ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – Acordul International Anti-Contrafaceri pentru Internet), document semnat de 22 de state europene, printre care si Romania, face prima victima. Raportorul Parlamentului European, francezul Kader Arif, a demisionat, vineri, denuntand negocierile cu privire la acest text controversat pe care l-a calificat drept o "mascarada", relateaza RTV.net, citand BBC News Online.
Kader Arif a declarat ca "nu a mai vazut niciodata pana acum asemenea manevre" din partea oficialilor care pregatesc tratatul. Pentru a intra in vigoare, este necesar ca tratatul sa fie ratificat de Parlamentul European (PE). O dezbatere in acest sens este programata in iunie. Arif a criticat dur eforturile depuse in vederea avansarii unor masuri inainte ca dezbaterile sa aiba loc.
"Condamn intregul proces care a condus la semnarea acestui acord, si anume lipsa consultarii societatii civile, lipsa transparentei inca de la inceputul negocierilor, intarzieri repetate ale semnarii textului fara nicio explicatie, respingerea recomandarilor Parlamentului asa cum au fost formulate intr-o serie de rezolutii. Acest acord poate avea consecinte majore asupra vietii cetatenilor. Cu toate acestea, se face totul pentru a impiedica PE sa isi spuna cuvantul. Vreau sa lansez un semnal de alarma puternic opiniei publice despre aceasta situatie inacceptabila. Nu voi lua parte la aceasta mascarada", scrie Arif, motivandu-si demisia.
Demisia sa survine dupa o serie de proteste in Polonia, unde mii de demonstranti au iesit in strada pentru a denunta semnarea acordului, cu banere pe care se putea citi "Nu cenzurii" si "Internet liber". La inceputul saptamanii, hackerii au atacat site-uri ale Guvernului polonez, inclusiv al premierului Donald Tusk. In afara UE, tratatul a fost mai fost semnat de Statele Unite, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore si Coreea de Sud.
In Romania, presedintele PSD, Victor Ponta, cere Guvernului sa explice public de ce a semnat ACTA, in numele Romaniei, fara sa initieze in prealabil o consultare publica cu societatea, informeaza RTV.net.
'Guvernul trebuie sa explice de ce a semnat ACTA in numele Romaniei, fara niciun fel de dezbatere publica! Cand vom ajunge la guvernare, ma oblig sa suspend aplicarea ACTA, pana ce nu va avea loc o dezbatere publica. Socialistii si liberalii, in Parlamentul European, au cerut mai multa transparenta. Singurii care s-au opus acestei rezolutii au fost eurodeputatii PDL.', scrie Victor Ponta pe Facebook.
Liderul PSD subliniaza ca USL se opune ACTA 'in forma sa actuala'. 'Votul va fi in vara, si va asigur ca nu vom sustine ACTA in forma actuala, fara dezbateri si fara acord cu societatea civila. Cei din PDL ar trebui sa explice de urgenta de ce sustin astfel de reglementari fara niciun fel de dialog cu nimeni', mai scrie Victor Ponta.
De partea ei, organizatia Anonymous avertizeaza romanii ca ACTA este primul pas catre dictatura pe Internet, informeaza Mediafax. Este al doilea mesaj pentru romani, dupa cel care a incurajat protestele din ultimele saptamani.
" Salutari cetateni ai Romaniei, noi suntem Anonymous! In timp ce protestele voastre pierd din intesitate din cauza vremii nefavorabile si politicienii vostri isi continua circul pe ecranele televizoarelor, Parlamentul European a semnat ACTA, care impune o dictatura pe Internet: fiecare aspect al vietii activitatii voastre pe Internet va fi monitorizat ", afirma mesajul.
"Ar trebui sa stiti ca dincolo de jocuri video, filme si divertisment in general, exista lucruri importante care ii aduc pe oameni impreuna: comunicarea. Dreptul de a furniza si primi informatie este luat odata ce ACTA a fost semnat", avertizeaza Anonymous, care sustine ca nu este un grup, nu este o organizatie, ci "toti cei care lupta impotriva sclaviei economice si monetare".
"Trebuie sa realizati ca acesta este primul pas catre o dictatura care va limita libertatea de exprimare, drepturile noastre si, in cele din urma, dreptul de a trai pe aceasta planeta. Dar sa nu va temeti deoarece Anonymous este de partea voastra", se arata in mesajul transmis pe YouTube.
Reprezenzanti din 22 de state membre UE si Uniunea Europeana au semnat joi la Tokyo Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care nu va putea intra insa in vigoare fara aproarea Parlamentului European. Scopul acordului (intre UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic , Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia) este, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online, si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme.