x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sugestii, sesizări, reclamaţii: Lanţul minciunilor la Întreprinderea Laromet

Sugestii, sesizări, reclamaţii: Lanţul minciunilor la Întreprinderea Laromet

12 Feb 2009   •   00:00

În urma notei "N-ai ce să-i faci tu directorului" din ziarul nostru 12320 din 12.I.1989, am primit la redacţie un telefon de la tovarăşul Miu Ma­rin, contabil-şef la Întreprinderea Laromet, prin care eram invitaţi la o discuţie din care să ne edificăm pe deplin asupra faptelor ce constituiau subiectul articolului respectiv.



Existând, după cum subliniam de altfel, semne de întrebare în le­gă­tură cu anumite informaţii primite din partea celor implicaţi, semne de întrebare necesar de lămurit atât pentru cititori, cât şi pentru orga­nele care au sarcina de a aprecia şi dispune în legătură cu actele de indisciplină semna­late, doar apa­rent minore, ne-am deplasat la se­diul întreprin­derii. Iată pe scurt răspunsurile la aceste semne de întrebare.

Conducătorul autoturismului înmatriculat cu numărul de circulaţie 8-B-6008 (cel care purta un halat bej) era tovarăşul Miu Marin, contabil-şef la Întreprin­derea La­ro­met. Tovarăşul Miu, în discuţia avută, a negat faptul că a dus maşina în staţie pentru alimentare imediată, susţinând că "dacă aş fi vrut să alimentez, aş fi intrat direct la pompă, pentru că este staţia de lângă noi. I-am ajutat mult şi aproape că-i tu­telăm".

Am cerut, dacă este posibil, să stăm de vorbă cu cel trimis ulte­rior la maşină, respectiv cu ce­tă­ţeanul în salopetă-combinezon neagră pe ecusonul căruia reu­şisem să citim: "(…? Radu, La­ro­met, Oficiul de calcul)". Am fost asiguraţi, ni s-au prezentat liste cu efectivul personal la data de 1.12.1988 (personal operativ şi personal specialitate) de la Oficiul de calcul, liste semnate de şeful oficiului, verificate şi ştampilate din care rezultă că aici "Nu lucrează nici un Radu". Ne permitem în­tre­barea: "Cine este totuşi cel care a umblat la maşina dumneavoastră?", "Este un băiat pentru care bag mâna în foc. Electrician pom­pe căl­dură din cadrul secţiei II mecano-energetic. L-am trimis să-mi cureţe bujiile şi platina la maşină şi nicidecum pentru a o alimenta". Este chemat "bă­ia­tul" care se prezintă în faţa directorului Ioan Stanciu (prezent în parte la discuţia noastră) şi a contabilului şef, fără ecuson. Ne declară că a venit în staţie, a efectuat operaţia de… întreţinere a ma­şinii 8-B-6008, dar nu a discutat cu nimeni şi nu a afirmat că a fost trimis să alimenteze maşina de directorul general Stanciu. În faţa argumentelor, a relatării noastre cu lux de amănunte a în­tâm­plării, devine echivoc şi după o scurtă escaladare a unei amnezii simulate declară în faţa celor prezenţi că: "Am crezut că sunteţi de la o altă instituţie şi pentru a evita situaţiile ne­plă­cute mi-am desprins ecusonul, apoi l-am bă­gat în buzunar". Remarcăm că în afara întreprinderii purta ecusonul, iar aici, în întreprindere, în faţa directorului şi a contabilului şef, nu-l poartă. Primul răspuns a fost că, din ziua respectivă (30.XII.1988), ecusonul a rămas în buzunarul salopetei (acum purta un halat). Insistând să-l aducă, ne declară că de fapt l-a aruncat, întrucât îşi con­fe­c­ţionase un ecuson din proprie iniţiativă pe care trecuse ca loc de muncă Oficiul de calcul şi nu electrician pompe căldură. Concluzie clară: cele relatate în ziar erau adevărate, iar tovarăşul Tudor Radu (pentru că acesta este numele complet) pur­ta un ecuson fals. Lanţul nesincerităţii se destramă în conti­nuare relevând amănunte de ace­eaşi factură pe care nu le mai enumerăm.

Tovarăşul contabil-şef Miu Ma­rin recunoaşte: "Eu sunt de vină că am dus maşina acolo şi că l-am trimis pe electrician (în timpul programului), el (electricianul) este vinovat că s-a purtat aşa cum s-a purtat, dar şi… ziaristul care a încercat să ia benzină prin faţă".

Considerăm tendenţioasă aceas­­tă ultimă afirmaţie, nereală şi în­tre­băm cine ar putea să o confirme. Răspunsul vine răs­pi­cat: "Şeful staţiei PECO". În concluzie, ne adre­săm tova­ră­şului Gorlă Constantin, şeful staţiei, care ne de­clară ferm, tranşant: "Absolut in­corect. Îmi amintesc perfect si­tu­a­ţia. Dvs. eraţi la rând, iar in­ten­ţia contabilului şef de a ne face părtaşi la o mărturie mincinoasă ne revoltă".
D.D. - Scînteia tineretului, nr. 12325 din 1989

×
Subiecte în articol: special