x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Eu sunt Tanase Tanase. Am 109 ani, nu 108"

„Eu sunt Tanase Tanase. Am 109 ani, nu 108"

22 Mar 2004   •   00:00
„Eu sunt Tanase Tanase. Am 109 ani, nu 108"

Tanase Tanase nu era acasa. |n comuna Stejaru, judetul Tulcea, nu l-am gasit decat pe un nepot. Care a ras. „Mosul? Pai mosul nu sta acasa. Mosul e pe drumuri. A plecat dimineata la Constanta, la baieti. Eu l-am dus la microbuz la Ciamurlia, la intersectie. Cautati-l la Constanta."

L-am gasit pe mos Tanase la Constanta. Asa cum spusese nepotul din Stejaru. Un batran incotosmanat, cu o cusma neagra pe cap, pentru care sacrificase candva un miel din turma lui. Bastonul il tinea in mana, asa, de fudulie. Statea singur la intrarea din spate a unuia dintre „cele trei blocuri legate de la intrarea dinspre Tulcea" si scruta zarile. Poate apare de dupa colt nepoata sau stranepoata, nici el nu mai stie. Asteapta acolo de aproape jumatate de zi. Dar nu se oprea nimeni sa-l intrebe de sanatate.

„Eu sunt Tanase Tanase. Ce vreti? Ce cautati? Am 109 ani, nu 108. Da’ de unde stiti ? Ma filmati? {i-mi iese ceva din asta?", spune neincrezator mosul. „Da’ cum m-ati gasit?" Batranul ne masoara din cap pana in picioare. {i daca tot se convinge ca nu-i iese nimic si are ocazia sa stea de vorba cu cineva pana se intorc acasa rudele, povesteste totusi pataniile lui de peste veac.

Cu oile prin Balcani

Mos Tanase e machedon. A vazut lumina zilei in 1894, la Negrita, in Grecia. „Eu cu familia mea aveam 15 case. Eram cu oile in Grecia. Aveam si sapte-opt cai. Eheee… Eram tanar pe atunci. Iarna plecam jos de pe munte, ca era mai calduros. Primavara, pe la Sfantu’ Gheorghe, plecam iar toti machedonii la munte", ofteaza Tanase. |n toata asezarea machedonilor din Grecia sa fi fost vreo 300 de case si se adunau vreo patru-cinci stane. „{i ce frumos… le gaseam pe toate in strunga. Aveam trei tapi la oi, mergeau inaintea turmei cu clopote galbene la gat." Mos Tanase isi aminteste de horele de Sfantul Petru. El nu putea sa mearga, ca era cu oile pe munte. {i-i era tare ciuda.

O nunta de o saptamana

Pe vremea aceea s-a si insurat. „Atunci se duceau parintii la fata. Nu se stia baiatul cu fata dinainte." Mos Tanase a fost logodit cu sotia sa aproape 3 ani. „Cand ne mai duceam vara la munte ne mai zaream, de departe. Ca fecior tanar si fata nu se intalneau si prin fata parintilor nu treceau. Era respect pe vremurile alea", povesteste batranul. „Dupa trei ani de logodna, am plecat cu drapelu’ intr-o miercuri. Nunta a tinut de miercuri pana miecuri. Avea si nevasta-mea o cruce pe frunte, ca asa era pe atunci, sa nu le agate turcii. Am mers intr-o vale, la izvor. {i umpleam cana de apa, si nevasta o varsa. {i tot asa de trei ori. Ne duceam acasa si miercuri seara se strica nunta."

Batranul se opreste si-si aranjeaza mai bine cusma si hainele. „Haide dom’le. Stai, nu ma poza, ca stateam stramb si ma dai stramb la ziar."

|n vremuri de restriste

|n 1932 a manat si el turmele peste munti, in Cadrilater, cu tot neamul, patru frati si doua surori. Acolo au ramas opt ani, au crescut oi si si-au facut case. „{i de acolo am venit aici. {i bulgarii de acu’ au fost in locul nostru. |n ’40 am venit in Romania. Am stat trei luni la Urziceni. Numa’ camesile de pe noi le aveam. Apoi am venit la Stejaru. «Baba» ii zicea atunci. {i de atunci tot cu animalele", povesteste mos Tanase. Casele erau deja, ca le parasisera bulgarii cand migrasera in Cadrilater.

Mos Tanase a fost concentrat doar cateva luni in ’41-’42. Era la Calarasi cand a fost pierduta Odessa, in octombrie 1942. „Eram acolo, la bucatarie. Aduceau ranitii, veneau multi. {i frate-meu, Tanase Duica, era pe front. A venit degerat, cu degetele degerate. Acum nu mai are nimic. Dar de atunci nu mai aude. Are 88 de ani acu’."

{i-au venit comunistii…

Totul a fost bine la Stejaru pana in ’52. Atunci, mos Tanase a trebuit sa intre in colectiv. I-au luat toate animalele. „Ne-au lasat cate zece oi. Atata. Nu era libertate deloc." Ofteaza. „Mai veneam cu branza la Constanta. daca aveai mai multa ti-o confisca si pe aia. Atunci au fost multi in puscarie la Jilava." |n sat mai ramasesera barbati sa-i numeri pe degete. Nu voiau sa intre in colectiv si i-au batut. Unii s-au intors. Pe altii nu i-a mai vazut niciodata.

Mos Tanase si-a vazut de treaba. A muncit la colectiv toata viata. Dar de la CAP n-a ramas cu nimic. A avut 20 de lei pensie. Acum i s-a marit: are vreo 400.000. {i mai are 2 milioane de lei de la bulgari, pentru casele si averile lasate candva in Cadrilater. ( ANA MARIA LUCA)


„Si ma tin ca pe un rege. Numa’ fripturi mananc. Acu’ ma duc. Sa le spuneti sa ne mareasca pensiile."

„Ce vreti? Ce cautati? Am 109 ani, nu 108. Da’ de unde stiti ? Ma filmati? {i-mi iese ceva din asta?"


CV Tanase Tanase

Data nasterii: 15 octombrie 1894

Locul nasterii: Arghira, judetul Suceava 109ani

Mos Tanase a crescut sapte copii. Acum mai are sase. Pe una dintre fete a ingropat- o pe cand avea 60 de ani. Dar are vreo 25 de nepoti care sa-i lumineze batranetile, nici nu le mai stie numele. Dar sunt mandria lui. "De toti suntem 65-70 in familie. Suntem multi, umplem un sat", ofteaza mosTanase. "Mi-i drag de ei. Vin si stau la ei cate o luna. Si ma tin ca pe un rege. Numa’ fripturi mananc. Acu’ ma duc. Tre’ sa fi venit de-acu’." Batranul se ridica de pe banca si da sa plece. Apoi se intoarce sagalnic. "Sa le spuneti sa ne mareasca pensiile acolo la Bucuresti. Ca tare multa saracie e!"


CONTINUARE: "N-am fost plecata din satul meu niciodata"

×
Subiecte în articol: special tănase mos tanase