Chiar dacă echipa fanion a oraşului, Şoimii, a retrogradat în vara anului 1988, Sibiul nu a rămas fără echipă pe prima scenă, în acelaşi timp promovând Inter, formaţie susţinută financiar de uzina "Independenţa".
În acea perioadă, numărul unu pe linie politică în judeţ era Nicu Ceaşuşescu, fiul preşedintelui ajutând foarte mult trupa pregătită de Constantin Ardeleanu şi Viorel Hizo, fără însă, după cum susţin martorii, a forţa echipa să intre în jocuri murdare. Avea o singură mare ambiţie: să învingă Steaua, protejata fratelui său, Valentin.
"După promovare, la echipă au fost aduşi o serie de jucători cu nume. Asta a fost influenţa lui Nicu Ceauşescu, doar la transferuri. Din acest punct de vedere, ne-a ajutat foarte mult. La Inter Sibiu au venit fotbalişti precum Radu II, Jurcă, Majaru, Ene, Caşuba, Dobrotă, Laurenţiu, Cezar Zamfir, Văsâi, Mihăiţă Stănescu şi mulţi alţii. Din funcţia de prim-secretar, Nicu se bătea la transferuri cu marile echipe ale vremii, Steaua şi Dinamo. Putem include aici şi Victoria, FC Olt, Moreni, recunoscute pentru influenţa lor, însă nu s-a întâmplat ca noi să ne dorim un jucător şi să ni-l sufle celelalte cu excepţia lui Steaua şi Dinamo. Nu eram echipa lui Steaua, aşa cum se spunea, şi a nimănui. Noi ne vedeam de performanţă", îşi aduce aminte Viorel Hizo, care, din returul sezonului 1988-1989, a devenit antrenor principal al grupării ardelene.
Tehnicianul a mai adăugat referitor la persoana lui Nicu Ceauşescu: "Nu a marşat decât pe principii competente. Mulţi l-au cunoscut ca fiul dictatorului, însă ca om era echilibrat şi ţinea la subordonaţi, iar aici nu mă refer doar la echipa de fotbal, ci mai ales la oamenii din judeţul Sibiu. Despre fotbal, din calitatea pe care o avea, a avut doar o foarte mare ambiţie, anume să învingă Steaua, în ciuda faptului că steliştii erau susţinuţi tocmai de fratele lui, Valentin Ceauşescu. Înainte de meciurile directe, venea la stadion şi chiar ne ruga să-i facem o bucurie şi să îi batem pe cei de la Steaua. Mai mult, nu a fost de acord ca Inter Sibiu să facă parte din «Cooperativă». Ne spunea să ne vedem de treabă şi el avea grijă ca jucătorilor să nu le lipsească nimic. Din acest punct de vedere, totul a fost OK. Aveam condiţii extraordinare, cu banii la fel, ce mai, au fost nişte ani frumoşi la Sibiu, chiar şi după căderea comunismului".
Viorel Hizo chiar a ţinut să remarce un aspect deloc de neglijat în acele vremuri: "În oraşele în care existau aeroporturi, făceam deplasarea cu avionul. Nu ştiu cine îşi mai permitea pe atunci, poate nici Steaua sau Dinamo. Din ce îmi aduc aminte, ei foloseau autocarul. Iar despre suporteri, stadionul era plin la fiecare meci de pe teren propriu, indiferent că era vorba de o echipă nouă iar Şoimii retrogradase. Veneau 15.000-20.000 de oameni la meciuri".
La începutul anului 1989, Inter Sibiu se afla pe locul 4, unul care ducea în Cupa UEFA, însă la final a ratat obiectivul. "Era greu să te baţi cu echipele mari. Este adevărat însă că în acel retur echipa nu mai jucat ca în prima parte a campionatului, nu putem spune că ne-a dezavantajat cineva", a încheiat Hizo. FC Inter Sibiu are în palmares o Cupă Balcanică, echipa fiind desfiinţată în anul 1997 din motive financiare.
Linia de clasament la începutul anului 1989
4. FC Inter Sibiu 17 9 2 6 24-26 20
Puncte realizate pe teren propriu la finalul turului de campionat 1988/1989: 17 (a pierdut 1 p la "U" Cluj ); puncte obţinute în deplasare: 3 ( 2p la Univ. Craiova, 1 p la FC Argeş)
Golgeterii echipei: Radu II – 8 goluri (2 din 11 m); Jurcă, Majaru (2 din 11 m) – câte 4; C. Zamfir – 3; Laurenţiu, Caşuba – câte 2; M. Stănescu – 1 (din 11 m)
Jucători folosiţi: 17; I. Ene, Dobrotă, M. Stănescu, Caşuba – câte 17 jocuri; Laurenţiu, Boar, Jurcă, C. Zamfir – 16; Radu II, Văsâi – 15; Cotora – 12; B. Popescu,
Majaru – 11; M. Vasile – 10; Alexa – 7; L. Ciobanu, Bârsan – 3.
Media notelor echipei: 6,23; media notelor jucătorilor (pe baza a minimum 10 jocuri): 1. C. Zamfir 6,84, 2. Radu II 6,53, 3. Cotora 6,40; cele mai mari note: 8 (C. Zamfir – et. 8 şi 13, Radu II – et. 7, Caşuba – et. 16)
Cartonaşe galbene: 18 (5 suspendări) – 11 jucători (cele mai multe Majaru, Radu II – câte 3).
Cartonaşe roşii: Majaru (et. 10).
A beneficiat de 7 lovituri de la 11 metri – 5 transformate (Majaru şi Radu II – câte 2, M. Stănescu 1), 2 ratate (ambele Radu II); a fost sancţionată cu 6 penalty-uri – toate transformate.
A expediat 196 şuturi (141 "acasă", 55 în deplasare), din care 98 pe poartă (69 "acasă", 29 în deplasare).
Citește pe Antena3.ro