x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Scrisoarea Regelui Mihai către Naţiunile Unite, Comisia Drepturilor Omului de la Geneva

Scrisoarea Regelui Mihai către Naţiunile Unite, Comisia Drepturilor Omului de la Geneva

02 Feb 2009   •   00:00

Domnule Preşedinte,
Rugându-vă să aveţi bunăvoinţa să transmiteţi mesajul meu membrilor Comisiei, vă mulţumesc pentru amabilitate şi vă asigur de înalta mea consideraţie. Mihai R.



Doamnelor şi Domnilor,
În numele poporului român, mă adresez Comisiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, care în pre­zent este reunită în sesiunea sa anuală la Palatul Naţiunilor din Geneva, pentru a vă ruga fierbinte să interveniţi în favoarea României. Totala lipsă a drepturilor omului în această ţară a aruncat locuitorii ei şi îi menţine într-o situaţie tragică din punct de vedere spiritual, moral şi material.

Din nefericire, drepturile omului sunt încălcate prea ades şi în prea mul­te state şi este un act justiţiar ca aceste încălcări să fie combătute energic.

Şi totuşi, cum aceste drepturi în­scrise în Declaraţia Universală, adoptată cu 40 de ani în urmă, s-au extins din Europa către întreaga lume, îmi permiteţi să reclam aplicarea lor în statele tinere din alte continente, câtă vreme se tolerează totala lor încălcare într-o ţară a vechiului continent?

Pare indispensabil să acordaţi prio­ritate în lucrările dvs. României, cu atât mai mult cu cât este vorba despre supravieţuirea a 23.000.000 de oa­meni obligaţi să aplaude pe cel care-i înfometează, îi umileşte, le distruge oraşele şi satele. Această infamie este posibilă în România pentru că româ­nii sunt lipsiţi de toate drepturile, chiar şi cele mai elementare, ceea ce face ca teroarea să poată domni nestânjenită.
Intervenţii de urgenţă contra atâtor nenorociri. În numele popo­rului ro­mân, vă rog fierbinte. Şi vă mulţumesc.
30 ianuarie 1989
Mihai R.

Liviu Vălenaş, Cartea neagră a ceauşismului: România între anii 1965-1989, Bucureşti, Editura Saeculum I.O., 2004

×
Subiecte în articol: special