x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Acord istoric - Condoleezza aduce bazele

Acord istoric - Condoleezza aduce bazele

de Irina Cristea    |    Oana Stancu Zamfir    |    07 Dec 2005   •   00:00
Acord istoric - Condoleezza aduce bazele

Secretarul american de stat Condoleezza Rice a semnat, la Cotroceni, acordul ce permite amplasarea de locatii operationale avansate, asa cum sunt mentionate in documentele Departamentului Apararii al SUA, pe teritoriul Romaniei. Acestea vor deveni operative abia in vara anului 2007, cand vor fi pregatite sa primeasca militari americani.

Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a oficializat amplasarea de facilitati militare americane pe teritoriul Romaniei.

Cu aproape jumatate de ora intarziere, secretarul american de stat, Condoleezza Rice, a sosit ieri la Bucuresti, la bordul unei aeronave speciale care a adus-o de la Berlin.

Ampla delegatie romana, numarand oficiali ai Ministerului de Externe, ai Ambasadei SUA si sportivi romani, a avut ceva de asteptat pana sa o poata intampina pe Condoleezza Rice, pentru ca la intarzierea cauzata, potrivit primelor explicatii date la aeroport, de ceata, s-a adaugat o alta, mult mai scurta. "De vina" a fost un angajat al aeroportului, care pilota una dintre masinile care atasau de aeronava scara atent verificata anterior de personalul insarcinat cu securitatea. Soferul s-a postat in dreptul primei dintre cele trei usi ale avionului, amplasata in dreptul cabinei pilotilor. Asta in vreme ce personalul de zbor deschidea linistit celelalte doua usi, pe unde chiar urmau sa coboare membrii delegatiei americane.

SALUT. Dupa ce, intr-un sfarsit, a coborat din avion, sefa diplomatiei americane l-a salutat pe proaspatul ambasador al SUA la Bucuresti, Nicholas Taubmann, si pe sotia acestuia. Apoi s-a aratat destul de afectuoasa cu ministrul de Externe, Razvan Mihai Ungureanu, pe care l-a sarutat dupa ce acesta i-a oferit un buchet de trandafiri rosii. Condoleezza Rice s-a indreptat apoi spre un alt grup de primire, format din marea campioana Nadia Comaneci si alte trei membre ale lotului national de gimnastica, carora li s-au alaturat doi componenti ai lotului de sportivi romani care participa la competitiile destinate persoanelor cu handicap. "Very nice to meet you", ("Ma bucur foarte mult sa va cunosc" - n.r.), le-a spus Rice, dupa care s-a grabit spre una dintre cele 14 autoturisme care compun coloana oficiala. Prima destinatie a vizitei-fulger - Palatul Cotroceni. Aici, Rice a avut o intrevedere particulara cu presedintele Traian Basescu. Discutia privata dintre cei doi a fost urmata de 35 de minute de convorbiri in prezenta celor doua delegatii.

E OFICIAL. La finalul discutiilor au fost enuntate si prevederile acordului, care va fi public, din moment ce Parlamentul il va dezbate. Apoi Condoleezza Rice si ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu au semnat documentul.

Traian Basescu a explicat ca la Kogalniceanu va exista o baza aeriana, la Babadag - o baza de antrenament, in timp ce Cincu si Smardan vor gazdui zone de antrenament. Presedintele a precizat ca baza este cea care presupune stationarea trupelor. De asemenea, Basescu a spus ca facilitatile sunt destinate tuturor categoriilor de arme, inclusiv aeriene si navale. Potrivit presedintelui, acordul confirma atat potentialul armatei considerate de SUA drept partener, cat si nivelul de pregatire al serviciilor romane de informatii, capabile sa colaboreze cu structurile omoloage din SUA. Totodata, documentul confirma credibilitatea Romaniei din punct de vedere politic, a apreciat Basescu. Ziaristii din delegatia americana primisera in avion cateva date ceva mai exacte, respectiv amanuntul ca in Romania vor fi dislocati 1.500 de militari. La acest numar se referise, in trecut, presedintele Basescu, aratand ca sunt in discutie baze mici, destinate unui numar de circa 500 de militari, cu posibilitate de extindere pana la 20.000.

ACELEASI RISCURI. Intrebat explicit daca incheierea acordului presupune si cresterea riscului ca Romania sa fie vizata de posibile atentate teroriste, Traian Basescu a spus ca riscurile au fost "calculate, asumate si apreciate a fi posibil de tinut sub control". Potrivit presedintelul, riscul nu este nici mai mic, nici mai mare decat cel asumat de Romania odata cu participarea la operatiunile din Irak, Afganistan si Balcanii de Vest.

Condoleezza Rice a avut un discurs cald la adresa Romaniei, din care nu a lipsit nici referirea la celebrul curcubeu aparut in timpul vizitei la Bucuresti a presedintelui George W. Bush. Ea a spus ca acordul s-a semnat ieri cu Romania si nu cu Bulgaria pentru ca Romania si-a demonstrat fidelitatea fata de angajamentele din Irak si Afganistan si este unul dintre cei mai activi parteneri in lupta impotriva terorismului.

INCHISORILE CIA. Rice a refuzat sa vorbeasca despre presupusele centre de detentie ale CIA de pe teritoriul Romaniei, rezumandu-se sa spuna ca aceast subiect nu are legatura cu acordul. De partea sa, Basescu a spus ca aceste inchisori nu au existat si ca in nici un caz nu ar fi fost posibila practicarea torturii in Romania, tara care respecta drepturile omului. El a invitat chiar organizatiile internationale sa vina in Romania pentru verificari, spunand ca vor avea posibilitatea sa se convinga de inexistenta inchisorilor. "Cei care abordeaza subiectul sa isi asume responsabilitatea pentru afirmatiile facute", a spus Traian Basescu.

Securitatea nationala - cel mai important aspect

PE DRUM. Militarii americani vor ajunge la viitoarele baze din Romania peste cel mult 2 ani

Amplasarea pe teritoriul Romaniei a unor facilitati militare americane e un semnal important pentru cresterea semnificatiei strategice a tarii noastre.

Sunt avantaje evidente ce rezulta din semnarea acestui acord istoric.

Primul si cel mai important argument este acela al securitatii nationale. Suntem membri NATO, iar faptul ca cel mai puternic aliat are pe teritoriul nostru militari, tehnica de lupta si logistica inseamna ca americanii vor acorda o atentie sporita acestui spatiu. Date fiind unele actiuni comune ale fortelor SUA cu NATO in Balcanii de Vest, Afganistan si Irak, vom fi implicati in actiuni mai de substanta si ne vom pozitiona mult mai bine in cadrul Aliantei.

In privinta amenintarilor, interesul Romaniei este de a nu ramane granita de est a NATO. Extinderea trebuie sa mearga mai departe, iar spatiul Marii Negre trebuie securizat cat mai urgent posibil. Conflictul inghetat din Transnistria, considerat cel mai mare duty-free de arme de contrabanda din Europa, va putea fi rezolvat si cu implicarea Romaniei in momentul in care va creste greutatea noastra politica, militara si economica. In mod evident, amplasarea unor Locatii Operationale Avansate - Forward Operating Sites (FOS) - cum sunt cele mentionate in documentele Departamentului Apararii SUA, vor spori semnificativ aceasta greutate a noastra.

In viitor vom fi implicati in operatiuni importante ale Pentagonului in Asia Centrala, Orientul Mijlociu si poate in Caucaz. "Nu exista nici o cale mai buna pentru profesionalizarea fortelor armate romane decat participarea in teatrele de operatiuni", declara recent seful SMG pentru Jane’s Defence Weekly.

Amenintarea terorista nu trebuie sa fie pentru romani o fatoma care-i bantuie pentru a le schimba peste noapte optiunea. Din momentul in care am hotarat sa fim membri NATO, sa avem o tara democratica bazata pe valorile occidentale, am acceptat faptul ca adversarii aliatilor nostri sunt si adversarii nostri. (Radu Tudor)
×