x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Scrisoarea preşedintelui George Bush către Nicolae Ceauşescu

Scrisoarea preşedintelui George Bush către Nicolae Ceauşescu

31 Oct 2009   •   00:00

La 31 octombrie se împlineau nouă luni de când diplomatul Mircea Răceanu, fiul cuplului de ilegalişti Ileana şi Grigore, fusese arestat şi dus la Rahova, la Direcţia Cercetări Penale a Securităţii.

În iulie,  Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti îl găsise vinovat de "trădare prin transmitere de se­crete" şi îl condamnase la moarte. Recursul formulat de Mircea Ră­cea­nu a fost respins în august. Ulterior, a formulat o cerere de comutare a pedepsei.

Pe când aştepta fatalul răspuns, diplomatul a fost întrebat de anchetatorii Securităţii despre re­laţiile sale cu George Bush, pre­şe­dintele Statelor Unite ale Americii. La momentul respectiv, mărturisea Mircea Răceanu în volumul memorialistic "Intern 89. Povestea unui condamnat la moarte", a crezut că Securitatea încearcă să-i smulgă mărturisirea că ar fi fost recrutat de CIA în anii '70, pe timpul cât Bush fusese directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA). La capătul lunii septembrie, arestatului i s-a adus la cunoştinţă că cererea sa fusese acceptată, şi că pedeapsa cu moartea a fost comutată în 20 de ani de închisoare. Din mărinimie, i s-a spus, a acceptat Nicolae Ceauşescu să-l scape de la moarte.

În primele luni din 1990 Gheor­ghe Petricu, translator de engleză al lui Cea­u­şescu, i-a spus lui Mircea Răceanu că în septembrie 1989 însărcinatul cu afaceri ad-interim al Statelor Unite la Bucureşti a solicitat să-l întâl­nească pe Ceauşescu, deoarece trebuie să îi remită personal un mesaj din partea preşedintelui Bush. Gheorghe Petricu a fost de faţă la primire şi a tradus pentru destinatar conţinutul scrisorii. Care l-a iritat peste măsură, a fost de părere martorul ocular. Lui George Bush crede Mircea Răceanu că îi datorează viaţa. Fără ea, este de părere diplomatul, nu se ştie ce soartă ar fi avut cererea sa de comutare a pedepsei. Prezentăm în continuare textul scrisorii prin care George Bush a intervenit la Nicolae Ceauşescu în favoarea diplomatului român. (C.D.)

Stimate domnule preşedinte,
Mi s-a adus la cunoştinţă că Mircea Răceanu, care o perioadă îndelungată a fost specialist pentru relaţiile cu Statele Unite ale Americii în Ministerul Afacerilor Externe al României, a fost judecat, găsit vinovat de acuzaţiile ce i-au fost aduse şi condamnat la moarte.
Ca un gest umanitar, vă solicit să excludeţi posibilitatea aplicării sen­tin­ţei capitale în acest caz.
Cu sinceritate, George Bush
Excelenţei Sale
Domnului Nicolae Ceauşescu
Preşedintele Republicii Socialiste România
Nr. 2806/9.10.1989

Arhiva Comitetului Politic Executiv Nr. 1711/31 X 1989
Document reprodus din volumul Mircea Răceanu, Infern 89. Povestea unui condamnat la moarte, Ediţia a II-a revăzută şi adăugită, Prefaţă de Radu Ioanid, postfaţă de Adrian Cioroianu, Bucureşti, Curtea Veche, 2009, p. 545

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă