x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Urări de bine din Israel

Urări de bine din Israel

de Diana Rotaru    |    Adela Cristina Teodorescu    |    23 Apr 2009   •   00:00
Urări de bine din Israel
Sursa foto: Muzeul Naţional de Istorie a României /

În colecţia de cadouri primite de familia Ceauşescu din partea oficialilor străini nu avea cum să nu se numere şi un dar din Israel, o farfurie discret pictată cu flori şi un mesaj care spune simplu "Shalom".



Cu alte cuvinte, "Tovarăşului" i se dorea o viaţă plină de pace, împliniri şi bunăstare. Şi nu se poate spune că această urare ar fi fost spusă doar din politeţe, deoarece se ştie că relaţiile dintre România şi Israel înainte de 1989 au fost foarte bune, chiar la începutul diplomaţiei dintre cele două state în urmă cu 61 de ani.

Nicolae Ceauşescu a fost singurul şef de stat din blocul ţărilor comuniste care a menţinut o legătură neîntreruptă atât de ordin diplomatic, cât şi economic cu acest stat, mai ales după războiul ara­bo-israelian din anul 1967, când restul ţărilor sovietice a renunţat la orice contact diplomatic cu Israelul.

De asemenea, Ceauşescu a fost singurul lider comunist care în acea perioadă a oferit şansa cetăţenilor de origine evreiască să plece în Israel. Comportamentul lui Ceau­şescu, ieşit din tiparul politicii comuniste a blocului sovietic în privinţa acestor relaţii diplomatice, stârneşte încă şi astăzi întrebări, nefiind încă foarte clare motivele care l-au determinat să procedeze astfel.

Cert este că, din punctul de vedere al relaţiilor externe, "primul fiu al ţării" a rămas în istorie ca o personalitate a vieţii politice internaţionale. Tot Ceauşescu a avut un rol important în negocierile de pace dintre Israel şi Egipt.

×
Subiecte în articol: special