x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aderare scaldata-n tuica

Aderare scaldata-n tuica

de Irina Cristea    |    Dragos Stoica    |    03 Ian 2007   •   00:00

Revelionul integrarii cu marci traditionale: tuica, salam de Sibiu si Dacia
Ceasul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a batut pentru multi romani chiar in miezul Europei. La o ora dupa ce la Bucuresti se daduse cep la sticlele de sampanie, in Piata Wenceslas din centrul Pragai s-a cantat "Multi ani traiasca" si s-a baut "Europa... vin (spumant)", dar si tuica, aduse special din tara pentru o integrare completa.
Revelionul integrarii cu marci traditionale: tuica, salam de Sibiu si Dacia
REVELION. Praga a fost epicentrul distractiei in noaptea dintre ani, cu cea mai mare densitate de petrecareti pe metru patrat

Ceasul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a batut pentru multi romani chiar in miezul Europei. La o ora dupa ce la Bucuresti se daduse cep la sticlele de sampanie, in Piata Wenceslas din centrul Pragai s-a cantat "Multi ani traiasca" si s-a baut "Europa... vin (spumant)", dar si tuica, aduse special din tara pentru o integrare completa.

Oras european aflat chiar in miezul Uniunii la care Romania a aderat de Anul Nou, Praga arata ca dupa un razboi civil in primele ceasuri ale lui 2007. Rafale de artificii si pocnitori fulgerau cerul, dar si auzul, sticlele de sampanie se cumparau de aproape trei ori mai scump decat la magazin si se desfaceau pe banda rulanta. Nu era om in Piata Wenceslas care sa nu aiba in brate cel putin doua sticle, pahare, halbe sau cutii cu ajutorul carora sa-si intensifice bucuria trecerii intr-un nou an. Cehi, italieni, americani, francezi, englezi, asiatici, parea ca toate natiile lumii si-au dat intalnire in Praga. Printre ei, si grupuri de romani, care au avut ocazia sa sarbatoreasca aderarea la Uniunea Europeana la o ora, ce-i drept, dupa cei de acasa, dar la ora "oficiala" a Europei si chiar in centrul geografic al Uniunii.

"Privati" de Revelionul lui Vanghelie, al lui Videanu sau al Guvernului, n-au petrecut deloc rau. Chiar e o ocazie sa ii vezi "la lucru" pe cei mai cheflii cetateni europeni de la care oricum ai multe de invatat, de la conservarea si promovarea atractiilor turistice pana la colectarea deseurilor pe categorii sau utilizarea civilizata a scarilor rulante de la metrou. La capitolul petrecere, cehii au dat tot ce-au putut la Revelionul 2006-2007. In uriasa piata din centrul Pragai s-au inghesuit mii de persoane puse pe chef si pe pocnit artificii cat mai zgomotoase. Fara nici o restrictie. Intersectiile erau de-a dreptul campuri de batalie, pe care le traversai cu gluga trasa pe ochi si rugandu-te sa nu-ti aterizeze in cap nici o "racheta". Nici trecerea tramvaielor de noapte nu tempera avantul amatorilor de pirotehnica, artificiile explodand uneori chiar in troleele pline, de altfel cu alti cheflii care agitau sticle si cantau. Totul sub privirile atente, dar ingaduitoare ale politistilor care au evitat sa taie elanul cuiva. Membrii fortelor de ordine au fost insa fermi de fiecare data cand a fost nevoie sa degajeze cate o zona pentru a permite trecerea in viteza a brancardierilor care carau cate o victima, fie a artificiilor, fie a alcoolului. Pentru cei care sosisera din timp, strabatusera intersectiile periculoase si trecusera de filtrele de securitate, noaptea de Anul Nou a fost completata de un concert, eveniment neobisnuit pentru cei care si-au petrecut Revelionul pe strazile Pragai in ultimii ani.

COMERT INTENS. Pentru cine si-ar fi uitat acasa arsenalul de alcool (daca o fi existat cineva in situatia asta) si pentru cei care au simtit nevoia unui supliment (daca ar fi reusit cineva sa-i numere), oferta din piata era cat se poate de diversificata. In timp ce petrecaretii numarau in toate limbile pamantului secundele ramase pana la trecerea in 2007, zeci de persoane vindeau de mama focului bere, sampanie, sticle de Becherovka, o bautura traditionala si perpeleau carnatii inainte de a-i indesa in baghete si a-i asezona cu ceapa calita si cu varza. Comertul era in toi inclusiv la chioscurile de ziare. Intr-o capitala turistica atat de frecventata cum e Praga, profitul nu isi permite vreun ragaz nici macar de Anul Nou.

DESPRE ROMANIA, LA TELEVIZIUNEA CEHA
IMAGINE. Romania face deschideri de ziar in presa germana
Am plecat spre Cehia cu gandul ca la dus Nadlacul ne scoate spre Europa iar la intoarcere orasul de granita va avea dublu acces spre UE. Ca si cum am pleca din Romania cu pasaportul si ne-am intoarce cu buletinul. Am calatorit in Europa la volanul celui mai nou produs Dacia, Loganul break diesel, si cu portbagajul asezonat cu niste tuica si salam de Sibiu. Ne-am decis sa ajungem in inima Uniunii cu cateva dintre cele mai bune si reprezentative produse cu care Romania se va stradui sa isi faca loc pe severa piata comuna a Uniunii. Iar reactia celor cu care, in euforia momentului, am impartit bautura noastra traditionala in centrul Pragai a fost cel putin incurajatoare.
De altfel, semnificatia speciala pentru Romania si Europa a acestui An Nou nu a trecut neobservata in Cehia. La data de 31 decembrie, cu cateva ore inainte de 1 ianuarie 2007, televiziunea ceha a difuzat un reportaj foarte amplu despre Romania si a sa aderare europeana. Pornind de la revolutia din decembrie 1989, nici una dintre temele de interes nu a fost omisa. Coruptia, justitia si afacerile interne, securitatea granitelor, situatia din agricultura, toate aceste subiecte care nu lipsesc din rapoartele europene privind Romania si-au gasit locul in documentarul ceh. Imagini de la fostul Sidex Galati, palmierii de la Mamaia, hotelurile din Neptun si vila de acolo a lui Nicolae Ceausescu, judetele din Moldova unde mai toti localnicii au luat drumul Spaniei si Italiei, toate acestea le-au aratat cehilor un portret echilibrat al tarii care s-a alaturat clubului european.
O atentie speciala s-a acordat momentului decembrie 1989, mai ales in conditiile in care cehii au inlaturat regimul comunist cam in aceeasi perioada. Protestele din Bucuresti si Timisoara, victimele incarcate in camioane, focurile de arme de pe strazi si procesul Ceausestilor au fost prezentate in detaliu.
Si presa germana a salutat aderarea Romaniei. Pe prima pagina a publicatiei Die Welt am Sontag (foto), foarte prezenta la standurile din Praga, Romaniei si Bulgariei li se ura bun venit in Uniunea Europeana.

  • Deplasare realizata cu sprijinul SC Automobile Dacia SA
  • ×
    Subiecte în articol: romania eveniment