor financiare şi a scandalului legat de partida cu Valenciennes. I s-a retras titlul cucerit în 1993 şi dreptul de a evolua în Cupele Europene. A rămas însă în posesia celui mai important trofeu european de club. De altfel, a fost prima şi singura Cupă a Campionilor cucerită de-a lungul vremii de o reprezentantă a Franţei.

×
Subiecte în articol: special