x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sugestii, sesizări, reclamaţii: La Brezoi şi Bujoreni, primăriile şi magazinele mixte aveau geamurile sparte

Sugestii, sesizări, reclamaţii: La Brezoi şi Bujoreni, primăriile şi magazinele mixte aveau geamurile sparte

11 Feb 2009   •   00:00

După cum ne informează şeful secţiei IJGCL din Brezoi, în această primăvară s-au executat multe lucrări de gospodărire a oraşului: au fost plantaţi tei şi mesteceni, se asi­gură curăţenia străzilor după program, bordurile au fost văruite de trei ori până acum, pe distanţa de la Gura Lotrului până la ieşirea din oraş spre Voineasa, s-au plantat de curând trandafiri şi pansele. Şi, într-adevăr, această categorie de lucrări este bine făcută.



Dar gospodărirea unui oraş se referă, cel puţin în egală măsură, şi la lucrările de întreţinere, reparare şi înfrumuseţare ale clădirilor sale, ale sediilor şi incintelor instituţiilor şi unităţilor economico-sociale şi, în primul rând, la Primărie – prima instituţie a localităţii, lucru pe care cei de la Brezoi se pare că nu-l ştiu. Pentru că, deşi este una dintre clădirile mari şi valoroase, sediul Consiliului popular arată neîngrijit, cu ferestre murdare şi geamuri sparte. Exemplul rău de simţ gospodăresc pe care-l oferă Primăria este urmat neabătut, ca să zicem aşa, de multe alte unităţi, cum este cazul magazinului nr. 46 al ICSLF şi secţiei de geamuri a Cooperativei "Lotru". Aflată în mijlocul unei pieţe în faţa Primăriei, clădirea celor două uni-tăţi – o vechitură murdară şi neîngrijită, înconjurată de resturi de geamuri şi alte gunoaie, contrazice ambianţa, care face totuşi eforturi, pe ici, pe colo, cum este magazinul de mobilă, să se ridice la nivelul sarcinilor bunei gospodăriri.

Pe principala arteră comercială, magazinul de textile nr. 45 – un alt exemplu în genul Primăriei. Firma este ruptă şi incompletă, geamurile vitrinelor sunt sparte, literele re­cla­melor şterse. Şefa magazinului, Elena Butolo, zice că a adus situaţia la cunoştinţa directorului ICS Mixtă Călimăneşti, a directorului adjunct, că a vorbit cu vitrinierul, care a pri­mit sarcină de la conducere să repare firma şi să refacă reclama. Şi, după cum se vede, toate vorbele s-au dus în vânt. Pe aceeaşi stradă, centrala termică oferă aceeaşi imagine a dezordinii. Întâlnim în Brezoi şi instituţii unde curăţenia, strădania fac casă bună cu hărnicia. Între ele şi liceul din localitate, care la început de nou trimestru, după cum am aflat, şi întotdeauna este un spaţiu al ordinii şi bunului gust.

În raidul nostru ne-am oprit şi la Bujoreni, unde secretarul biroului executiv al Consiliului popular, Constantin Presură, apreciază cu largheţe că în acest an gospodărirea localităţii se prezintă mai bine ca în trecut. S-au văruit toate gardurile, toţi pomii, toate capetele de poduri, subliniază apăsat omul Primăriei. Dar la Consiliul popular ce s-a făcut?, întrebăm la fel de apăsat. "La consiliu, vine răspunsul moale, s-au văruit pomii, s-au văruit bordurile, s-au plantat flori, s-a împrejmuit cu sârmă şi…" Cam atât, de fapt tot ce s-a făcut în consiliu e treabă de un om într-o zi şi poate nici atât. Câteva flori, câteva bidinele… Mai sunt însă multe de făcut pentru ca localul primăriei să arate la nivelul pre­tenţiilor. Şi aici faţada este murdară, coşcovită, geamurile sunt sparte, firmele au şi ele vopseaua crăpată; abia se mai poate citi pe una. În incintă e murdărie. Drept vorbind, majoritatea locuitorilor din Bujoreni au curţile mai îngrijite. "În ton" cu Primăria, magazi­nul mixt, secţia de croitorie a cooperativei, punctul medical şi alte locuri din comună. Suntem siguri că primarii celor două localităţi le-au vorbit ce­tă­ţe­nilor despre curăţenie, despre bună gos­podărire şi înfrumuseţare. Nu­mai discursurile n-au fost însă suficiente. A conduce ac­ţiunea de gos­po­dărire cere din partea celor două pri­mării să fie în frunte şi la rea­lizări!
Florea Ciobanu   


"Urmare a apariţiei în numărul 2431 al gazetei a articolului Pentru cel mai mare consumator de unt, în care sunt inserate încălcări de la dispoziţiile Legii nr. 3/1972 şi ale re­gulilor generale de comerţ săvârşite de tovarăşa Vilău Valeria, lucrător gestionar la unitatea 137, aceasta a fost sancţionată cu retragerea unei gradaţii pe o lună, conform Deciziei nr. 34/1988", ni se comunică de conducerea ICS Alimentara Rm. Vâlcea.
Lucian Pavel - Orizont, jud. Vâlcea, nr. 2440 din 1988

×
Subiecte în articol: special