Sezonul 1988-1989 al primei ligi engleze a avut probabil cel mai dramatic deznodământ din lunga istorie a fotbalului din Albion. Când s-a stabilit programul campionatului nu exista nici un motiv care să te facă să crezi că meciul Liverpool – Arsenal ar putea avea vreo semnificaţie aparte.
Şi totuşi, după dezastrul de la Hillsborough, de la 15 aprilie 1989, în care şi-au pierdut viaţa 96 de suporteri ai "cormoranilor", lucrurile au luat cu totul altă întorsătură. Programată iniţial cu câteva săptămâni înainte, confruntarea mai sus amintită a fost amânată pentru data de 26 mai. Devenea astfel ultimul meci al sezonului. Întâmplător cele două combatante erau şi singurele echipe rămase în lupta pentru titlu. Înaintea duelului direct, Liverpool avea trei puncte avans şi stătea mai bine şi la golaveraj. Astfel, pentru a deveni campioană, Arsenal avea nevoie de o victorie la două goluri diferenţă. De precizat faptul că partida cheie urma să se joace pe "Anfield", terenul "cormoranilor". Mai mult, statutul de favorită al formaţiei din Liverpool era întărit şi de faptul că în săptămâna anterioară cucerise Cupa Angliei, după o victorie cu 3-2 în finala cu vecinii de la Everton.
Partida e la 26 mai avea însă să intre în istorie. După o primă repriză albă, Arsenal a reuşit să deschidă scorul în minutul 52 printr-un gol controversat al lui Alan Smith. Dar lovitura de teatru avea să vină abia în prelungirile întâlnirii. În minutul 92, la ultimul atac al "tunarilor", Michael Thomas a reuşit să-l învingă pe Bruce Grobbelaar, aducând titlul pentru formaţia londoneză. Arsenal şi Liverpool au terminat sezonul la egalitate de puncte, 76, au avut aceeaşi diferenţă de golaveraj (+37), însă londonezii au câştigat datorită numărului mai mare de goluri marcate.
Pentru Arsenal a fost primul titlu de campioană după o pauză de 18 ani. Totodată, ziua de 26 mai a rămas în memoria suporterilor "tunarilor" drept "St. Michael's Day" în cinstea jucătorului care a înscris golul decisiv din confruntarea cu Liverpool. La rândul lor, nici "cormoranii" nu au uitat acea partidă, care a reprezentat unul dintre cele mai negre momente din istoria clubului. "A fost un meci ciudat. Faptul că puteam să şi pierdem cu 1-0 şi totuşi să luăm titlul nu a fost benefic pentru noi. Sunt sigur că dacă ar fi trebuit neapărat să câştigăm, am fi făcut un meci mult mai bun şi am fi câştigat", a povestit ulterior pentru BBC jucătorul lui Liverpool, John Barnes.
Pe locul al treilea în First Division (abia în 1992 avea să devină Premier League) a terminat Nottingham Forest. Au retrogradat Middlesbrough, West Ham şi Newcastle. Din cauza suspendării de cinci ani dictată de UEFA pentru cluburile britanice ca urmare a tragediei de pe "Heysel" din 1985, nici o echipă engleză nu a mers în Cupele Europene. Printre jucătorii care au primit distincţii la finalul sezonului s-au numărat Mark Hughes, deşi echipa sa, Manchester United, a terminat abia pe locul 11, Paul Merson, pentru că a contribuit din plin la succesul lui Arsenal, dar şi căpitanul lui Liverpool, Steve Nicol. Tehnicianul lui Arsenal, George Graham a devenit "antrenorul anului", în dauna omologului său de pe banca lui Liverpool, Kenny Dalglish.
Citește pe Antena3.ro