Domnule Preşedinte,
Rugându-vă să aveţi bunăvoinţa să transmiteţi mesajul meu membrilor
Comisiei, vă mulţumesc pentru amabilitate şi vă asigur de înalta mea
consideraţie. Mihai R.
Doamnelor şi Domnilor,
În numele poporului român, mă adresez Comisiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, care în prezent este reunită în sesiunea sa anuală la Palatul Naţiunilor din Geneva, pentru a vă ruga fierbinte să interveniţi în favoarea României. Totala lipsă a drepturilor omului în această ţară a aruncat locuitorii ei şi îi menţine într-o situaţie tragică din punct de vedere spiritual, moral şi material.
Din nefericire, drepturile omului sunt încălcate prea ades şi în prea multe state şi este un act justiţiar ca aceste încălcări să fie combătute energic.
Şi totuşi, cum aceste drepturi înscrise în Declaraţia Universală, adoptată cu 40 de ani în urmă, s-au extins din Europa către întreaga lume, îmi permiteţi să reclam aplicarea lor în statele tinere din alte continente, câtă vreme se tolerează totala lor încălcare într-o ţară a vechiului continent?
Pare indispensabil să acordaţi prioritate în lucrările dvs. României, cu atât mai mult cu cât este vorba despre supravieţuirea a 23.000.000 de oameni obligaţi să aplaude pe cel care-i înfometează, îi umileşte, le distruge oraşele şi satele. Această infamie este posibilă în România pentru că românii sunt lipsiţi de toate drepturile, chiar şi cele mai elementare, ceea ce face ca teroarea să poată domni nestânjenită.
Intervenţii de urgenţă contra atâtor nenorociri. În numele poporului român, vă rog fierbinte. Şi vă mulţumesc.
30 ianuarie 1989
Mihai R.
Liviu Vălenaş, Cartea neagră a ceauşismului: România între anii 1965-1989, Bucureşti, Editura Saeculum I.O., 2004
Citește pe Antena3.ro