Cei 67 de pasageri şi membrii echipajului aeronavei BAE-146 au trăit scene de coşmar aseară, la aterizarea pe Aeroportul “Henri Coandă”. Panică, emoţii puternice, groază! Furtuna le-ar fi putut curma viaţa. Totul s-a întîmplat în cîteva secunde. Oamenii s-au rugat la Dumnezeu pentru un miracol. Iar miracolul s-a petrecut. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Urmele sperieturii vor rămîne însă mult timp în sufletul lor.
Ora 18:17: pe Aeroportul “Henri Coandă” aterizează un avion cu 67 de pasageri la bord. Cerul se întunecă. Furtuna rupe norii, iar ploaia începe să cadă din abundenţă. Cele mai sumbre previziuni ale pasagerilor aeronavei BAE-146 s-au adeverit: o cădere, cu zgomote care aduc a moarte. Panică, emoţii puternice, groază! Oamenii s-au rugat la Dumnezeu pentru un miracol. Iar miracolul s-a petrecut.
Furtuna de aseară ar fi putut lua vieţile celor 67 de pasageri, 65 de adulţi şi doi copii şi ale membrilor echipajului aeronavei. Din fericire, toţi au scăpat cu viaţă, dar au trecut prin emoţii greu de descris. Nimeni nu a fost rănit. Copiii au trecut cel mai uşor peste incident. Dar urmele sperieturii vor mai rămîne în sufletul celor mai mulţi pentru toată viaţa. Rafalele foarte puternice de vînt şi cantitatea foarte mare de apă de pe pista de aterizare au scos aeronava în zona înierbată şi au rupt avionul. Unii dintre pasageri aşteptau explozia finală. Şi totuşi, au scăpat.
DIN CAUZA PLOII. “Aeronava a intrat în acvaplanare în timpul unui viraj. A pierdut aderenţa cu solul din cauza apei. Pista este drenată şi înclinată, dar în condiţii de cădere masivă de apă se poate ajunge în această situaţie. Avionul a aterizat normal, iar cînd a făcut următorul viraj s-a întors şi a intrat cu trenul principal pe iarbă, dar nu pe pistă, ci pe calea de rulare. Ieşise de pe pistă”, ne-a declarat Valentin Iordache, purtătorul de cuvînt al aeroportului. Pasagerii au fost evacuaţi foarte repede şi fără probleme, dar nimeni nu a trecut prea uşor de starea de şoc. “N-am văzut mare lucru. Am văzut o gaură, s-a rupt o aripă. Era destul de confuz totul. Am aterizat, iar la un moment dat nu au mai putut să controleze avionul. Am derapat, s-a auzit o pocnitură puternică, s-a oprit, iar eu unul mă aşteptam să izbucnească focul de undeva. Numai că am avut noroc. N-a fost nici o explozie. Toţi am intrat în panică. Ni s-a spus să nu ne mişcăm, dar vă daţi seama că n-am putut sta pe loc. Toată lumea a sărit de pe scaune şi am ieşit. S-au desfăcut chestiile alea gonflabile şi pe acolo am coborît. Sîntem toţi uzi pînă la piele. Totul s-a întîmplat în cîteva secunde”, ne-a povestit unul dintre pasagerii avionului, Cătălin Putineanu, la ieşirea de pe aeroport.
LACRIMI PENTRU COPII. Emoţiile nu au aparţinut doar celor care se aflau la bord. Sofia Antohi, mama uneia dintre pasagere, a leşinat pe aeroport după ce a plîns în faţa camerelor de filmat. “Mi-a dat telefon şi mi-a spus că este bine, dar nimic mai mult. Nu ştiu nimic. Stătea exact pe scaunul unde a explodat roata sau ce s-a-ntîmplat. A venit mai înainte o doamnă şi a spus să aşteptăm să le dea bagajele, dar să se gîndească şi ei că sîntem suflete şi cu inimă de mamă. Vreau s-o întreb şi pe dînsa dacă este mamă”, spunea femeia, disperată, cu doar cîteva clipe înainte de a leşina. Din fericire însă, nu a explodat nimic. Oamenii nu şi-au revenit nici după ce s-au văzut în siguranţă, pe aeroport. “Sînt în şoc şi acum. Ne-au spus să ieşim repede din avion. Nu mai ştiu ce s-a întîmplat”, spunea una dintre pasagere, strîngîndu-şi la piept copilul care o aştepta la ieşire. Nu a putut să ne spună mai multe, pentru că emoţiile erau prea mari. Ca mulţi alţii, femeia era fericită că a scăpat cu viaţă. Cu toate astea, alt pasager a spus că n-a fost nimic grav. “Ei, a fost ca şi cum am căzut de pe bicicletă şi-atît.” Alţii erau revoltaţi: “I-am întrebat pe domnii din echipaj şi ne-au spus că sînt obosiţi şi să nu agravăm lucrurile mai mult decît sînt. Eram acasă acum dacă nu mergeam la Craiova. Nu ne-a spus nimeni nimic despre escală. Alt incident, ca să ţină minte firma asta, au dat acelaşi bilet la mai multe persoane. A venit un cetăţean italian care avea 7 F şi eu tot 7 F”, ne-a mărturisit alt pasager enervat de “aventura” la care n-ar fi vrut să participe.
CAUZELE. Sînt necunoscute! Vremea este principalul vinovat. În rest, vom afla peste cîteva luni, cînd se va finaliza ancheta, conform declaraţiilor lui Mircea Ciucă, preşedintele Comisiei de anchetă a Ministerului Transporturilor. Evenimentul a fost calificat drept “accident aviatic”, avînd în vedere avariile avionului. Aeronava BAE-146, aparţinînd Romavia, efectua un zbor pentru compania “Carpatair”. “A aterizat pe pista 2, pe Aeroportul “Henri Coandă”, a ieşit pe calea de rulare, iar atunci s-a întîmplat ceva şi a făcut o rotire. A intrat cu trenul principal pe zona înierbată”, ne-a explicat Valentin Iordache. Iniţial, aeronava era programată să efectueze cursa Timişoara-Bucureşti şi urma să aterizeze pe Aeroportul “Henry Coandă” la ora 16:40. A fost anunţată o escală la Craiova, avionul urmînd să aterizeze după ora 18:00 la Otopeni. Directorul general al companiei Romavia, Adrian Goleanu, a spus doar că vremea rea este vinovată de accident, iar reprezentanţii companiei Carpatair au spus că nu se pune problema despăgubirilor, avînd în vedere faptul că nu au fost răniţi. De ancheta în urma căreia va fi stabilită cauza incidentului aviatic se ocupă în continuare inspectorii Direcţiei Investigaţii Transport Aerian din cadrul Ministerul Transporturilor. Aceştia vor evalua starea avionului şi îi vor audia pe membrii echipajului. Verificările vor implica inclusiv analizarea conţinutului cutiilor negre ale aeronavei. “Specialiştii noştri vor verifica documentele aeronavei, documentele şi autorizaţiile pentru zborul de astăzi, vor verifica, dacă va fi nevoie, dispozitivele care înregistrează parametrii de zbor şi vor lua declaraţii piloţilor şi membrilor echipajului”, a declarat aseară Mircea Ciucă.
Imagini filmate ale incidentului aviatic
Panică
“Cînd am aterizat se simţea că piloţii nu-l pot controla. A derapat. Mă aşteptam să explodeze ceva în orice clipă, dar am avut noroc. Am ieşit pe pistă, am stat, au venit ambulanţele şi ne-au dus. “
Cătălin Putineanu, pasager
Emoţii
“Nu mă interesează nimic, doar copiii să ni-i dea cu bine. Fiica mea, Cornelia, este acolo. Este terorizată. E împreună cu o prietenă. Stăteau chiar pe locul unde s-a rupt roata.”
Sofia Antohi,mama unei pasagereLa sfîrşitul anului trecut a avut loc pe aceeaşi pistă un incident asemănător,, aeronava deteriorată cu acel prilej aflîndu-se în continuare în apropierea pistelor aeroportului. • Culisele unui zbor ratat
Cititi materialele publicate de Jurnalul National pe aceasta tema:
- Dosarele X din turnul de control
- Comandantul Nicolae Dinescu - "Aşa ceva nu s-a mai întâmplat!"
- Mărturiile groazei - Turnul: "Mai este cineva pe pistă?"
- Aoleu, am uitat de maşină!
- Turnul groazei
Capitala, blocată
Furtuna care s-a abătut aseară asupra Bucureştiului a transformat traficul rutier într-un adevărat coşmar. Ploaia torenţială a inundat străzile, a transformat zonele fără canalizare în adevărate lacuri şi a defectat semafoarele de pe multe dintre arterele principale. Vîntul puternic a doborît 40 de copaci şi două panouri publicitare. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a fost solicitat să intervină şi pentru eliminarea apei de pe mai multe stăzi, dar şi din subsolul unei grădiniţe de pe Strada Şoimăreştilor. Şoferii surprinşi aseară la volan prin Capitală au rămas blocaţi, chiar şi ore în şir, în principalele intersecţii, şi chiar şi pe centură, unde coloanele de maşini s-au întins pe kilometri întregi. Pînă seara tîrziu, circulaţia s-a desfăşurat cu mare greutate. În cartierul Berceni, o stradă la care s-a lucrat vreme de un an de zile s-a inundat. Pe Şoseaua Olteniţei, între Piaţa Sudului şi Romprim se putea circula bine. Dar numai dacă aveai barcă. Automobiliştii s-au trezit blocaţi în trafic după ce apa a acoperit carosabilul.
- Alexandru Boariu, Sorin Anghel
Furtună în ţară
Ploile torenţiale şi vîntul puternic au afectat şi judeţele Constanţa, Vîlcea, Suceava şi Mureş. Cel puţin opt localităţi constănţene au fost afectate de furtună. Vijelia a spart geamurile mai multor balcoane din Cernavodă, a avariat zeci de maşini şi a smuls pomii din rădăcini. În satul Coslugea, tornada a luat pe sus acoperişurile a zeci de case. Pe mai multe drumuri din judeţ zeci de copaci au fost puşi la pămînt de vînt, iar în zonele afectate au fost trimise echipaje de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea”. În Rîmnicu-Vîlcea acoperişul unei şcoli a fost dărîmat. Bîrnele care susţineau construcţia au spart geamurile unei săli de curs în care se aflau 25 de elevi. Nimeni nu a fost rănit. Vîntul a făcut pagube şi în judeţul Mureş, unde 17 localităţi au rămas fără energie electrică. În judeţul Suceava, un adăpost pentru vite a luat foc după ce a fost lovit de trăznet.
- E. Sava, M. Pasă Petru