x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Târgul Internaţional Bucureşti, oglinda potenţialului tehnico-ştiinţific românesc

Târgul Internaţional Bucureşti, oglinda potenţialului tehnico-ştiinţific românesc

de Florina Zainescu    |    14 Oct 2009   •   00:00
Târgul Internaţional Bucureşti, oglinda potenţialului tehnico-ştiinţific românesc
Sursa foto: /Agerpres

Târgul Internaţional Bucureşti era un eveniment foarte important în 1989 pentru directorii de întreprinderi şi cercetătorii care aveau ocazia să-şi prezinte realizările, numai ei ştiu cum obţinute într-o epocă în care economisirea era literă de lege, să facă rost de noi comenzi la export - o altă obsesie a vremurilor - şi să se pună la curent cu noutăţile occidentale din domeniul tehnic. Însă şi oamenii muncii şi agricultorii de rând apreciau TIB-ul: modele noi de Dacia sau Olcit, autocamioane-gigant, elicoptere, contactul cu străinii şi, de ce nu, bucuria "măruntă" a unei sticle de suc carbogazos occidental...

În Complexul expoziţional din Piaţa Scînteii s-a deschis, la 14 octombrie 1989, cea de-a XV-a ediţie a Târgului Internaţional Bucureşti, "o manifestare de larg interes care ilustrează elocvent potenţialul creator al clasei noastre muncitoare, forţa economiei naţionale aflate în plin proces de modernizare şi politica consecventă a României Socialiste de extindere a colaborării şi cooperării reciproc avantajoase cu toate statele lumii", scria la unison presa vremii.

Conceput în 1970 ca o oglindă a realizărilor socialiste, Târgul Inter­na­ţional Bucureşti - TIB, pe scurt - era cel mai important eveniment de acest tip din România acelor ani, în care mărirea exporturilor devenise una din obsesiile lui Ceauşescu. TIB-ul se bucura de o largă participare inter­na­ţio­­nală, anual în jur de 30 de ţări străi­ne prezentându-şi cele mai reprezen­ta­tive produse sub cupola unor pavi­li­oa­ne naţionale, îşi aminteşte George Co­jocaru, fostul preşedinte al Romexpo, care în 1989 deţinea funcţia de di­rec­tor al Departamentului Relaţii Ex­terne din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Târgul era organizat de Întreprinderea de Târguri şi Expoziţii (actualul Romexpo - n.r.) din cadrul Camerei de Co­merţ, însă selecţia participanţilor o făcea Ministerul Comerţului Exterior, împreună cu centralele industriale, a precizat el. TIB-ul era cu atât mai important cu cât în ultimii ani de dinainte de 1989 rămăsese singurul târg internaţional organizat la noi, a subliniat Cojocaru. TIBCO - Târgul Internaţional de Bunuri de Consum Bucureşti, creat în mai 1974, fusese des­fiinţat în octombrie '81, în urma unei aşa-zise fuziuni cu TIB-ul. "Ceau­şescu renunţase la TIBCO pentru că nu-i convenea că acest târg le prezenta oamenilor produse de larg consum care nu se găseau în magazinele de la noi", rememorează Cojocaru.


UN AN IMPORTANT
"Printr-o fericită coincidenţă, actuala ediţie a TIB-ului are loc într-un an marcat de evenimente adânci şi durabile semnificaţii pentru poporul român: în martie, ţara noastră şi-a lichidat definitiv datoria externă, dobândindu-şi cu adevărat independenţa politică şi economică; (...) în noiembrie va avea loc Congresul al XIV-lea al PCR...", scriau ziarele vremii.

Cinstea tăierii panglicii inaugurale a acestei ediţii jubiliare a TIB-ului i-a revenit, normal, conducătorului partidului şi statului, "care şi-a consacrat întreaga viaţă şi putere de muncă dezvoltării României, creşterii prestigiului ei în rândul naţiunilor lumii". Ca de fiecare dată, vizita soţilor Ceau­şescu a fost organizată cu grijă de scenariştii de partid şi de stat, mai ales că la eveniment participau şefii mi­siunilor diplomatice acreditaţi în ţara noastră, reprezentanţi ai firmelor de peste hotare, corespondenţi ai presei străine.

Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost întâmpinaţi "cu vibrante manifestări de bucurie şi entuziasm de mii de bucureşteni prezenţi la des­chiderea noii ediţii a Târgului Internaţional Bucureşti". Oameni mobilizaţi obligat-forţat din întreprinderi, universităţi, şcoli şi grădiniţe şi puşi să aclame "îndelung pentru poporul român, pentru patria noastră socia­listă, pentru partid şi secretarul său general" şi să le ofere, emoţionaţi, flori conducătorilor iubiţi.
PESTE 1.300 DE PARTICIPANŢI
Desfăşurată sub consacrata deviză "Comerţ - cooperare - dezvoltare - pace", cea de-a XV-a ediţie a TIB-ului a reunit peste 700 de întreprinderi producătoare, instituţii de cercetare şi proiectare şi întreprinderi de comerţ exterior autohtone şi 610 firme venite din 51 de ţări ale lumii. Trebuie subliniat că 32 din aceste ţări erau przente cu pavilioane na­ţionale: Albania, Australia, Austria, Bangladesh, Belgia, Brazilia, Bulga­ria, Canada, Cehoslovacia, Chile, Costa Rica, Cuba, Elveţia, Franţa, Republica Democrată Germană (RDG), Republica Federativă Germania (RFG), Israel, Italia, Iugoslavia, Japonia, Nigeria, Norvegia, Palestina, Polonia, Spania, Suedia, Statele Unite ale Americii, Tunisia, Turcia, Un­garia, Uniunea Republicilor Sovie­tice Socialiste şi Zair.

Alături de acestea mai participau şi o serie de firme individuale din Arabia Saudită, Cipru, Danemarca, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Grecia, Gui­ne­ea, Iordania, India, Irlanda, Kuweit, Liban, Liberia, Li­bia, Lich­tenstein, Marea Britanie, Olanda, Panama, SUA, precum şi din Berlinul Occidental, nota presa vre­mii. Printre acestea, nume cunoscute precum Rank Xerox - care era prezentă de mult timp pe pia­ţa românească, realizase, în 1985, primul copiator Xerox "assembled in Romania" şi se transformase într-o adevărată firmă de import-export, cu tot felul de produse, de la televizoare la mobilă, textile sau au­to­turisme - sau General Electric - care realizase, în cooperare cu Întreprinderea de maşini grele Bu­cu­­reşti, cele două turbogeneratoare de 700 MW ne­cesare Centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.

Pe mai bine de cinci hectare, spaţiu deţinut de pa­vi­lioane şi platforme în aer liber, expozanţii români au etalat produse - majoritatea noi sau "moder­nizate conform standardelor internaţionale" - din aproape toate ramurile economiei. Printre capetele de afiş ale ediţiei s-au numărat microcalculatorul Coral 8730 şi familia de microprocesoare CMOS 4 000 B, cuptorul pentru tratamente termice în vid, sistemele flexibile de prelucrare asistate de roboţi, "cunoscutul şi apreciatul cauciuc polilzoprenic CAROM", noile aliaje de aluminiu pentru industria auto­mobilelor, materialele fotosensibile marca "Azo­mureş" - film radiographic medical ortocromatic AZO-X, film radiographic industrial pentru uz nuclear Gamagraf NG1, NG2, NG 3, film negativ color Azocolor 100 -, medicamente precum

Giardinocid (produs complet netoxic utilizat cu succes în giardioze la copii) sau Tonobil (indicat în colecistopatii şi dischinezii biliare). N-au lipsit modele noi de autoturisme - prototipul Lăstun cu caroserie alungită (care însă nu a intrat în producţia de serie), prototipul de Olcit cu patru uşi (nici acesta n-a intrat în producţia de serie) sau Dacia 1325 Liberta - autocamioanele-gigant, autotractoarele, autoremor­che­rele şi autobasculantele echipate cu motoare Diesel de 215-360 CP, autobuzele, troleibuzele sau a treia generaţie de tractoare agricole.

Au fost prezentate şi eli­copterul Ka-126 produs de Întreprinderea de construcţii aeronautice Braşov, motoplanorul IAR 34 şi un nou tip de planor la acea vreme, IAR 35, şi aşa mai de­parte... Toate au fost trecute în revistă şi apreciate de conducătorii ţării. S-au dat şi indicaţii: cer­ce­tă­to­rilor de la Institutul Central de Fizică li s-a cerut "să ac­ţioneze cu mai multă fermitate în direcţia ob­ţi­ne­rii unor lasere de puteri mai mari", elec­tro­teh­niş­tilor să dezvolte în continuare "gama de ma­şini-unelte şi, cu prioritate, celulele flexibile integrate cu sis­teme de control nedistructiv, precum şi liniile me­canizate asistate de operator", celor din industria mobilei, articolelor din porţelan şi faianţă, li s-a cerut "să acţioneze cu mai multă energie pentru creş­terea gradului de prelucrare şi a nivelului tehnic al produselor, astfel încât să se asigure atât sporirea efi­cienţei exportului, cât şi diminuarea în continua­re a consumurilor materii prime şi materiale".

De atâta economisire, oamenii din întreprinderi­le de stat şi institute de cercetare din acele vremuri se transformaseră în adevăraţi vrăjitori pentru a pu­tea produce şi a onora comenzile la export. În si­de­rur­gie, de exemplu, în ciuda mult-lăudatelor teh­no­logii noi, în realitate se lucra ineficient, cu tehnologie din anii '60, mare consumatoare de energie şi gaze, cu productivitatea slabă, multe rebuturi... Nici mult lăudata în acele vremuri industrie chimică nu realiza produse cu valoare adăugată mare şi avea costuri de producţie foarte mari comparativ cu Occidentul. Combinatul chimic Azomureş, de exemplu, funcţiona la risc, pentru că se limitaseră puternic importurile de piese din oţel inoxidabil.
EXPORT-IMPORT ÎN SISTEM DE TROC
Cu toate acestea, România nu ducea lipsă de comenzi la export. Care, de multe ori, se compensau cu importuri, pe sistemul "compensării" - eu iau de la tine un camion de 30.000, tu iei de la mine trei strun­guri a câte 10.000 fiecare. TIB-ul contribuia la înmulţirea cererilor externe.

Într-un articol de bi­lanţ apărut în revista Flacăra de vineri, 27 octombrie 1989, - târgul încheindu-se pe 22 octombrie -, Ioan Ban, directorul evenimentului, declara că întreprin­derile româneşti au semnat, pentru perioada 1989-1990, importante contracte pentru livrări de instala­ţii, utilaje şi accesorii pentru industria petrolului şi geo­logie în URSS, Albania, Cehoslovacia şi RDG; echi­pamente şi utilaje tehnologice pentru metalurgie cu URSS şi Italia; cargouri pentru transportul măr­fu­rilor generale, vagoane pentru mărfuri în Austra­lia, Norvegia şi URSS; automobile Dacia şi ARO în Un­garia, Franţa, SUA, RDG, Cehoslovacia, Algeria; trac­toare şi maşini agricole în RDG, Cuba, Iugoslavia, URSS, Egipt; maşini-unelte pentru prelucrarea meta­l­elor în URSS, Irak, India, Iran; avioane şi elicoptere în URSS, şi Iugoslavia; produse ale industriei electronice şi tehnicii de calcul în Cehoslovacia şi Franţa; autocamioane, autobuze, troleibuze în RDG şi Columbia; produse metalurgice în URSS, SUA, Ja­po­nia, RFG, Egipt; produse chimice şi petrochimice în Anglia, RFG, Guatemala, Cipru, Nigeria, Polonia, Ita­lia, Cehoslovacia; de mobilier în URSS, SUA, Canada, RFG, Suedia, Olanda; de produse ale industriei uşoa­re în URSS, SUA, RFG, Italia...

Numai că, de multe ori, exporturile erau "plătite", prin străvechiul sistem al trocului, cu importuri: "Am încheiat până acum cu Industrialexportimport şi Electroex­portim­port contracte importante pentru livrarea unor aparate pentru cercetare şi analize rafinate, pentru control în chimie şi biochimie, precum şi echipamente de diagnostic în medicină. La rândul nostru, suntem foarte interesaţi de mărfurile româneşti şi, în general, am compensat valoarea exporturilor cu pro­duse ale construcţiilor de maşini şi metalurgiei din România. Am importat, printre altele, mii de tuburi catodice de la Electro­num", declara pentru Flacăra Valeriu Ursache, director general al firmei Cheminst din Austria, care reprezenta interesele a 20 de întreprinderi din SUA, Anglia, RFG, Franţa, Austria şi Suedia.   

Potrivit Anuarului Statistic al României din 1990, ex­porturile României se ridicau în 1989 la 167.779,5 mi­lioane de lei, iar importurile totalizau 134.982,3 mi­lioane de lei. După '90 însă, exporturile ro­mâ­­neşti s-au prăbuşit o dată cu marile combinate şi între­prin­­deri de stat de care s-a ales praful, în timp ce importurile au crescut vertiginos, ţara noastră tran­sformându-se, practic, într-o piaţă de desfacere pentru produse din toate colţurile lumii.  

×
Subiecte în articol: special