x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Reclame... reclame...

Reclame... reclame...

de Carmen Dragan    |    16 Mai 2009   •   00:00

În almanahul "Magazin ’89" găsim câteva reclame la produse alimentare, restaurante, cofetării sau pentru asigurarea gospodăriilor.



Pentru alimentaţia diversificată a sugarului şi copilului mic, există o reclamă la produse pe bază de legume şi fructe. Iată textul convingător, ce în­soţea imaginea cu borcanele cu piure din fructe şi borcanele cu cremă de spanac, morcov sau cartofi: "Produsele sunt realizate din materii prime de calitate superioară. Componentele reţetei conţin principiile nutritive ne­ce­sare refacerii, întreţinerii şi creşterii organismului copilului. Produsele sunt experimentate clinic sub aspectul acceptabilităţii şi toleranţei digestive, acţiune realizată de cadre specia­li­zate din Ministerul Sănătăţii, în cre­şe, clinici şi spitale de psihiatrie".

O altă reclamă în aceeaşi publicaţie este la Magazinul Universal Unirea, din Bucureşti unde, pe lângă raioane pentru garderoba femeilor, bărbaţilor şi a copiilor, aflăm că la etajul 5 era o cofetărie, în care clienţii puteau consuma batoane din lapte praf şi cacao (un deliciu care, din păcate, a dispărut astăzi din magazine) şi diverse prăji­turi cu frişcă sau cremă de cacao, în­ghe­ţată, profiterol şi sucuri. Îmi amin­tesc că în cofetăria de la Unirea am mâncat prăjitura "Lămâiţa", a cărei reţetă am aflat-o mai târziu: avem nevoie de 150 g unt, 100 g făină, 100 g amidon, o lingură praf de copt, 150 g zahăr, o lămâie şi 4 ouă. Se freacă untul moale cu zahărul, până se ob­ţine o cremă, apoi se pun gălbenuşu­rile pe rând, mestecând bine după frecare. După ce s-au încorporat gălbe­nu­şurile, se adaugă făina, amidonul, zeama şi coaja rasă de la lămâie. Se bat spumă albuşurile cu puţină sare. Se amestecă încet compoziţia. Se poate adăuga şi puţin lichior de lămâie. Se tapetează o tavă cu hârtie pentru copt, se aşază compoziţia în tavă şi se introduce în cuptor pentru 30 de minute. Cu 100 g zahăt praf şi 2-3 linguri de apă se face o glazură care se va pune deasupra prăjiturii, după ce aceasta
s-a răcit. Tot din reclamă aflăm că programul cofetăriei era de la 7:30 la 20:00, iar duminica de la 7:30 la ora 13:00. Reclama se încheia cu urarea: "Fiţi bineveniţi!".

O altă reclamă este la ICSAP Brăila, care sună astfel: "Mereu la înălţimea serviciilor ireproşabile prin unităţile sale: Complex Dorobanţi (restaurant clasic, berărie, autoservire, cofetărie, pa­tiserie), Complex Continental (re­s­tau­rant, cofetărie, patiserie), Re­stau­rant Chiralina, Restaurant Mo­dern, Restaurant Crama Veche, co­fetăria Corso, patiseriile Central şi Mioriţa.

În 1989 se făcea "Asigurarea facultativă complexă a gospodăriilor". În paginile almanahul "Magazin '89" găsim o reclamă la asigurările Adas: "În vederea refacerii bunurilor ava­riate ca urmare a unor evenimente neprevăzute ce se pot întâmpla într-o gospodărie, cetăţenii pot încheia o Asigurare facultativă complexă a gospodăriilor. Aceasta este o asigurare combinată, în acelaşi contract fiind cuprinse: bunurile din gospodărie, ca: moblilier şi alte obiecte casnice, îm­bră­căminte, covoare, aparate de radio, televizoare, maşini de cusut, frigidere, sobe de orice fel, produse agri­cole, viticole, pomicole şi anima­liere, combustibil, materiale de construcţii pentru uzul gospodăresc şi altele. Admi­nistrarea Asigurărilor de Stat despă­gubeşte cazurile de pagube la bu­nurile asigurate, provocate de unele riscuri".

×
Subiecte în articol: special