Asigurarea securităţii Comandamentului Suprem al Trupelor de Securitate şi executarea ireproşabilă a tuturor misiunilor de importanţă excepţională pe anul 1989
Unităţile centrale şi teritoriale de Securitate vor pune în centrul preocupărilor cunoaşterea şi stăpânirea situaţiei operative din obiectivele, locurile şi mediile din competenţă, în vederea executării ireproşabile a tuturor misiunilor de securitate şi gardă.
Pentru prevenirea oricăror acte ostile se va exercita un control informativ riguros asupra elementelor suspecte – inclusiv a celor din străinătate şi a legăturilor lor din ţară – semnalate cu intenţii ori ameninţări cu acţiuni de atentat, instigări la astfel de acte sau alte fapte periculoase.
Împreună cu organele de Miliţie, se va urmări permanent depistarea persoanelor care deţin ilegal sau au preocupări de a obţine ori confecţiona armament, muniţie, explozivi, substanţe toxice şi radioactive, precum şi a celor semnalate cu intenţii de a comite acte de atentat, acţionându-se prin măsuri ferme de prevenire şi neutralizare.
Unităţile care obţin informaţii referitoare la intenţii de comitere a unor fapte periculoase vor lua imediat măsuri de verificare şi prevenire, asigurând concomitent un control riguros asupra suspecţilor, nepermiţându-se deplasarea acestora în zonele, locurile sau obiectivele unde se desfăşoară acţiuni de importanţă excepţională.
Datele obţinute privind intenţiile suspecţilor, precum şi măsurile întreprinse vor fi comunicate de urgenţă în scop de valorificare Direcţiei de Securitate şi Gardă şi celorlalte unităţi competente.
Direcţia de Securitate şi Gardă, concomitent cu îndeplinirea ireproşabilă a tuturor misiunilor şi sarcinilor specifice, va executa sistematic activităţi de control, sprijin şi îndrumare la Securităţile judeţene şi Securitatea Municipiului Bucureşti şi va realiza o strânsă cooperare cu Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă, cu celelalte unităţi centrale şi Comandamentul Trupelor de Securitate, în vederea asigurării deplinei eficienţe preventive a tuturor dispozitivelor de securitate, gardă şi apărare.
Împreună cu celelalte unităţi de Securitate competente, va asigura verificarea şi avizarea personalului destinat să îndeplinească sarcini în locurile şi obiectivele folosite de înaltele personalităţi apărate.
Direcţia de Securitate şi Gardă, Centrul de Informatică şi Documentare, celelalte unităţi centrale şi teritoriale, inclusiv unităţile speciale, vor verifica şi actualiza permanent datele din evidenţele operative specifice problemei, asigurându-se un flux informaţional corespunzător nevoilor de cunoaştere şi stăpânire a situaţiei operative.
În termen de 30 de zile, unităţile de Securitate, potrivit competenţelor, vor analiza şi actualiza sau – după caz – elabora planurile cadru de măsuri pentru obiectivele şi zonele în care este posibilă prezenţa înaltelor personalităţi apărate, asigurându-se pentru toate situaţiile dispozitive sigure, impenetrabile.
Direcţia a V-a va aduce în continuare îmbunătăţirile necesare metodologiei privind organizarea şi executarea activităţilor şi misiunilor de securitate şi gardă.
17 ianuarie 1989
Document din volumul: "Banalitatea răului. O istorie a Securităţii în documente" de Marius Oprea, Editura Polirom, 2002.
Citește pe Antena3.ro