x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Spiritul revoluţionar

Spiritul revoluţionar

06 Noi 2009   •   00:00



16. Comuniştii trebuie să militeze în permanenţă pentru promovarea în întreaga viaţă socială a principiilor eticii şi echităţii socialiste, a relaţiilor de colaborare şi întrajutorare tovă­ră­şească, de solidaritate, stimă, în­credere şi respect reciproc. Ei trebuie să fie duşmani neîmpăcaţi ai individualismului mic-burghez, ai manifestărilor de egoism, de subordo­nare a intereselor generale unor interese individuale înguste, ai tendinţelor de a pretinde de la so­cietate mai mult decât s-ar conveni pe baza principiilor socialiste de repartiţie.

17. Comunistul trebuie să fie cinstit, sincer, principial şi corect, să nu to­lereze minciuna, falsitatea, ipo­crizia, să combată încercările de inducere în eroare a organelor superioare, a tovarăşilor de muncă, sustragerea de la răspunderi şi îndatoriri.
18. Comuniştii trebuie să acţioneze cu toată fermitatea pentru a preveni şi a combate orice manifestări de abuz de putere, orice trafic de influenţă, tendinţă de folosire în interes propriu şi în dauna oamenilor muncii a unor funcţii şi munci de răspundere încredinţate de societate.

19. Toţi comuniştii, îndeosebit cei care îndeplinesc funcţii de condu­cere în viaţa economico-socială, în aparatul de partid şi de stat, în organizaţiile de masă şi obşteşti, trebuie să militeze, în spiritul principiilor democraţiei socialiste, pentru crea­rea unui climat favorabil ex­primării şi confruntării libere a părerilor, participări largi a maselor la dezbaterea şi soluţionarea pro­blemelor, la adop­tarea hotărârilor, la elaborarea şi înfăptuirea politicii generale a partidului şi statului nostru.

20. Comuniştii trebuie să militeze ca în fiecare colectiv să se instaureze un climat favorabil promovării oa­menilor în exclusivitate după contri­buţia proprie la înfăptuirea po­liticii partidului, la îndeplinirea planului de dezvoltare economico-so­cială a ţării, după comportarea şi atitudinea lor politică şi morală. Ei trebuie să combată cu hotărâre subiectivismul şi arbitrariul în apre­cierea şi promovarea cadrelor, să ia atitudine fermă împotriva favori­tismului, nepotismului, servilismului, a manifestărilor de carierism.

21. Toţi comuniştii trebuie să ma­nifeste curaj şi iniţiativă în lupta pentru promovarea spiritului revolu­ţionar, a noului în producţie, în acti­vitatea economică şi socială, să acţioneze cu hotărâre împotriva inerţiei, birocratismului, rutinei şi conservatorismului, a tot ceea ce este învechit şi poate frâna progresul socie­tăţii noastre socialiste.

22. Spiritul critic şi autocritic, combativitatea faţă de lipsuri şi neajunsuri trebuie să caracterizeze pe fiecare membru al partidului, pe fiecare membru al Uniunii Tineretului Comunist. În orice împrejurare, în colectivele de muncă în care lu­crează, comuniştii trebuie să promoveze un climat de dezbatere exigentă a lipsurilor, să stimuleze şi să creeze condiţii pentru formarea şi afirmarea unui puternic spirit cri­tic al maselor de oameni ai muncii.

23. Comuniştii trebuie să acţio­ne­ze pentru ca în fiecare colec­tiv să se asi­gure manifestarea liberă a spiritului de iniţiativă al maselor, pentru va­lorificarea experienţei şi com­pe­tenţei lor, pentru participarea tutu­ror oamenilor muncii la conducerea activităţii întreprin­derilor şi insti­tuţiilor pentru dezvoltarea şi întă­rirea demo­craţiei muncitoreşti, socialiste.

24. Membrii partidului Comunist Român şi ai Uniunii Tineretului Comunist trebuie să manifeste cea mai înaltă intrasigenţă îm­po­triva concepţiilor de viaţă bur­gheze, a influenţelor menta­lită­ţilor lumii capitaliste. Ei trebuie să combată cu fermitate ten­din­ţele de căpătuială, para­zi­tismul, înşe­lătoria, specula şi mita, orice forme de obţinere a unor venituri ilicite, de însuşire prin abuz sau  necinste a roadelor activităţii altora.

×
Subiecte în articol: special