x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Momeli artificiale pentru pescari

Momeli artificiale pentru pescari

de Carmen Dragan    |    24 Iun 2009   •   00:00

În almanahul "Vânătorul şi pescarul sportive", din 1989, citim un articol al lui Al. Profeta despre momelile artificiale mai puţin cunoscute. Din articol aflăm că, "de la o vreme, mulţi pescari amatori au descoperit că peştele care, eventual, s-ar mulţumi doar să privească sau să urmărească o linguriţă poate fi provocat să atace alte forme de momeli.



În magazine se găsesc unele modele de broscuţe, râme şi peştişori artificiali privite adesea cu neîncredere. Este adevărat că nu toate momelile existente în comerţ au această soartă, după cum este tot atât de adevărat că unele parcă au fost lucrate de meseriaşi care nu au ţinut în viaţa lor o undiţă în mână".

Autorul articolului prezintă câteva tipuri de momeli pe care le-a numit "neconvenţionale", cu care pescarul neprofesionist mergea în 1989 la pescuit. De exemplu, jigurile - una dintre cele mai curioase momeli artificiale. Este vorba despre un cap de plumb terminat cu un cârlig de undiţă, fixat rigid şi colorat în diverse culori, având un ochi pictat şi un năsuc lateral prevăzut cu o perforaţie, prin care se trage agrafa de prindere. Forma sa poate fi de sferă puţin aplatizată, tronconică, piramidală, iar greutatea - între 4 şi 40 g. Jigul poate fi lansat şi condus prin desişul de plante acvatice cu mult mai puţine şanse de a se agăţa decât multe alte momeli. Pescuitul se practică prin lansări nu prea lungi, urmate de ridicări imitând un peştişor speriat sau rănit. Dintre momelile de plastic fără cârlig amintim de şopârla lungă de 10-15 cm, colorată în diferite culori, de cele mai multe ori transparentă sau semiopacă, când este purtată de-a lungul fundurilor, printre ierburi, cu ajutorul unui jig, seamănă cu o fiinţă slăbuţă care îşi caută hrana: dacă o smucim uşor ţâşneşte într-o direcţie nesăbuită, plesnind din coadă. Apoi dacă o facem să înainteze într-un ritm neregulat, coada ei subţire începe să fâlfâie ca un peşte viu. În mijlocul unui aşternut dens de brădiş, al unor aglomerări de alge etc., va înota ca o lipitoare sau ca o râmă lungă. Când a ieşit din brădiş, o lăsăm să se scufunde, apoi o săltăm brusc.

În mod asemănător se utilizează şi celelalte modele de aşa-zise moluşte. Diversele lor culori, formă şi dimensiuni sunt utile în raport cu ora din zi, starea vremii, anotimpul, temperatura apei etc. Peştişorii artificiali sunt utilizaţi în numeroase forme şi mărimi, dintr-o singură bucată sau arti­culaţi. În scopul de a părea vii, aceste momeli au suferit numeroase schimbări în ceea ce priveşte forma corpului, barbeta, varietatea dimensiunilor, mo­dul de a merge prin apă. Ceea ce impune alegerea la locul şi momentul dat este ca năluca să se ase­me­ne cu hrana naturală a răpitorilor. Pentru aceasta este nevoie să ne procurăm sau să ne con­fec­ţionăm diverse tipuri de vobler, pe care apoi să-i colorăm cum sunt cărăşelul, bibănuşul, roşioara şi bălosul, pietruşelul, puiul de scobar, racul, broscuţe etc. Procedând astfel, atunci când zona de pescuit nu ne oferă ceea ce aşteptăm de la ea, trebuie să ne facem timp să o studiem pescuind mărunţiş, la viermuş, libelulă, pâine frământată etc., în jurul adăposturilor din apele curgătoare, la marginea paturilor de buruieni acvatice, sub malurile împădurite, capturile orientându-se în privinţa momelii artificiale potri­vite. Prin construcţie, voblerul poate fi plutitor, semiplutitor sau greu. Unele momeli pot înota numai la suprafaţă. Este vorba despre aşa-numi­tul crowler - şoricelul înotător, despre a cărui con­fec­ţi­onare a scris N. Stoenescu. Pentru pescu­i­tul la tre­nă se utilizează aşa-numitele spoonplug, năluci de tipul lingurii, confecţionate din metal, dar profilate şi pictate ca un vobler.

Şi după atâtea sugestii de momeli, merge şi o salată de peşte, fie el şi proaspăt... decongelat, ca pe vremea aceea: 300 g peşte, 250 g morcovi, 120 g fasole verde, 60 g muştar, 35 g sare, 800 g cartofi, 250 g mazăre, două ouă, 2 g piper, 30 g maioneză. Se curăţă şi se spală peştele (chilcă, hamsii, sardine, scrumbii), se marinează sau se fierbe, după care se taie în bucăţi mici şi se adaugă la zarzavaturile şi legumele fierte şi tăiate sub formă de rondele. Se amestecă bine cu sare, piper, muştar şi maioneză. Se ornează cu felii de ouă tari.

×
Subiecte în articol: special momeli